“Для збереження Київського патріархату”: Філарет скликає собор

 

Почесний патріарх Філарет оголосив про рішення скликати помісний православний собор Київського патріархату, хоча статут Православної церкви України такого права йому не дає.

Він сказав про це у відповідь на питання журналістів перед початком форуму “За Українську Православну Церкву! За Київський Патріархат!”, повідомляє “ВВС-Україна”.

“Ми скликаємо помісний собор, на якому не затвердимо рішення того собору, який був 15 грудня 2018 року. Значить, він для нас не є обов’язковим. Цим ми покажемо, що Київський патріархат був, є і буде. Собор ми скликаємо на 20 червня“, — сказав Філарет.

Почесний патріарх уточнив, що планує скликати помісний собор Української православної церкви Київського патріархату, а не ПЦУ.

Також на сьогоднішньому форумі учасники планують затвердити звернення до президента Володимира Зеленського з проханням “підтримати Українську православну церкву — Київський патріархат від будь-якого посягання”.

Читайте також:
Церковна багатовекторність: Зеленський відвідав глав і ПЦУ, і РПЦ в Україні

“Собору помісного Київського патріархату 15 грудня не було, а був збір підписів під постановою помісного собору. Ми ту постанову на помісному соборі відкинемо і він буде для нас не дійсним”, — сказав Філарет.

За його словами, так він зможе “зберегти Київський патріархат. Він хоч буде і маленьким, але виросте у велику церкву”.

Також почесний патріарх продовжив, як і раніше, звинувачувати предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія у залежності від Вселенського патріархату.

“Епіфаній — слуга Вселенського патріарха. Поставив грека вікарним єпископом, щоб він спостерігав і передавав інформацію Вселенському патріарху, щоб передавав вказівки через нього що робити”, — сказав Філарет.

Читайте також:
Епіфаній висвятив першого грецького єпископа України

Відзначимо, що помісний собор — зібрання церковних архієреїв, священників та мирян, який може схвалювати стратегічні рішення в церкві та скасовувати рішення синоду.

Скликання такого собору Філаретом суперечить статуту Православної церкви України, адже це може робити тільки предстоятель церкви, митрополит Київський і Всієї України Епіфаній.

Мета скликання собору — відновлення діяльності Київського патріархату.

За даними журналістських джерел, Вселенський патріархат однозначно підтримує Епіфанія і не виключає застосування санкцій у разі втілення сценарію відновлення Київського патріархату.

Читайте також:
У Філарета стверджують, що Собор, на якому розпустили УПЦ КП, не має юридичної сили

Якраз 10-11 червня, коли Філарет зібрав засідання в Києві, митрополит Епіфаній поїхав на день ангела до Вселенського патріарха Варфоломія.

На цей собор з єпископів, ймовірно, може приїхати митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, а також, можливо, ще один з єпископів із колишніх приходів УПЦ КП у Росії.

Приїхати може й невелика частина священників Київської єпархії ПЦУ, якою керує сам Філарет.

Особливого значення собору в ПЦУ не надають, адже після 25 червня київським приходам дозволять переходити з підпорядкування Філарета до митрополита Епіфанія й у почесного патріарха зникне велика частина впливу у церкві та його фінансове підґрунтя. Вважається, що Київська єпархія є однією з найбагатших у ПЦУ.

У разі, якщо Філарет здійснить свій задум, і створить альтернативну ПЦУ структуру, її учасники будуть в очах світового православ’я і Вселенського патріарха розкольниками, вважає співрозмовник журналістів. За його словами, такі дії Філарета серйозно не вплинуть на позиції ПЦУ в Україні чи на процес визнання її іншими церквами. Наприклад, у вересні чи жовтні цього року можливе визнання ПЦУ Елладською церквою.

Читайте також:
Філарет заявив, що не приймає Томос. Бо не читав

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна