Філарет відновив УПЦ Київського патріархату

 

Так званий помісний “собор Української православної церкви Київського патріархату” постановив відновити існування ліквідованої церкви і скасував визнання Православної церкви України.

Про це йдеться в рішенні “собору” Філарета від 20 червня.

Зокрема, “собор” відмінив постанову помісного собору 15 грудня 2018 року, де об’єдналося українське православ’я і була ліквідована УПЦ КП.

Прихильники патріарха Філарета стверджують, що ніякого собору 15 грудня не було.

“Це був не помісний собор, а зібрання підписів архієреїв, одного священника та двох мирян про умовну ліквідацію УПЦ КП, на вимогу вселенського Константинопольського патріарха Варфоломія”, – йдеться в тексті постанови.

“Помісний собор заявляє і постановляє, що УПЦ КП, зареєстрована державним органом та продовжує існування і діяльність”, – додали за підсумками так званого собору.

Також на з’їзді підтвердили, що главою УПЦ КП залишається Філарет.

Відзначимо, що на початок з’їзду на “соборі” не було жодного українського архієрея. Більшість із архієреїв колишньої УПЦ КП, яка на об’єднавчому соборі 15 грудня 2018 року влилась у ПЦУ, проігнорували заклики патріарха Філарета.

Як стало відомо пообіді, Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ), митрополит Епіфаній скликає засідання синоду на 24 червня через заяви почесного патріарха Філарета щодо відновлення Київського патріархату.

На засіданні синоду планується ухвалити рішення з приводу заяв почесного патріарха Філарета про відновлення Української православної церкви Київського патріархату.

У ПЦУ також заявили, що ухвалені рішення “від початку є нікчемними у юридичному і канонічному значені цього терміну, не породжують юридичних наслідків та не підлягають виконанню”.

Читайте також:
Філарет скликав власний “собор”: приїхала чверть запрошених

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.