“За минулі заслуги”: Філарет втратив Київську єпархію, але залишився в складі єпископату, – Синод ПЦУ

 

Відповідно до рішення Синоду Православної церкви України, який відбувся сьогодні, 24 червня, почесний патріарх ПЦУ Філарет втратив канонічні права та обов’язки з управління Київської єпархії, яку досі очолював.

Про це повідомив на брифінгу в Києві заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ, архієпископ Євстратій (Зоря), інформує “5-й канал“.

Водночас він зауважив, що владика Філарет залишається у складі єпископату ПЦУ.

Враховуючи заслуги перед Українською православною церквою в минулому, почесний патріарх Філарет залишається у складі єпископату ПЦУ, однак втратив канонічні права та обов’язки, пов’язані  з управлінням Єпархії. Тобто є архієрей православної церкви України і на нього розповсюджується дія статутних органів, їхніх рішень, статут ПЦУ, але він не має канонічних прав та обов’язків єпархіального архієрея, які він втратив згідно з рішенням священного синоду через власні дії”, – сказав Зоря, коментуючи рішення Синоду.

За його словами, скасовується п. 4 журналу №1 засідання Священного Синоду від 5 лютого 2019 року, який свідчив, що “Святійший патріарх Філарет продовжує керівництво Київською єпархією в складі парафій і монастирів Києва (за винятком Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря м.Києва), які до 15 грудня 2018 року перебували в його підпорядкуванні як патріарха Київського і всієї Руси-України”.

Усі парафії та монастирі Києва, якими досі керував почесний патріарх, відтепер підпорядковуються предстоятелю ПЦУ, митрополиту Епіфанію.

Водночас владика Філарет може “через лист на ім’я предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія звернутися до Священного Синоду щодо соборного розгляду свого майбутнього становища у Православній церкві України”.

Сьогоднішнє засідання Синоду ПЦУ було присвячене передусім оцінці так званого “помісного собору УПЦ КП”, яке 20 червня скликав владика Філарет.

Як зазначається в пресрелізі за результатами засідання Синоду, у ньому взяли участь усі члени Синоду, крім самого почесного патріарха Філарета (без поважної причини) та архієпископа Донецького і Маріупольського Сергія (з поважної причини).

Обговоривши “збори трьох архієреїв, невеликої кількості скликаних кліриків та мирян, які відбулися 20 червня 2019 р. у Володимирському соборі м. Києва”, Синод також ухвалив рішення виключити зі складу єпископату ПЦУ митрополита Білгородського і Обоянського Іоасафа (Шибаєва) та єпископа Валуйського, вікарія Білгородської єпархії Петра (Москальова), які брали участь у “зборах” разом із Філаретом.

Синод наголосив, що “одноосібно скликане і проведене почесним патріархом Філаретом зібрання запрошених ним осіб не мало жодних повноважень на ухвалення рішень, зокрема стосовно рішень Помісного Собору УПЦ Київського Патріархату (15 грудня 2018 р.), які відповідно до Статуту УПЦ КП відразу після підписання Президією Собору на чолі з Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом вступили в дію”.

Як інформувала “Новинарня“, 20 червня відбувся так званий “помісний собор” УПЦ Київського патріархату, на якому почесний патріарх Філарет заявив про скасування рішення архієрейського собору від 15 грудня 2018 року про саморозпуск УПЦ КП і не прийняв томос про автокефалію, виданий Константинополем.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна