“Непрямими діями”. Командувач ВМСУ розповів, як можна протистояти Росії на Азові

 

Наступне розширення присутності Військово-Морських сил ЗСУ в Азовському морі відбудеться вже невдовзі, Україна відповідатиме на непрямі дії РФ “такими ж непрямими діями”, і “другого Криму вже не буде”.
Як передає “Новинарня“, про це в інтерв’ю “BBC Україна” сказав командувач Військово-морських сил ЗС України адмірал Ігор Воронченко.

Відповідаючи на запитання, коли можна очікувати наступний крок щодо розширення присутності ВМСУ на Азові, він зазначив: “Найближчим часом”.

Також він визнав, що російська присутність на морі набагато більша. Але ситуація не безнадійна.

“Навіть малими силами на морі ми здатні виконувати відповідний перелік завдань.
Може, ми й зосереджуємо зусилля більше у прибережній зоні та на суходолі. Але є і завдання для корабельних і катерних груп”, – заявив Воронченко.

“Так вже трапилося, що у нас співвідношення сил 1 до 20. А по якості – ще більше. У них є “Калібри” (протикорабельні крилаті ракети – “Н”), яких у нас немає. Але у нас іншого виходу немає. Ми передбачаємо їхні дії й спроможні реагувати на ситуації, які виникають”, – наголосив командувач ВМСУ.

Він визнав, що “можливі зіткнення”.

“Але ми йдемо відповідно до норм морського права. Так, нас менше, потенціал не такий, але своє завдання будемо виконувати… Другого Криму не буде, та ситуація не повториться”, – підкреслив адмірал Воронченко.

Він нагадав, що, за рішенням РНБО, Україна збільшує присутність на Азовському морі через нарощування катерного угрупування, прихід кораблів та дислокацію морської піхоти й артилерії “за принципом спільного базування”.

“За планами, основна база – Бердянськ, а також пункти базування Маріуполь і Генічеськ”, – вказав Воронченко.

За його словами, минулого тижня ВМСУ отримали спільний наказ Міністерства освіти й Міністерства оборони щодо передачі морякам колишньої філії Запорізького університету в Бердянську – “там дуже сприятливе розміщення для управління бази”.

“Надалі, якщо буде ресурс, передбачено будівництво причальної стінки та підрозділів забезпечення. Щоб забезпечити всю номенклатуру: морську, берегову та, ймовірно, авіаційну, адже там є аеродромна мережа. Тобто, буде комплекс “земля-море-повітря-підводний простір”, – розповів командувач.

Воронченко нагадав, що Бердянськ і Маріуполь втратили велику частку прибутку через зупинки торгівельних суден Росією в Азовському морі, і “це ще раз показує, що РФ не відмовилася від намірів щодо півдня України”.

“Не буду прогнозувати, але вони (росіяни) можуть піти ще далі у дестабілізації причорноморських областей, щоб вплинути на певні верстви населення, ніби влада України неспроможна забезпечити вільне судноплавство у Азовському морі.
У короткий термін росіяни змогли наростити катерно-корабельне угрупування в Азовському морі. Є інформація, що сюди були перекинуті кілька катерів з Каспійської флотилії.
Росія має розгалужену систему базування, що дає їй можливість оперативно контролювати велику частину Азовського моря.
Але ми очікували на це. Вживаємо певних кроків й будемо нарощувати сили, щоб на їхні непрямі дії відповідати такими ж непрямими діями”, – сказав командувач ВМСУ.

За його словами, українські моряки перегрупували катерну групу, був прохід кораблів “Донбас” і “Корець” через Керченську протоку й зараз вони перебувають у Маріуполі.

“Катери вже виходили на патрулювання. Вони забезпечують прохід суден і спроможні діяти у відповідь на дії РФ.
Вже був випадок, коли були певні дії російського катера типу “Мангуст” – наші катери вийшли на перехоплення, й він відвернув та пішов до себе на базу”, – заявив Ігор Воронченко.

“Ми будемо забезпечувати тут виробничу діяльність наших рибалок, а також супроводжувати кораблі. До цих же задач буде залучена і Прикордонна служба”, – сказав адмірал.

За його словами, командування ВМСУ передбачає “різні варіанти розвитку подій, і найскладніший – загострення ситуації в Азовському та Чорному морях, аж до десантних операцій…”

“Але впевнений, що відкрита агресія на морі – це буде останній крок помираючої “імперії зла” РФ. Вони не наважаться цього зробити”, – сказав Воронченко.

Також він визнав, що зупинки та тривалий догляд росіянами торговельних суден із портів Маріуполь і Бердянськ “не є протиправним”.

“Ми те саме можемо робити. Але до таких брудних дій ми не будемо вдаватися.
Якщо буде якось загострення, ми застосуємо силу. Якщо вони підуть на жорстку дестабілізацію, будемо адекватно відповідати – супроводжувати свої судна, перебувати у тих районах, де ведеться рибальство й інші види промислу”, – заявив командувач.

Говорячи про розробку української протикорабельної ракети “Нептун”, Воронченко повідомив: “У серпні пройшов вдалий пуск, до кінця року запланований ще один. За попередніми даними, у квітні-травні очікуємо на готовність берегового комплексу, який зможе вражати кораблі противника на 300 км”.

“Що ж до морського комплексу, то ракетний катер “Лань” починає будуватися, і його опрацювання, за планом, – у 2019-2020 роках. Кінець 2020 – початок 2021 року – отримаємо корабельний комплекс. У нас є платформа, щоб ми поки що проводили випробування і без “Лані”, – додав комфлоту.

Читайте також:
Україна може перекинути “Айленди” на Азов, а США дадуть “щось потужніше”,
– Воронченко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна