Росія перекинула кораблями в Лівію гармати з Сирії, там може бути нове вогнище, – ЗМІ

Росія перекинула з сирійського порту Тартус у лівійський порт Тобрук артилерійські системи, їх кількість і тип не визначені.

Про це пише канал OSINT-досліджень Russian Forces Spotter у твіттері.

“Лівійський експрес” рашистів прямував із Тартуса до Тобрука в проміжку з 4 по 8 квітня 2024 року. Для доставки вантажів були залучені два десантні кораблі зі складу Північного флоту ВМФ РФ – “Александр Отраковский” проекту 775 та “Иван Грен” проекту 11711, котрі зайшли в Середземне море два тижні тому…

Для супроводу такого рашисти залучали фрегат проекту 11356 “Адмирал Григорович”, який “застряг” в Середземному морі напередодні вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 року, тому не зміг повернутись до тимчасово окупованого Криму. І також – ракетний корвет “Меркурий” проекту 2230 “Стерегущий”, що формально також належить до ЧФ РФ, але був збудований в Санкт-Петербурзі, введений до складу флоту лише минулого літа, та наразі теж не може пройти протоками Босфор та Дарданелли до тимчасово окупованого Криму”, – зазначає українське видання Defense Express.

За тими знімками, що надають автори Russian Forces Spotter, не можна чітко визначити, якого насправді характеру вантаж міг бути навантажений на російські ВДК в Тартусі.

“Але якщо загалом, то тенденції тривожні. Оскільки сам факт перекидання будь-яких військових вантажів від Кремля до Лівії означає, що скоро і в цьому регіоні з новою інтенсивністю можуть спалахнути бойові дії, котрі крім всього іншого теж вплинуть на світову ціну нафти”, – пише видання.

Також спостерігачі зазначають, що перехід російських кораблів із військовими вантажами з Сирії до Лівії відбувся після того, коли РФ продемонструвала, що вже не ризикує возити озброєння до/з Сирії через Чорне море та робить гак через Атлантику.

Читайте також:
РФ для поповнення втрат відправляє на війну війська Тихоокеанського флоту, – ГУР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна