Україна може перекинути “Айленди” на Азов, а США дадуть “щось потужніше”, – Воронченко

 

Два катери “Айленд”, передані Україні Сполученими Штатами, можуть з’явитися в Азовському морі. Крім того, Америка може надати українському флоту деякі потужніші судна.
Як передає “Новинарня“, про це в інтерв’ю “BBC Україна” сказав командувач Військово-морських сил ЗС України адмірал Ігор Воронченко.

За його словами, була умова, щоб до процесу були залучені лише Міністерство оборони США та Міністерство оборони України, і ми цю умову виконали – Україна скасувала норми про те, що імпорт для МОУ міг проводити лише “Укрспецекспорт”.

“Строки передачі обумовлені проведенням регламентних робіт, випробуваннями з екіпажами та переміщенням “Айлендів” на суднах до Чорного моря”, – сказав Воронченко.

“Чи можуть “Айленди” з’явитися в Азовському морі? Час покаже. Вони можуть з’явитися і в Азовському морі. У них осадка дуже мала, й при їхній швидкості 30 вузлів – для Азовського моря це дуже гарні катери”, – заявив командувач ВМСУ.

“Хто б що не казав, зокрема й у російських ЗМІ, ніби вони іржаві – нам передадуть фактично нові кораблі. Корпуси алюмінієві, жодної іржі там немає. Ресурс двигунів, фактично, нульовий. Апаратура зв’язку і навігації – сучасна, така сама, як використовується на американських кораблях”, – зазначив адмірал.

Водночас він підкреслив, що ВМС ЗСУ будуть переобладнувати катери Island під власне артилерійське озброєння – хоча на них наразі стоять американські артустановки Bushmaster та великокаліберні кулемети М2.

“Були пропозиції щодо американського озброєння. Але у нас є своє нове артилерійське озброєння, яке не потребує їхніх типів боєприпасів”, – зауважив Ігор Воронченко.

За його словами, “є амбітні програми щодо встановлення на них протимінних та протичовнових станцій, а також станцій протидиверсійної боротьби”.

На запитання, чи є можливість отримати більше “Айлендів” від США, Воронченко відповів: “Давайте цей контракт виконаємо. Не буду забігати наперед, але є перспективи і варіанти й щодо чогось потужнішого”.

Як інформувала “Новинарня“, 27 вереcня у США президент Петро Порошенко та командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко взяли участь в урочистій церемонії передачі Військово-Морським силам України двох патрульних катерів берегової охорони класу Island.
Згідно з домовленостями, “Айленди” передані ВМСУ на безоплатній основі. При цьому українська сторона забезпечить 100-відсоткову передоплату загальної вартості супутніх послуг у розмірі 10,1 млн. доларів на термін до 18 місяців.

Раніше Україна перекинула на Азовське море два малі броньовані артилерійські катери “Кременчук” та “Лубни” і судна “Донбас” та “Корець” з Одеси.

Читайте також:
Катер РФ провокував бойове зіткнення в Азовському морі,
— командир МБАКа “Кременчук” Регула

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна