Катер РФ провокував бойове зіткнення в Азовському морі, — командир МБАКа “Кременчук” Регула

 

Під час проходу кораблів Військово-морських сил України в Азовське море, росіяни намагалися спровокувати бойове зіткнення. Про це повідомив старший лейтенант Військово-морських сил України, командир катера “Кременчук” Олександр Регула, передає “Укрінформ”.

Регула розповів, що росіяни не помітили невеликі броньовані артилерійські катери “Кременчук” і “Лубни” до тих пір, поки ті не доходили до Керченської протоки.

“Коли вже  біля “Донбасу” стали, зайняли позиції для конвоювання, тільки тоді почали питати: “Хто це такі? Звідки вони взагалі там взялися?” Ну, вони не бачили, звідки ми взялися”, — описав Регула подив росіян через з’яву українських катерів біля Керчі.

Він пояснив, що два малих броньованих артилерійських катери, щоби зустріти кораблі ВМС “Донбасс” і “Корець”, пройшли 23 вересня по Азовскому морю до входу в Керченську протоку у режимі “радіомовчання”, із відключеними телефонами.

А під час конвоювання їм довелося протистояти провокаціям росіян.

Регула розповів, що біля Маріуполя російський катер “Мангуст” спробував наблизитися до українських кораблів.

“Ми його почали оточувати і притискали до нашого берега. Ну, оскільки у нього швидкість вища, ніж у нас, він став і сховався за великий корабель. Якби не це, ми взяли би його“, — сказав він.

Командир “Кременчука” додав, що, за його думку, завдання російського катера було не просто завадити українським суднам, а спровокувати бойове зіткнення. Регула зауважив, що російський катер вдалося відтіснити без стрільби.

Олександр Регула — один із тих юнаків, хто у березні 2014 року заспівав російським окупантам в обличчя український гімн в Севастополі.

Російське командування зібрало курсантів Академії Нахімова на плацу для урочистої церемонії. Замість українського прапора, на флагшток був піднятий російський триколор. Але була група юнаків, які не хотіли спостерігати за злочином мовчки. Серед них був і 19-річний Олександр.

За чотири роки після виїзду з Криму він устиг пройти стажування на французькому фрегаті, повернутися до України і стати командиром сучасного катера “Гюрза-М” (“Кременчук”) вітчизняного виробництва.

Командир розповів, що “Кременчук” “може боротися дуже добре з такими ж катерами, навіть швидшими”.

Також порівняв російський “Мангуст” із пластмасовою іграшкою. “Він там на нашого прикордонника вистрибував. Якби “Мангуст” на мене вийшов, я би його просто переїхав — і забув би про нього. Модулі бойові у мене повертаються так, що можуть гвинтокрил вести і знищити. І на якій би швидкості він не йшов — це справа трьох секунд (якби можна було стріляти) його знищити. Гармата дуже точна”, — наголосив старший лейтенант.

“Кременчук” також може працювати по берегових лініях. “У нас стоять гранатомети, АГС-и. Завантажуються також осколково-фугасні снаряди в основний калібр. Можуть два катери ротно-опорний пункт на берегу знищити. Ще є місце під ПТУР-и, але поки що система керування стрільби над морем у робробці”, — розповів Олександр Регула.

Регула 4 Регула 3 Регула 2 Регула 1
<
>
Командир катера "Кременчук" Олександр Регула. ФОТО: МАРКІЯН ЛИСЕЙКО

Читайте також:
Просунулися на 1,2 км: ССО ЗСУ зачистили село на Донеччині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна