З полігону до суду: Луценко відзвітував про кінець слідства у справі Савченко-Рубана. ВІДЕО

оновлено

Досудове розслідування за підозрою народного депутата Надії Савченко та керівника ГО “Офіцерський корпус” Володимира Рубана в підготовці терактів у Києві закінчилося, тож суд у цій справі почнеться вже 2018 року.

Як передає “Новинарня“, про це заявив на брифінгу в четвер, 2 серпня, генеральний прокурор Юрій Луценко.
Брифінг відбувся на полігоні ЦСО “Альфа” СБУ (стрільбище “Конча-Заспа” на Обухівській трасі).

За словами очільника ГПУ, у слідства є всі докази провини підозрюваних у підготовці терактів.

“Слідство у справі Савченко і Рубана завершено. Під час слідства ми зібрали всі необхідні докази, що підтверджують первинну версію про підготовку масштабного теракту в центрі української столиці з використанням зброї, яку було надано Савченко і Рубану з відома російських офіцерів, підполковника та полковника, на території “Донецької народної республіки” після консультацій, які Савченко провела із [ватажком “ДНР” Олександром] Захарченком”, – сказав Луценко.

Генпрокурор зазначив, що тепер підозрювані і їхні захисники будуть знайомитися з матеріалами справи, на це піде 10-15 днів, якщо захист не затягуватиме процес.
Надалі обвинувальний акт буде направлений до суду.

“З огляду на кількість здобутих доказів, вважаємо, що ще цього року суд має розпочатися і ввійти в активну фазу”, – повідомив Юрій Луценко.

“На даному етапі ще не визначена міра покарання, яку вноситиме прокурор своїм клопотанням до суду. Але я впевнений в тому, що буде максимальне покарання, передбачене законодавством за вчинення теракту”, – сказав Луценко.

Генпрокурор нагадав про плани терактів та обстрілів державних установ у Києві, які обговорювали Савченко та Рубан, нібито плануючи здійснити їх від Труханового острова та з баржі на Дніпрі.

За даними слідства СБУ, вся зброя для цього була привезена з так званої “ДНР”.

Під час досудового слідства було проведено комплексну експертизу, якою встановлено до яких наслідків могло призвести застосування чотирьох мінометів калібру 120 мм, мін МОН-50 та іншого арсеналу в Києві.

“Експертиза довела, що до району ураження могли потрапити майже 70 тисяч громадян, на цій території знаходяться дитячі садочки, школи, лікувальні заклади”, –  підкреслив директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін.

Зі зразками вилученої зброї та боєприпасів та їх руйнівними можливостями, представники ЗМІ змогли ознайомитись на полігоні ЦСО “Альфа”.

Фотогалерея СБУ:

міномети Рубана міномет ДНР Рубана гранати Рубана автомати Рубана кулемет Ктес Рубана міни Рубана гранатомети Рубана гранатомети Рубана патрони Рубана міни Рубана гранати Рубана схеми нападу Рубана Савченко
<
>

“Досудове розслідування щодо Захарченка та інших представників російської окупаційної влади, ідентифікованих завдяки роботі спецслужби, які брали участь у готуванні терористичних актів у Києві, продовжується”, – повідомив на брифінгу заступник головм СБУ Віталій Маліков.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос після брифінгу запросив присутніх журналістів на спеціально обладнаний майданчик, щоб вони побачили наслідки вибуху міни МОН, яку нібито планували підірвати підозрювані в центрі міста.

За словами генпрокурора, угода слідства з Рубаном можлива, якщо він зможе повідомити про інших, невідомих слідству учасників підготовки теракту та про його керівництво.

Якщо ж суд визнає Рубана винним, то його можуть обміняти на українських полонених. Але таке рішення буде ухвалюватись окремо, додав Луценко.

Відповідаючи на запитання ЗМІ про статус Віктора Медведчука в цій справі, генпрокурор Юрій Луценко зазначив: “На даний момент достатніх доказів для того, щоб Медведчук отримав будь-якої іншої процесуальний статус, крім свідка, у слідства немає”.

Луценко водночас сказав, що слідство ретельно вивчає зв’язку народного депутата України Надії Савченко “ще в 90-х роках з навколомедведчуківськими громадськими структурами”, зв’язи осіб, які мають якесь відношення до Савченко й Медведчука.

“Але зараз у слідства немає тих доказів, якими я можу оперувати в публічній площині. На даний момент у нього (Медведчука) немає статусу в цій справі. Ми вивчаємо його можливі зв’язки з будь-якої антиукраїнською діяльністю, і не тільки в цій справі”, – підкреслив генпрокурор.

Читайте також:
Савченко не пройшла “детектор брехні” й продовжує голодувати

Луценко знає імена полковників ЗС РФ, які дали Савченко зброю для терактів

Як повідомляла “Новинарня“, в четвер, 22 березня, Верховна Рада надала згоду на притягнення народної депутатки Надії Савченко до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.

Генпрокуратура інкримінує Савченко вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) ; ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ст. 112 (посягання на життя державного чи громадського діяча); ч. 3 ст. 258 (терористичний акт); ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації); та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Після голосування Надію Савченко затримали, вона у супроводі слідчого прибула до Управління Служби безпеки України у місті Києві та Київській області.

Раніше, 15 березня, Савченко побувала на допиті у Службі безпеки України у справі керівника ГО “Офіцерський корпус” Володимира Рубана, якого 8 березня було затримано на КПВВ “Майорськ” з арсеналом зброї з “ДНР”.
Вона заявила, що готова взяти Рубана на поруки і що “всі українці хоч раз мріяли підірвати Верховну Раду“.

Генпрокуратура оприлюднила відео- й аудіозаписи, які свідчать про домовленості Рубана й Савченко щодо вчинення терактів у Києві.

“У слідства є незаперечні докази того, що Надія Савченко (…) особисто планувала, особисто вербувала, особисто давала вказівки про те, як провести терористичний акт тут, в цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі: урядову і посадову, мінометами обрушивши купол Верховної Ради і автоматами добиваючи тих, хто виживе”, – заявляв Луценко.

Рубану було повідомлено про підозру за ч.1 ст. 263 КК “Незаконне поводження зі зброєю”, та ч.1 ст.14 “Готування до злочину”, ч.3 ст.258 “Терористичний акт”.
Рішенням Шевченківського райсуду Києва Рубана взято під варту на 60 діб без застави.
20 березня Апеляційний суд Києва залишив Рубана під арештом, підозру йому розширили. Савченко намагалася взяти його на поруки.

Голова СБУ Василь Грицак розповідав, що спецслужба має “багато беззаперечних доказів” щодо планів використати зброю, вилучену в Рубана, для здійснення терактів у центрі Києва, а також про зв’язки затриманого з Віктором Медведчуком.

23 березня Шевченківський райсуд арештував депутатку Савченко на два місяці.
Того дня вона оголосила, що починає голодування.
29 березня Апеляційний суд Києва залишив запобіжний захід в силі.
22 травня арешт було продовжено, 13 липня – ще раз.

Савченко наполягала на проведенні опитування на поліграфі і припиняла для цього голодування. Однак 4 червня СБУ заявила:  поліграф показав, що Савченко готувала замахи.

Читайте також:
“В мене не змокріло!” Як Регламентний комітет ВР давав згоду на арешт Савченко

“Сюр, щоб показати владу смішною”.
Савченко оприлюднила свою версію підготовки теракту у ВР

Бойовики ОРДЛО включили Рубана у список на обмін

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна