Савченко не пройшла “детектор брехні” й продовжує голодувати

 

Народний депутат Надія Савченко, обвинувачена у підготовці терактів і повалення держаної влади, не пройшла заплановану на 24 липня психофізіологічну експертизу на поліграфі.

Про це повідомив “Українській правді” один з її адвокатів Олександр Шадрін.

“Експертиза не відбулася. Повезли Надію назад [у слідчий ізолятор]”, – сказав він.

За словами Шадріна, це сталося з двох причин: не допустили на допит захисника Савченко і хотіли ставити не ті питання, про які клопотала нардеп.

“Не був допущений захисник Олександр Тананакін до підзахисної. Пояснили, що нібито не було дозволу слідчого. Слідчий в телефонному режимі пояснив, що він не заперечує, але тим не менше не допустили”, – сказав Шадрін.

Він додав, що щодо перешкоджання законній діяльності адвоката подали відповідну заяву до поліції.

“Крім того, слідчий хотів ставити свої питання – не ті, які просила Надія у своєму клопотанні. Вони ж провели одну експертизу за своїми питаннями. Вона подала клопотання, щоб провели експертизу за її питаннями. У нас змагальний процес “, – сказав захисник.

Він уточнив, що Савченко просила поставити ті ж самі питання, але в іншому формулюванні.

“Слідчий там десь некоректно формулював питання. Наприклад, вона ж як військова особа по роду служби стикалась зі зброєю. Тому, зрозуміло, що в неї буде реакція на слово «зброя». А вони реакції на ці питання тлумачать саме як на причетність до якихось кримінальних правопорушень. Щоб не було таких викривлених результатів, Надія і сформулювала ці питання більш коректно”, – пояснив Шадрін.

Він додав, що поки про новий допит на поліграфі не клопотатимуть, бо хочуть отримати “письмові якісь відповіді щодо ситуації, що мала місце сьогодні”.

Адвокат також додав, що Савченко продовжує голодування, яке вкотре розпочала 13 липня після продовження міри запобіжного заходу у вигляді арешту 13 липня.

“Триває голодування з 13 числа після продовження запобіжного заходу”, – підсумував Шадрін.

Раніше повідомлялося, що Савченко 24 липня продовжить проходити експертизу на поліграфі.

Читайте також:
“Сюр, щоб показати владу смішною”.
Савченко оприлюднила свою версію підготовки теракту у ВР

Бойовики ОРДЛО включили Рубана у список на обмін

Як писала “Новинарня“, в четвер, 22 березня, Верховна Рада надала згоду на притягнення народної депутатки Надії Савченко до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.

Генпрокуратура інкримінує Савченко вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) ; ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ст. 112 (посягання на життя державного чи громадського діяча); ч. 3 ст. 258 (терористичний акт); ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації); та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Після голосування Надію Савченко затримали, вона у супроводі слідчого прибула до Управління Служби безпеки України у місті Києві та Київській області.

Раніше, 15 березня, Савченко побувала на допиті у Службі безпеки України у справі керівника ГО “Офіцерський корпус” Володимира Рубана, якого 8 березня було затримано на КПВВ “Майорськ” з арсеналом зброї з “ДНР”.
Вона заявила, що готова взяти Рубана на поруки і що “всі українці хоч раз мріяли підірвати Верховну Раду“.

Генпрокуратура оприлюднила відео- й аудіозаписи, які свідчать про домовленості Рубана й Савченко щодо вчинення терактів у Києві.

“У слідства є незаперечні докази того, що Надія Савченко (…) особисто планувала, особисто вербувала, особисто давала вказівки про те, як провести терористичний акт тут, в цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі: урядову і посадову, мінометами обрушивши купол Верховної Ради і автоматами добиваючи тих, хто виживе”, – заявляв Луценко.

Рубану було повідомлено про підозру за ч.1 ст. 263 КК “Незаконне поводження зі зброєю”, та ч.1 ст.14 “Готування до злочину”, ч.3 ст.258 “Терористичний акт”.
Рішенням Шевченківського райсуду Києва Рубана взято під варту на 60 діб без застави.
20 березня Апеляційний суд Києва залишив Рубана під арештом, підозру йому розширили. Савченко намагалася взяти його на поруки.

Голова СБУ Василь Грицак розповідав, що спецслужба має “багато беззаперечних доказів” щодо планів використати зброю, вилучену в Рубана, для здійснення терактів у центрі Києва, а також про зв’язки затриманого з Віктором Медведчуком.

23 березня Шевченківський райсуд арештував депутатку Савченко на два місяці.
Того дня вона оголосила, що починає голодування.
29 березня Апеляційний суд Києва залишив запобіжний захід в силі.
22 травня арешт було продовжено.

Вона наполягала на проведенні опитування на поліграфі і припиняла для цього голодування. Однак 4 червня СБУ заявила:  поліграф показав, що Савченко готувала замахи.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна