Суд таки продовжив арешт Савченко. Вона голодуватиме

 

Шевченківський районний суд Києва продовжив запобіжний захід народному депутату Надії Савченко у вигляді тримання під вартою ще на два місяці – до 10 вересня.

Відповідне рішення пізно ввечері 13 липня ухвалив суддя Володимир Бугіль, інформує “Українська правда”.

Після цього вона знову оголосила “безстрокове голодування”.

Клопотання прокуратури про продовження міри запобіжного заходу розглядали з 11 липня. При цьому адвокати Савченко і вона сама затягували засідання.
Суд відкладав розгляд до останнього дня, коли спливав термін арешту. При цьому прокуратура вважала, що арешт спливає 13 липня о 24:00, а захист – о 15:45.

У п’ятницю Савченко спершу призначили державного адвоката, оскільки не прийшли її оплачувані захисники.
Але згодом прийшов новий адвокат Савченко за договором Олександр Тананакін. Близько 12:00 він заявив клопотання про надання йому часу на ознайомлення зі справою – три години. Але суддя дав йому лише одну годину на вивчення матеріалів.

Захисники Савченко також клопотали про те, щоб вона 13 липня була присутня в іншому суді – у справі бойовика “ЛНР” Ігоря Плотницького, де колишня полонена проходить як потерпіла. Суддя це клопотання не задовольнив.

Тоді і адвокат, і сама Савченко заявили відвід судді. Суддя назвав це затягуванням розгляду справи.
Не були задоволені й інші відводи судді Бугіля.

Після перепалки суддя таки задовольнив клопотання про надання захиснику депутатки ще двох годин на ознайомлення з матеріалами справи.

Близько 15:40 суд повернувся у залу засідань. Адвокат Савченко Костянтин Глоба просив суд відкласти розгляд справи на 4-5 діб для отримання ухвали Апеляційного суду, який на звернення захисників Савченко мав визначити, кому підслідне клопотання прокурора про продовження міри запобіжного заходу. Суддя пішов у нарадчу кімнату.

О 16:20 захисники Савченко заявили, що термін дії запобіжного заходу для нардепа закінчився, а отже, Савченко мають відпустити.

Близько 16:40 до Шевченківсього суду надійшло повідомлення про замінування, і всіх присутніх у залі засідань попросили покинути приміщення.
О 17.35 прес-служба суду повідомила у Facebook, що за результатами перевірки, вибухонебезпечних предметів або речовин в приміщенні та на території суду виявлено не було.

Суд поновився одразу після 18-ї. Прокурори попросили сторону захисту одразу оголосити всі клопотання, які адвокати мають заявити. Захист відмовився.

Адвокати наполягали, що суд має закрити засідання, оскільки сплив час для розгляду клопотання прокуратури про продовження терміну тримання під вартою для Савченко.

Сторона захисту апелювала до того, що суд мав розглянути клопотання прокуратури 13 липня в робочий час. Адвокат Левковець наголосив, що згідно до розкладу суду, робочий день закінчився о 15:45. Таким чином нібито вичерпався термін для розгляду цього питання, і Надія Савченко, яку було арештовано о 13.58 23 березня, фактично не перебуває під вартою.

Прокурори наполягали на тому, що строк запобіжного заходу спливає опівночі 13 липня.

Тоді Савченко встала зі свого місця біля адвокатів, оголосила, що має право перебувати на цьому засіданні в якості вільного слухача, і підійшла до відповідної частини залу. Однак суддя попросив її повернутись на місце.
Савченко заявила, що не розуміє, чому вільна людина має сидіти на місці людини під вартою, але прохання судді виконала.

“Ви самі створили цей прецедент. Я не косила під дурочку, не вкривалася клітчатим одіялом… Я мала повне право встати і вийти з цієї зали, але я хочу дочекатися вашого рішення”, – заявила вона суддям.

Суддя продовжив засідання, і сторона захисту заявила клопотання про виклик судових експертів, які проводили експертизи на поліграфі.

Савченко заявила, що відмовляється від своїх державних адвокатів, бо “їм не дають права її захищати”.

Про це вона заявила після того, як судді пішли у нарадчу кімнату і відмовилися о 23:00 заслухати її позицію.

У цей час прихильники Савченко викликали поліцію, бо “були порушені права Героя України Надії Савченко”.
Поліцейські прибули до суду та почали спілкуватися із прихильницями Савченко.

Надія Савченко заявила про безстрокове голодування і попросила поліцейських підійти до неї, щоб вони прийняли від неї “заяву про порушення її прав”.

Відразу після виходу судді з нарадчої кімнати близько десятка присутніх соратників та прибічників Савченко заглушили зачитування ухвали суду про арешт викриками “Ганьба”.

Адвокат Олександр Шадрін повідомив, що захист Савченко подаватиме апеляційну скаргу і звертатиметься до Європейського суду з прав людини.

Читайте також новину 22 червня:
Арешт Савченко продовжили. Вона лякає Коліївщиною

Луценко знає імена полковників ЗС РФ, які дали Савченко зброю для терактів

Як повідомляла “Новинарня“, в четвер, 22 березня, Верховна Рада надала згоду на притягнення народної депутатки Надії Савченко до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.

Генпрокуратура інкримінує Савченко вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) ; ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ст. 112 (посягання на життя державного чи громадського діяча); ч. 3 ст. 258 (терористичний акт); ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації); та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Після голосування Надію Савченко затримали, вона у супроводі слідчого прибула до Управління Служби безпеки України у місті Києві та Київській області.

Раніше, 15 березня, Савченко побувала на допиті у Службі безпеки України у справі керівника ГО “Офіцерський корпус” Володимира Рубана, якого 8 березня було затримано на КПВВ “Майорськ” з арсеналом зброї з “ДНР”.
Вона заявила, що готова взяти Рубана на поруки і що “всі українці хоч раз мріяли підірвати Верховну Раду“.

Генпрокуратура оприлюднила відео- й аудіозаписи, які свідчать про домовленості Рубана й Савченко щодо вчинення терактів у Києві.

“У слідства є незаперечні докази того, що Надія Савченко (…) особисто планувала, особисто вербувала, особисто давала вказівки про те, як провести терористичний акт тут, в цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі: урядову і посадову, мінометами обрушивши купол Верховної Ради і автоматами добиваючи тих, хто виживе”, – заявляв Луценко.

Рубану було повідомлено про підозру за ч.1 ст. 263 КК “Незаконне поводження зі зброєю”, та ч.1 ст.14 “Готування до злочину”, ч.3 ст.258 “Терористичний акт”.
Рішенням Шевченківського райсуду Києва Рубана взято під варту на 60 діб без застави.
20 березня Апеляційний суд Києва залишив Рубана під арештом, підозру йому розширили. Савченко намагалася взяти його на поруки.

Голова СБУ Василь Грицак розповідав, що спецслужба має “багато беззаперечних доказів” щодо планів використати зброю, вилучену в Рубана, для здійснення терактів у центрі Києва, а також про зв’язки затриманого з Віктором Медведчуком.

23 березня Шевченківський райсуд арештував депутатку Савченко на два місяці.
Того дня вона оголосила, що починає голодування.
29 березня Апеляційний суд Києва залишив запобіжний захід в силі.
22 травня арешт було продовжено.

Вона наполягала на проведенні опитування на поліграфі і припиняла для цього голодування. Однак 4 червня СБУ заявила:  поліграф показав, що Савченко готувала замахи.

Читайте також:
“В мене не змокріло!” Як Регламентний комітет ВР давав згоду на арешт Савченко

“Сюр, щоб показати владу смішною”.
Савченко оприлюднила свою версію підготовки теракту у ВР

Бойовики ОРДЛО включили Рубана у список на обмін

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна