Кримська провокація Кремля: Гляйвіц-2, сигнал для Заходу чи конвульсії?

 

Чого точно не було, то це участі Збройних сил України в заворушці в окупованому Криму, яка почалася 6 серпня з перекриття КППВ і закінчилася звітом ФСБ про бої із диверсантами МОУ та їх затримання, а також гучними заявами Путіна щодо “українських терористів”.

Чим це обернеться – ніхто не знає. Але є кілька версій і багато коментарів.

Найгостріше припущення. Знову – Олімпіада, і знову Росія готує широкомасштабне вторгнення в сусідню країну, як це було в 2008 році з агресією проти Грузії та в 2014-му – із початком окупації українського Криму.

Реагуючи на заяви з Москви про нібито нейтралізовану групу “терористів” із Головного управління розвідки МО України, деякі українські політики, дипломати й державні діячі вже порівняли нинішні дії РФ із розв’язанням попередніх воєн.

“У повідомленні ФСБ ключове – це не сам факт ДРГ (диверсійно-розвідувальної групи), а обстріл із території України і загибель російського солдата. Не забувайте, що офіційно танки поїхали на Грузію, тому що в Південній Осетії загинули російські миротворці”, – підкреслив постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба.
“Путін діє по накатаній. І це його слабкість”, – зазначив дипломат.

Посол України при ООН Володимир Єльченко на терміновому брифінгу також провів паралелі між ситуацією навколо Криму зараз і серпнем 2008 року, коли відбулося вторгнення Росії в Грузію.
“Ми готові до скликання Ради Безпеки ООН навіть серед ночі, якщо це необхідно”, – підкреслив він.

“Заява Путіна [з приводу подій у Криму] нагадує початок Другої світової війни і “захоплення поляками” радіостанції в місті Гляйвіц”, – написав у свою чергу в соцмережі народний депутат Дмитро Ярош, провідник УДА та колишній лідер “Правого сектора”.

Інші версії “кримської вистави” полягають у тому, що її проведено передусім для внутріросійського гладача, якого слід мобілізувати перед виборами 18 вересня до Держдуми РФ в умовах очевидного просідання рейтингу “Єдиної Росії”.

Крім того, говорять про головно зовнішньополітичний посил Путіна як головну “вижимку” з повідомлень про затримання групи українських терористів біля Армянська.

Може, це й не “казус беллі” (тим більше, як слушно пише Богдан Яременко, війна Росії проти України і так триває), але точно ознаки оновлення “експортної” риторики Володимира Путіна, особливо після зближення Кремля з Туреччиною – членом НАТО й одним із лідерів Чорноморського регіону.

Зокрема, як зазначив у коментарі каналу “112 Україна” російський військовий експерт Олександр Гольц, привертає увагу той факт, що після тривалих зусиль, спрямованих на зняття західних санкцій із Росії, та участі Кремля в різних переговорних форматах задля цього, тепер – після “терористичної атаки України в Криму” – Путін називає “безглуздою” зустріч у “нормандському форматі” з приводу врегулювання українського питання.

Крім того, відзначає експерт, Путін повернувся до делегітимізації української влади – він знову говорить про “людей, що захопили владу в Києві”.

Хай там як, усе це неабияк урізноманітнило вже звичну картину російсько-українського протистояння на Донбасі та “стояння” в Криму.
На півострові такого (чи чуток про таке) не було з весни 2014 року, коли росЗМІ повідомляли про затриманих бойовиків “Правого сектора”, які теж “планували теракти”.

“Новинарня” спробувала узагальнити інформацію про події навколо “кримських диверсантів”, коментарі щодо цього та вийти на певні експертні висновки.

автори: Дмитро Лиховій, Леся Шовкун

Як це подає російська сторона

Збройні сили України жодних провокацій у тимчасово окупованому Росією Криму не чинили, працівників Головного управління розвідки МОУ в Криму затримано не було – така позиція офіційного Києва, яку на брифінгу 11 серпня озвучив речник адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник.

Легенда російської сторони кардинально інша.

Блокпост у Криму. Фото УНІАН

Блокпост у Криму. Фото УНІАН

Як відомо, вранці 7 серпня, в неділю, Держприкордонслужба України повідомила про безпідставне закриття окупантами всіх трьох КПВВ на адмінмежі з Кримом. Невдовзі російські прикордонники, які входять до системи ФСБ РФ, відкрили рух на “Чонгарі”, інші два КП тривалий час лишалися заблокованими.
На адмінмежі утворилися великі черги, окупанти не випускали машини з Криму на континент.

Резиденти Криму повідомляли в соцмережах про танки й іншу бронетехніку в районі Армянська, Джанкоя та інших населених пунктів біля межі з континентальною Україною. Українська сторона припускала, що це навчання окупаційних військ.

Водночас у Криму поширювалася інформація про прорив на півострів українських диверсантів та загибель прикордонника ФСБ РФ.
Дорожня поліція й автоматники окупантів облаштували блокпости й проводили перевірки документів на дорогах.

В Україні висували версію про втечу дезертирів із лав ЗС РФ на півночі Криму, а також про кримінальний переділ сфер впливу за участі ФСБ.

Паралельно з’явилася новина про в’їзд на півострів через Керченську переправу колони з російською військовою технікою.

10 серпня Федеральна служба безпеки РФ легітимізувала чутки про атаку “українських диверсантів”.

“Федеральною службою безпеки Російської Федерації попереджено скоєння в Республіці Крим терористичних актів, підготовлених Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України, об’єктами яких були визначені критично важливі елементи інфраструктури і життєзабезпечення півострова”, – повідомила агенція ТАСС із посиланням на ФСБ.

Метою диверсій була названа “дестабілізація соціально-політичної обстановки в регіоні в період підготовки і проведення виборів до федеральних і регіональних органів влади (18 вересня)”.

За версією ФСБ, диверсантів було виявлено і ніч із 6-го на 7 серпня в районі міста Армянськ на півночі Криму.

При затриманні у результаті вогневого контакту нібито загинув співробітник ФСБ Росії.

“На місці сутички виявлені: 20 саморобних вибухових пристроїв сумарною потужністю понад 40 кілограмів у тротиловому еквіваленті, боєприпаси і спеціальні засоби ініціювання, штатні протипіхотні та магнітні міни, а також гранати і спецзброя, що перебувають на озброєнні спеціальних підрозділів Збройних сил України”, – заявили в ФСБ.

Російські джерела також повідомили про буцімто повторну спробу прориву диверсантів з України – на підтримку першої групи, що “зачаїлася”. Внаслідок цього, за даними з Москви, загинув другий прикордонник ФСБ.

При цьому імена вбитих силовиків не називаються.

Натомість ФСБ звітує про те, що в Криму “ліквідована агентурна мережа Головного управління розвідки Міністерства оборони Збройних сил України. Затримано осіб із числа громадян України та Російської Федерації, які надавали сприяння в підготовці терористичних актів, і дають свідчення”.

Гадані “диверсанти” нібито планували організувати в різних точках півострова серію невеликих за потужністю вибухів, які б посіяли паніку серед відпочивальників. Таким чином вони нібито планували “вбити туризм” в Криму.

Як написав російський “Коммерсант” із посиланням на джерела, знайомі зі “свідченнями” затриманих, “більшість із них виявилися жителями Криму, у більшості з яких при собі були російські паспорти”.

Об’єкт розробки – АТОвець

За даними російських ЗМІ, затримано чи то 14, чи 15 диверсантів.

Названо ім’я лише “одного з організаторів упереджених терактів”: Панов Євген Олександрович, 1977 року народження, житель міста Енергодар Запорізької області.

“Співробітник ГУР МО України, який також затриманий і дає свідчення”, – заявили в ФСБ.

Російський пропагандистський канал “Звезда” поширив відео, на якому Панова в кайданках ведуть чоловіки з символікою ФСБ:

З’ясовано, що Євген Панов – проукраїнський активіст “Самооборони Енергодара” з 2014 року, водій автобуса на Запорізькій АЕС.

Він був мобілізований до лав ЗСУ та служив як рядовий у розвідці 37-го окремого мотопіхотного батальйону, брав участь в АТО. Демобілізувався в серпні 2015 року, повернувся до рідного міста, продовжив працювати водієм, створив громадську організацію ветеранів АТО.

Як розповів брат Євгена Ігор Котелянець, вранці 6 серпня Панов виїхав нібито на відпочинок із друзями і зник.
8 серпня він не вийшов на зв’язок із дружиною, як обіцяв.

Імовірно, ветеран АТО Євген Панов став об’єктом розробки російських спецслужб саме для інсценування історії з “диверсантами ГУР МОУ”.

Незрозуміло лише, чи енергодарець сам поїхав до Криму й там потрапив до рук ФСБ (відповідно, на його місці міг опинитися будь-хто з АТОвців, охочий до відпочинку в Криму), чи Панова вивезли з території України без його на те згоди.

Євген Панов після затримання в Криму

Євген Панов після затримання в Криму

Брат припускає, що Євгена Панова викрали, адже до теми Криму він був байдужий і з дому пішов у спортивних штанях та повсякденній футболці, що зовсім не передбачало поїздки на окуповану територію.

Водночас Центр журналістських розслідувань оприлюднив інформацію, нібито Панова посилав у Крим його друг-бізнесмен, депутат Енергодарської міськради Артем Дубков – нібито для того, щоб подивитися, в якому стані його нерухомість у Ялті.

Нацполіція України щодо Панова відкрила провадження за статтею про “незаконне позбавлення волі або викрадення людини”.

“Я боюся, що Євгена викрали і відвезли до Криму не просто для того, щоб видати в якості організатора якоїсь неймовірної змови. Таким чином Кремль може обґрунтувати свій повномасштабний наступ на Україну.

Про інсценування ж свідчать і безліч нестиковок у сюжетах, які транслюють російські канали. Кажуть, що зловили 15 чоловік, а показують лише його одного (Панова)… Речі, які показують як нібито його (Євгена), насправді йому не належать”, – сказав брат Євгена Панова журналістам.

Російська інформагенція “Інтерфакс”, ілюструючи “табір українських диверсантів” в інформації із заголовком “Целями украинских диверсантов в Крыму были жизненно важные объекты”, використала фото з вільного банку фотографій Fotolia під назвою “Тент і два рюкзаки в горах”:

рюкзаки українських диверсантів в горах - Інтерфакс

Риторичні розвороти Путіна

Вочевидь інспірована або ж переінакшена ФСБ подія стала підґрунтям для гучних заяв президента РФ Володимира Путіна.

Путін Росія“Це дурна злочинна акція, те, що зараз ми бачили в Криму. Дурна – тому що [диверсіями] неможливо позитивно вплинути на людей, які проживають в Криму, у такий спосіб, а злочинна – тому що люди загинули.
З російського боку є втрати, вбиті двоє військовослужбовців. Безумовно, повз такі речі ми проходити не будемо”, – сказав Путін на прес-конференції з президентом Вірменії Сержем Саргсяном (цитата за ТАСС).

“Звичайно, в цих умовах зустрічатися в нормандському форматі, тим більше в Китаї, безглуздо, тому що, судячи з усього, ті люди, які захопили свого часу владу в Києві і продовжують її утримувати, замість пошуку компромісів, замість того , щоб шукати способи мирного врегулювання, перейшли до практики терору”,заявив очільник Кремля.

Як відомо, раніше Київ запропонував провести зустріч у нормандському форматі (Росія, Україна, Франція, Німеччина) на полях саміту “двадцятки” 4-5 вересня в Китаї. Москва погодилася з такою пропозицією.

На тлі того, “що сталося в Криму”, Путін також розглядає “недавній замах на життя керівника Луганської народної республіки”.
Президент РФ теж говорить про вибух біля авто Ігоря Плотницького “як акт тероризму”, при тому що відсутність шкоди для здоров’я ватажка “ЛНР” та інші ознаки дають підстави розглядати версію про імітацію замаху.

Володимир Путін наголосив, що “ніякого сенсу таких акцій (з боку Києва), крім відволікання уваги власного народу від тяжкого становища економіки України, від тяжкого становища значної кількості громадян, немає”.

Цитата з ТАСС:
“Спроба спровокувати сплеск насильства і конфлікт – ніщо інше, як “бажання відвернути увагу громадськості від тих людей, які захопили владу в Києві, продовжують її утримувати і продовжують грабувати свій народ”. Російський лідер зазначив, що все це “має на меті утриматися при владі якомога довше і створити умови для подальшого пограбування”.
“Це замах з неприйнятними засобами, це дуже небезпечна гра”, – підсумував він.

“Ми звичайно зробимо все, щоб забезпечити безпеку об’єктів інфраструктури [Криму] і громадян, вживемо додаткових заходів забезпечення безпеки. Хочу сказати, це будуть серйозні додаткові заходи і не тільки”, – попередив Путін.

“Я б хотів звернутися ще до наших американських і європейських партнерів. Думаю, для всіх уже очевидно, що сьогоднішні київська влада не шукає способів вирішення проблем шляхом переговорів, а переходить до терору. Це дуже тривожна річ”, – підкреслив президент РФ.

За інформацією ТАСС, Путін розраховує, що США вплинуть на Київ, якщо Вашингтон дійсно зацікавлений у вирішенні українського питання.

“Найголовніше те, що ті, хто підтримує сьогоднішню владу в Києві, повинні все ж визначитися, чого вони хочуть: чи вони хочуть, щоб їхні клієнти і далі займалися провокаціями подібного роду, чи вони хочуть все-таки реального мирного врегулювання”, – заявив президент РФ.

“Якщо вони дійсно цього хочуть, на що я дуже сподіваюся, то вони повинні врешті зробити якісь реальні кроки, щоб справити відповідний тиск на сьогоднішні влади в Києві”, – підкреслив очільник країни-агресора.




Думка експертів:
це все для зовнішніх адресатів

Володимир Фесенко

Володимир Фесенко

Саме слова Путіна про те, що “західні партнери мають звернути увагу на дії своїх клієнтів у Києві”, вважає головним у цій історії політолог Володимир Фесенко. Він відкидає припущення, нібито російська влада через інспірування напруженості в Криму мобілізує виборців напередодні виборів до Держдуми.

У коментарі Новинарні керівник центру “Пента” сказав: “Ця риторика [президента РФ щодо “диверсантів” у Криму] спрямована на Захід. Якщо це робити для думських виборів (які однаково нічого не значать і нічого не вирішують), то треба було чинити інакше”.

“Це робиться для того, щоб налякати Захід і підставити Україну, звинуватити її в тероризмі. Що відповідає російській зовнішньополітичній лінії плюс переводить стрілки з Росії, яку саму звинувачують у тероризмі, на Україну”, – вважає Фесенко.

За його словами, “Путін хоче зламати стару переговорну гру. Відмова від переговорів у Китаї (на саміті G-20) спрямована передусім на те, щоб напружити Захід і спробувати перевести переговори в те русло, яке влаштовує Росію”.

На думку політолога, як наслідок, “не буде відмови ні від Мінського формату, ні від нормандського – це просто шантаж. Ідеться про переведення наявних форматів у русло, вигідне Росії – тобто змусити Україну погодитися на проведення виборів на їхніх умовах, наприклад. І на інтеграцію двох «республік» [на Донбасі] у наш склад”.

“Ще місяць, максимум півтора – і ні про що ніхто не буде домовлятися вже аж до січня-лютого наступного року. Тому що почнеться активна фаза виборів у США. Тому росіяни зараз грають ва-банк, хочуть прискорити переговорний процес на своїх умовах, поки він ще триває”, – припускає Володимир Фесенко.

Олександр Палій

Олександр Палій

Політолог Олександр Палій заочно погоджується: “Ця історія – насамперед спроба вплинути на Захід, щоб він змусив Україну до капітуляції на якихось вигідних для Росії умовах”.

“Путін імітує “припадошність”, показує Заходу, що він типу хворий голову і може на рівному місці влаштувати Гляйвіц, Майнілу (селище, де Радянський Союз влаштував провокацію в листопаді 1939 року для нападу на Фінляндію – “Н”) і Карибську кризу одночасно. Але, схоже, США не ведеться на такі припадки”, – вважає Олександр Палій.

Серед іншого, припускає експерт, провокації Кремля покликані зіпсувати інвестиційний клімат в Україні та зупинити одужання економіки.
“Адже дивовижно – економіка України, попри все, зростає, хай і на 1,5%, а російська – і далі валиться, попри всі ресурси”, – додає Палій.

Чи потрібен Кремлю свій Гляйвіц?

“Нинішні навколокримські фантазії Кремля – це його конвульсія. Не вдалося на Донбасі, не вдалося з попами, не вдалося із проектами “корисних ідіотів” типу Савченко – йде провокація прямого вторгнення.
До речі, Савченко нещодавно повеселила – запропонувала вести переговори з ОРДЛО дружині Медведчука Оксані Марченко. Це свідчення того, які убогі ресурси пускає Кремль у війну проти України, розконсервовує всю агентуру, тому що розуміє, що це бій справді останній”, – зазначає Олександр Палій.

“Агресія Росії може бути в будь-який момент, і їй не потрібен жоден притомний привід. Але такі дії Росії будуть її однією з найостанніших вистав”, – каже Палій.

При цьому Володимир Фесенко висловлює переконання, що Путіна краще не дражнити радикалами на адмінмежі з Кримом, інакше це може стати підставою для “точкових” ударів РФ углиб української території.

“Скажу вам відверто, в мене є підозра, що деякі гарячі голови, які хочуть повоювати, також несвідомо могли цьому (операції ФСБ в Криму з уявними диверсантами) допомогти”, – каже Новинарні пан Володимир.

“Те, що Ленур Іслямов (заступник голови Світового конгресу кримських татар – “Н”) збирався зробити, що на адміністративній межі з Кримом були представники радикальних організацій, які підірвали лінію електропередач… Патріотизм – це добре, коли він дружить із головою. А коли замість голови працюють войовничі інстинкти, то можна дуже серйозно нашкодити власній державі”, – вважає політолог.

“Тому я не виключаю, що представники таких патріотичних організацій могли спробувати вчинити якусь партизанську акцію”, – зазначає Фесенко.

“Я абсолютно впевнений, що жодна з державних структур не має жодного відношення до цього інциденту. А от представники праворадикальних і кримськотатарських організацій, на жаль, могли бути причетні, – припускає він і додає: – Звісно, це лише версія і я нікого не звинувачую”.

Читайте також:
На Чонгарі підняли прапор недоузгодженого кримськотатарського батальйону

“Виключати повномасштабного наступу не можна, але його ймовірність мінімальна. Це б зламало всю гру Путіна із Заходом. Якби він хотів війни, він (Путін) би діяв інакше. Та я не виключаю ризику прямих військових дій – не як повномасштабного наступу, а як точкової військової операції”, – каже Фесенко.

“Тому обов’язково треба прибрати з Херсонської області всі табори праворадикалів і кримських татар, інакше ризик буде великий”, – констатує політолог.

Читайте також:
Порошенко закликав громадян України не їздити в Крим
і доручив МЗС ініціювати розмову з Путіним

Офіційно

Порошенко: Росії не вдасться
дискредитувати Україну
в очах міжнародного співтовариства

У спеціальній заяві президента України Петра Порошенка щодо подій у Криму йдеться:

Петро Порошенко

– Звинувачення російською стороною України у тероризмі в окупованому Криму лунають так само безглуздо та цинічно, як заяви російського керівництва про відсутність російських військ на Донбасі.

Ці фантазії – лише привід для чергових військових погроз на адресу України.

Україна рішуче засуджує тероризм у всіх його проявах і формах та, відповідно, відкидає практику використання будь-яких терористичних заходів для деокупації Криму.

Саме Росія вже давно щедро фінансує та активно підтримує тероризм на території України, піднявши його до рівня своєї державної політики – і в окупованих районах Донбасу, і в анексованому Криму, в стилі 30-х років минулого століття.

Росії не вдасться своїми провокативними заявами дискредитувати Україну в очах міжнародного співтовариства та добитися скасування заслужених санкцій, запроваджених з боку наших партнерів.

Закликаю російське керівництво зосередитися на сумлінному дотриманні основоположних норм міжнародного права, передусім щодо поваги до суверенітету, територіальної цілісності та прав людини.

Очікую також, що РФ забезпечить належну імплементацію безпекових аспектів Мінських домовленостей, в тому числі через використання механізмів Нормандського формату.

Україна віддана відновленню своєї територіальної цілісності та суверенітету, включаючи припинення окупації Криму, виключно політико-дипломатичними засобами.

США: Росія бреше не вперше,
санкції збережуться

Посол Сполучених Штатів Джеффрі Пайєтт, коментуючи останні події в Криму, зазначив у себе в “Твіттері”:

Посол США Джеффрі Пайєтт

Джеффрі Пайєтт

– Уряд США не бачить жодних підтверджень російський звинувачень у “вторгненні до Криму”, які Україна впевнено спростовує.

Це не перше брехливе звинувачення України Росією, висловлене, щоб відвернути увагу від своїх власних протиправних дій.

Наша позиція щодо статусу Криму добре відома. Крим є й завжди буде частиною України. Ми засуджуємо російську окупацію Криму і закликаємо до її негайного припинення.

Наші санкції, пов’язані з окупацією Криму, залишатимуться чинними, поки Росія не поверне півострів Україні.

Читайте також:
На адмінкордоні з Кримом стався збройний конфлікт між російськими військовими і ФСБ

На півдні України морські піхотинці та ракетні війська відпрацьовують навички

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.