“Любі друзі”. Про що домовились Путін і Ердоган та яку тему вирішили уникати

 

У вівторок, 9 серпня, в Санкт-Петербурзі пройшли переговори президентів Росії Володимира Путіна і Туреччини – Реджепа Тайїпа Ердогана. Зустріч двох лідерів стала першою після того, як збитий турками восени 2015 року російський Су-24 призвів до розладу в стосунках між країнами.

На тлі віддалення Туреччини від ЄС після придушеного путчу 16 липня і згортання демократії в країні очевидне зближення Анкари з іншим опонентом Європи – Кремлем.

У Петербурзі недавні супротивники з оптимізмом оцінили підсумки переговорів. Ердоган назвав Путіна “любим другом” і наголосив на прагненні Москви й Анкари до виходу відносин на докризовий рівень. Про це пише “РИА Новости“.

Російські туристи

Уже найближчим часом, як заявив російський президент, відновляться чартерні рейси між країнами. Ердоган, коментуючи це питання, визнав, що Анкара отримувала серйозні доходи від поїздок російських туристів, які “зближували народи”.

Сторони торкнулися і ще однієї “туристичної” проблеми – візових обмежень. Путін підкреслив важливість її вирішення для розблокування “питань економічної взаємодії”.

Економіка

Обидва лідери заявили про прагнення двох країн вийти на докризовий рівень економічного співробітництва.

Зі слів Путіна, Росія планує поетапно скасувати спеціальні економічні заходи і обмеження щодо турецьких компаній. Зокрема, вже найближчим часом будуть зняті заборони на роботу турецьких будівельних фірм.

Понад те, найближчим часом Росія на урядовому рівні прийме спеціальну програму зі співробітництва з Туреччиною на 2016-2019 роки.

Сирійське питання

Відповідаючи на запитання журналіста з приводу сирійської проблеми, лідери зазначили, що це питання буде обговорюватися окремо.

“Ми домовилися, що після ось цієї частини зберемося окремо з міністрами закордонних справ, з представниками спеціальних служб, обміняємося інформацією і пошукаємо рішення”, – сказав Путін, визнавши, що позиції Анкари і Москви з цього питання далеко не завжди збігалися.

Як відомо, наразі Туреччина в Сирії застосовує силу проти урядових військ Асада, якого підтримує Кремль, зокрема проводячи в Сирії власну воєнну кампанію.

Спільні проекти Москви і Анкари

Як і очікувалося, стала відома подальша доля спільних проектів Москви і Анкари: газопроводу “Турецький потік” та АЕС “Аккую”. Турецький лідер підтвердив, що обидва проекти будуть відновлені і доведені до логічного завершення.

“Що стосується якихось дозволів, то треба віддати належне нашим турецьким колегам: на відміну від проекту “Південний потік”, за попередній час, навіть незважаючи на кризу наших відносин, турецька сторона працювала, і основні дозволи і питання, пов’язані з “Турецьким потоком” , вже оформлені і отримані”, – розповів Путін.

Щодо АЕС “Аккую”, то, зі слів Ердогана, Туреччина готова надати цьому проекту статус стратегічної інвестиції.

“Таким чином, проект “Аккую” займе своє місце в ряді інших проектів в нашій країні і буде користуватися всіма необхідними пільгами, які надає цей статус”, – додав турецький президент.

 Читайте також:
Туреччина поновила співпрацю з РФ щодо спорудження газопроводу “Турецький потік”

У Туреччині пройшов багатотисячний мітинг. Ердоган пообіцяв відновлення смертної кари

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна