На Чонгарі підняли прапор недоузгодженого кримськотатарського батальйону

 

На пункті пропуску “Чонгар” між Херсонською областю та окупованим Кримом учора, 18 червня, підняли прапор кримськотатарського батальйону імені Номана Челебиджихана. Про це в соцмережі повідомив координатор громадянської блокади Криму Ленур Іслямов.

“Сьогодні стався історичний момент для нашого батальйону. Ми підняли свій батальйонний прапор. Над його створенням і розробкою кілька місяців працювали наші хлопці”, – написав віце-президент Світового конгресу кримських татар Іслямов.

“Прапор батальйону разом з кримськотатарським національним прапором, разом з державним прапором України”, – додав він.

Іслямов розмістив відповідне відео:

На початку червня голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат від Блоку Петра Порошенка Рефат Чубаров висловив переконання в необхідності створення окремого кримськотатарського батальйону.
За словами Чубарова, коли Крим повертатиметься до складу України, то виникне багато проблем, які були й на Донбасі, коли поверталися окуповані території – “охорона громадських споруд, комунікацій, органів тимчасової виконавчої влади…
“Скажіть, хто це може зробити краще, ніж військові, пов’язані з Кримом – росіяни, українці та кримські татари. Ось ця ідея зі створення кримськотатарського батальйону”, – наголосив він.

Чубаров наголосив, що готовий і надалі дискутувати з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим з цього питання.

У той самий період Арсен Аваков заявив, що не підтримує ініціативу створення кримськотатарського батальйону.

“Я зустрічався з Мустафою Джемілєвим і Рефатом Чубаровим. Ми обговорювали, як використовувати тих патріотів (від кримськотатарського народу), які перебувають на материковій території України. Ми все-таки прийняли лінію, що це країна Україна, і тут не повинно бути ні вірменського, ні грузинського, ні кримськотатарського окремого батальйону”, – сказав Аваков.

“На моє переконання, кримський татарин як будь-який інший громадянин України повинен бути в регулярному підрозділі української армії, Національної гвардії, Національної поліції”, – вважає міністр.

Як відомо, віце-президент Світового конгресу кримських татар Ленур Іслямов 20 грудня 2015 року анонсував створення кримськотатарського добровольчого батальйону “Крим” імені Номана Челебіджихана, в якому служитимуть 560 осіб.
У квітні 2016 році лідер Меджлісу Рефат Чубаров повідомив про розробку концепції діяльності батальйону, яку подано президенту України і міністру внутрішніх справ. “Це не мононаціональний і не монорелігійний підрозділ, але при цьому там мають бути створені умови для віруючих людей, там має бути халяльна їжа, там разом з капеланом має бути імам”, – зазначав Чубаров.

 

Читайте також:
Окупаційна прокуратура в Криму розслідує створення батальйонів кримських татар

Батальйон кримських татар “Аскер” офіційно запускається в травні

Активісти “Аскера” на межі з Кримом – крок до деокупації півострова, – Іслямов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна