Росія виводить свої “миротворчі” війська з Карабаху

Росія почала виведення своїх так званих “миротворчих сил” із території Карабаху, який повернувся під контроль Азербайджану.

Як повідомили 16 квітня азербайджанські медіа, процес виведення триває вже кілька днів і, ймовірно, ще стільки ж триватиме, після чого Азербайджан остаточно відновить повний контроль над Карабахом.

Згідно з цими повідомленнями, на той час перший склад і військова техніка “миротворчого контингенту” вже залишили територію храму Худаванг у Кяльбаджарському районі й туди вже зайшла азербайджанська поліція.

У середу, 17 квітня, речник Кремля Дмитро Пєсков підтвердив виведення російських військ із Карабаху.

Довідково

Російський миротворчий контингент був розміщений у Карабаху після загострення збройного конфлікту між Азербайджаном та Вірменією восени 2020 року. Більшість території Нагірного Карабаху, який відповідно до міжнародного права є частиною Азербайджану, впродовж понад трьох десятиліть контролювали вірмени.

Після 44-денної війни в Карабаху Азербайджан повернув собі його більшу частину, і між Баку, Єреваном та Москвою було досягнуто домовленості про присутність у регіоні так званого “російського миротворчого контингенту” чисельністю близько 2 тисяч військових.

Термін його перебування був визначений на 5 років, з автоматичним продовженням на такий самий строк. При цьому зазначалося, що вихід”миротворців” можливий, якщо одна зі сторін заявить про це за 6 місяців до закінчення п’ятирічного терміну.

19 вересня Азербайджан заявив про початок “локальних антитерористичних заходів” у Карабаху і в результаті блискавичної одноденної операції повністю повернув регіон під свій контроль. Після цього впродовж кількох днів Нагірний Карабах залишили десятки тисяч вірмен, які там жили.

“Влада” так званої “Нагірно-Карабаської республіки” прийняла вимоги Азербайджану, а з 1 січня 2024 року це утворення остаточно припинило своє існування.

Передісторія конфлікту

Військовий конфлікт між двома південнокавказькими країнами спалахнув у 1988 році через територіальні претензії Вірменії до Азербайджану. Автономна Нагірно-Карабахська область у складі Азербайджану була на 77% населена вірменами.

2 вересня 1991 року на спільній сесії Нагірно-Карабаської обласної та Шаумянівської районної рад народних депутатів Азербайджанської РСР проголошено про створення незалежної “Нагірно-Карабахської республіки”.

Відтак Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів – майже 20 відсотків території Азербайджану – були захоплені вірменськими військами. Етнічні азербайджанці залишили рідні домівки. У травні 1994 року сторони узгодили режим припинення вогню.

Надалі під егідою Мінської групи ОБСЄ, при співголовуванні Росії, Франції і США, тривали безуспішні мирні переговори. Час від часу на лінії розмежування спалахували локальні бойові дії.
Рада безпеки ООН ухвалила чотири резолюції щодо звільнення окупованого Нагірного Карабаху і прилеглих до нього територій, але вони не виконувалися Вірменією.

Читайте також:
Звільнений Карабах: чого домагається Азербайджан, вихід вірмен, доля російських “миротворців” і уроки для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна