До розмінувань в Україні планують залучати більше жінок

Україна має обмежені ресурси у протимінній діяльності і потребує більше операторів з розмінування, техніки та навчання саперів. Залучення жінок до протимінної діяльності в Україні сприятиме підвищенню оперативності та ефективності цього процесу.

Про це йшлося на зустрічі першої віцепрем’єрки Юлії Свириденко з послом Канади  у справах жінок, миру та безпеки Жаклін О’Ніл, передає пресслужба Мінекономіки України.

“Уряд розглядає питання державного фінансування приватних операторів, що дозволить збільшити кількість таких компаній на ринку України, а також зацікавити міжнародні компанії активно приєднуватися до процесу розмінування українських земель”, – сказала вона.

За її словами, уряд прагне забезпечити професійну реалізацію та соціальну інтеграцію жінок, ветеранів і ветеранок, осіб, постраждалих від вибухонебезпечних предметів, та осіб з інвалідністю через залучення до виконання робіт у сфері протимінної діяльності.

У цьому напрямку Україна розраховує на підтримку Канади. Зокрема, уряд сподівається, що канадські партнери приєднаються до створення відповідних програм із навчання протимінній діяльності, зокрема, для жінок.

“Гендерна рівність розглядається як невід’ємна частина політики України, яка базується на принципах інтеграції, інклюзивності та цілісності. Це стосується всіх видів діяльності, зокрема, і таких важливих напрямів як розмінування. На даний момент в Україні вже є помітні результати: середній рівень залучення жінок серед усіх державних і недержавних операторів сягає близько 30%, що відповідає порядку денному НАТО “Жінки, мир і безпека”. Ми прагнемо збільшити участь жінок у діяльності операторів протимінної діяльності, тож для нас є цінною підтримка наших канадських партнерів у цьому питанні”, – зауважила Юлія Свириденко.

У міністерстві проінформували, що допомога Канади на протимінну діяльність (ПДМ) передбачає близько 28,6 млн доларів з 2022 року та складається з 12 проєктів, більшість з яких було реалізовано у 2023 році. У лютому 2024-го Канада виділила кошти на три проєкти у сфері ПМД (в рамках 28,6 млн доларів), одним з яких є гендерно-інклюзивне розмінування для сталого майбутнього в Україні.

Читайте також:
Машина для дистанційного розмінування MV-4, яку зібрали в Україні, пройшла випробування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна