Азербайджан оголосив про початок “антитерористичної операції” проти вірмен у Нагірному Карабасі: що там відбувається

Азербайджан офіційно оголосив про початок “антитерористичних заходів” на території Нагірного Карабаху.

Міністерство оборони країни заявило, що метою “заходів локального характеру” є припинення провокацій, виведення сил Вірменії з тих територій, безпека населення і відновлення конституційного ладу, пише ВВС.

Обмін заявами двох відомств

Так, МЗС Азербайджану уточнило, що єдиним шляхом до миру в регіоні є повне виведення вірменських військових з Карабаху та розпуск режиму в Степанакерті. Баку стверджує, що цивільні об’єкти не є цілями, обстрілюють позиції збройних сил Вірменії.

Міноборони Вірменії своєю чергою заявило, що на території Карабаху немає вірменських військових сил.

“Як у минулому, так і зараз в азербайджанських джерелах міститься брехливе твердження, що в Нагірному Карабаху є підрозділи ЗС Вірменії, військова техніка та особовий склад”, – йдеться у заяві вірменського відомства.

МЗС Вірменії також назвало бойові дії, що почалися, “широкомасштабною агресією Азербайджану”.

МЗС Нагірного Карабаху також виступило із заявою, у якій звинуватило “міжнародних гравців” у нездатності “зняти блокаду Нагірного Карабаху і запобігти геноциду”. Це, згідно із заявою МЗС, і дало Азербайджану можливість розпочати військові дії.

Що відбувається у Степанакерті

Телеграм-канали публікують записи вибухів, які чути у Степанакерті, столиці невизнаної республіки.

Вірменське агентство “Фактор” повідомляє, що азербайджанські збройні сили завдали удару по комплексу радіоелектронної боротьби вірменської армії біля Степанакерта. Також Азербайджан застосовує безпілотники і важку артилерію.

“З вікна будинку у Степанакерті я бачу дим на пагорбі навпроти. Артилерія безперервно стріляє вже близько сорока хвилин”, – наводить “Фактор” слова місцевого журналіста Марата Ваняна.

Також повідомляють, що у місті оголошували повітряну тривогу.

Колишній міністр невизнаної республіки Рубен Варданян сказав, що Нагірний Карабах зазнає масованого обстрілу. У своєму телеграм-каналі він закликав уряд Вірменії відреагувати:

“Керівництво Вірменії має визнати Арцах і приєднатися до захисту своїх громадян! Ми всі маємо захистити нашу Батьківщину!”

За повідомленнями азербайджанських ЗМІ, Азербайджан закрив свій повітряний простір для вірменської авіації. На ситуацію також вже відреагували у Росії.

Чого сюди лізе Росія і що кажуть у ЄС

“Російська Федерація закликає сторони конфлікту зупинити кровопролиття в Карабаху і повернутися до дипломатичного врегулювання”, – заявила представниця МЗС Марія Захарова.

За її словами, російські військові у контакті з представниками вірмен Карабаху та владою Азербайджану для припинення вогню.

Міністерство закордонних справ Азербайджану вимагає виведення військ Вірменії з Нагорного Карабаху.

“Єдиним шляхом досягнення миру та стабільності в регіоні є безумовне та повне виведення вірменських збройних сил з Карабахського регіону Азербайджану та розпуск так званого режиму”, – йдеться в заяві відомства.

Тим часом посол Вірменії з особливих доручень Едмон Марукян закликав Сполучені Штати та Європу зупинити агресію Азербайджану в Нагірному Карабаху.

«Тепер, коли Азербайджан розпочав широкомасштабну агресію та військову операцію проти мирного населення Карабаху, настала черга США сказати, які кроки слід зробити, щоб зупинити агресію проти обложених і голодуючих людей», – заявив Марукян.

Спеціальний представник Європейського союзу на Південному Кавказі і щодо кризи в Грузії Тойво Клаар вже прокоментував ситуацію. Він назвав «трагічними» повідомлення про загибель азербайджанців від вибухів мін у регіоні, водночас висловив думку, що бойові дії лише ускладнять ситуацію.

«Існує термінова необхідність негайно встановити припинення вогню, щоб забезпечити реальний діалог між Баку та вірменами Карабаха, як єдиний спосіб досягти мирного співіснування», – заявив європейський дипломат.

Пашинян скликає Радбез і говорить про “етнічні чистки”

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян скликає засідання Ради нацбезпеки у зв’язку з розпочатою Баку “антитерористичною операцією” проти невизнаного Нагірного Карабаху”.

Ключовою темою засідання стануть “широкомасштабні воєнні дії, розв’язані Азербайджаном проти Нагірного Карабаху” .

В останньому зверненні до народу Пашинян заявив, що вбачає у діях Азербайджану наміри етнічних чисток у Карабаху, та висловив подив, чому Баку анонсує “гуманітарний коридор” для тих, хто хоче виїхати, а не закликає цивільне населення сховатися і не наражати себе на небезпеку, якщо армія Азербайджану не б’є по цивільних цілях.

“Ми вважаємо, що передусім мають вжити заходів російські миротворчі сили. По-друге, ми очікуємо кроків від Ради безпеки ООН”, – заявив Нікол Пашинян.

Читайте також:
Туреччина й Азербайджан підписали в Нагірному Карабаху Шушинську декларацію про союзництво

Як інформувала “Новинарня“, 27 вересня 2020 року армія Азербайджану почала наступ на різних ділянках лінії розмежування з Нагірним Карабахом, окупованим Вірменією. Є підстави вважати, що цей наступ був добре підготовлений Азербайджаном та мав на меті звільнення великих територій у цьому регіоні.

Сторони повідомляли про сотні й тисячі військових жертв з обох боків та значну кількість знищеної техніки.

Наступ Азербайджану був активним та ефективним. Вірменська сторона втрачала особливо багато техніки і зброї – її масово знищували з повітря ударні безпілотники “Байрактар” виробництва Туреччини.

За місяць контрнаступальної операції Азербайджан прозвітував про звільнення від вірменської окупації чотирьох міст, трьох селищ і 166 сіл.

Обидві сторони заявляли про обстріли противником цивільних об’єктів та загибель мирних мешканців. Зокрема, Азербайджан показував наслідки обстрілів із території Вірменії свого другого за розміром міста Гянджа.

Туреччина надавала дієву підтримку Азербайджану у конфлікті з Вірменією.

Вірменія зверталася по допомогу до Росії в рамках оборонного пакту ОДКБ. У Москві не це заявляли, що допомога можлива лише за умови агресії Азербайджану проти самої Вірменії, а не на території окупованого вірменами Нагірного Карабаху.

7 листопада 2020 року азербайджанські сили звільнили історичне місто Шуша і підійшли впритул до Ханкенді (Степанакерта) – столиці “НКР”. Вихід на цей оперативний рубіж означав, що за кілька днів Азербайджан може взяти також Ханкенді і решту контрольованих вірменами районів. Після цього Єреван погодився на мирну угоду за посередництва Росії. У підсумку з більшості районів Карабаху були евакуйовані вірменські війська та цивільні, а на лінію розмежування зайшли російські війська.

12 грудня 2020 року Азербайджан і Вірменія звинуватили один одного в порушенні режиму припинення вогню.

Передісторія конфлікту

Військовий конфлікт між двома південнокавказькими країнами спалахнув у 1988 році через територіальні претензії Вірменії до Азербайджану. Автономна Нагірно-Карабахська область у складі Азербайджану була на 77% населена вірменами.
2 вересня 1991 року на спільній сесії Нагірно-Карабаської обласної та Шаумянівської районної рад народних депутатів Азербайджанської РСР проголошено про створення незалежної “Нагірно-Карабахської республіки”.
Відтак Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів – майже 20 відсотків території Азербайджану – були захоплені вірменськими військами. Етнічні азербайджанці залишили рідні домівки. У травні 1994 року сторони узгодили режим припинення вогню.
Надалі під егідою Мінської групи ОБСЄ, при співголовуванні Росії, Франції і США, тривали безуспішні мирні переговори. Час від часу на лінії розмежування спалахували локальні бойові дії.
Рада безпеки ООН ухвалила чотири резолюції щодо звільнення окупованого Нагірного Карабаху і прилеглих до нього територій, але вони не виконувалися Вірменією.

Читайте також:
У Сухопутних військах проаналізували конфлікт в Карабасі та визначилися, чим треба оснащувати піхоту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна