Азербайджан наступає в Нагірному Карабасі, звільняючи окуповану територію. Вірменія оголосила загальну мобілізацію

оновлено

Вірменія та Азербайджан відновили масштабні бойові дії в районі Нагірного Карабаху.

“Підрозділи азербайджанської армії ведуть бої за важливі висоти, які перебувають під окупацією вірменських військ на Тертер-Агдамському, Фізулі-Джебраїльському напрямках і в напрямку гори Муровдаг.
Ракетно-артилерійські війська та авіаційні засоби завдають ударів по командних пунктах противника, знищуючи велику кількість його сил, що маневрують, бойової техніки та військові об’єкти.
На всій протяжності фронту йдуть запеклі бої”, – ідеться у зведенні міністерства оборони Азербайджану, оприлюдненому опівдні в неділю, 27 вересня.

Азербайджанська армія наступає також у напрямку Агдерінського і Тертерського районів. У ході контрнаступу вона звільнила шість окупованих сіл, заявив речник міноборони АР. Згодом цифра змінилася на сім.
У Вірменії спростовували цю інформацію.

І в Нагірному Карабасі, і в Азербайджані повідомляють про поранених та загиблих мирних жителів.

Наступ азербайджанців став відповіддю на провокації вірменської сторони, заявили в Баку.

“27 вересня близько 06:00 збройні сили Вірменії, здійснивши масштабні провокації, піддали інтенсивному обстрілу позиції азербайджанської армії вздовж всієї лінії фронту і наші населені пункти, розташовані в прифронтовій зоні, з великокаліберної зброї, мінометів та артилерійських установок різного калібру”, – йдеться в повідомленні МО АР.

Попереднього дня (26 вересня) азербайджанці також зазначали, що противник на різних ділянках фронту порушив режим припинення вогню 48 разів за добу, використовуючи великокаліберні кулемети і снайперську зброю.

“З метою припинення бойової активності Збройних сил Вірменії і забезпечення безпеки мирного населення командування азербайджанської армії прийняло рішення почати контрнаступальну операцію наших військ по всьому фронту”, – заявили в МО Азербайджану 27 вересня.

Азербайджанська сторона повідомила про знищення 12 зенітно-ракетних комплексів ЗС Вірменії та про втрату одного свого вертольота.

“Бойовий вертоліт військово-повітряних сил Азербайджану був збитий на Тертерському напрямку, члени екіпажу живі”, – сказано в повідомленні з Баку.

При цьому вірменська сторона показала відео нібито “знищення танків і живої сили” Азербайджану.

Низка таких відео опубліковані на ФБ-сторінці прессекретаря міноборони Вірменії Шушан Степанян.

Невдовзі вона написала, що підрозділами оборони знищено вже чотири азербайджанські гелікоптери, близько 15 БПЛА, 10 танків та бронемашин.

Так само відео знищеної бронетехніки противника поширює армія Азербайджану. Також у Баку показали, як вірмени при відступі кинули техніку на полі бою.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян уранці оголосив про атаку ЗС Азербайджану в напрямку Арцаху (Нагірного Карабаху), повідомляє видання “Новости Армения” 27 вересня.

“Армія оборони успішно протистоїть нападу”, – заявив Пашинян у фейсбуці.

Влада Вірменії оголосила в країні воєнний стан і загальну мобілізацію.

“Зараз за рішенням уряду в Республіці Вірменія оголошується воєнний стан і загальний військовий збір. Рішення набуде чинності з моменту публікації”, – повідомив прем’єр Пашинян.

Перед тим ватажок “НКР” Араїк Арутюнян ввів на території спірного регіону воєнний стан і оголосив загальну мобілізацію осіб старше 18 років.

Як передає “Інтерфакс“, омбудсмен самопроголошеної “Нагірно-Карабахської республіки” (окупована Вірменією територія Азербайджану) Артак Бегларян повідомив про жертви і поранених серед цивільного населення Карабаху. Зокрема, в Мартунінському районі нібито загинули дитина й жінка, ударів зазнали школи в Степанакерті.

У свою чергу МО Азербайджану заявило, що “азербайджанська армія не піддає обстрілу цивільне населення і цивільну інфраструктуру, на відміну від країни-окупанта Вірменії”.

За даними з Азербайджану, внаслідок артобстрілу з боку ЗС Вірменії загинула ціла мирна родина – житель села Гашалти Нафталанського району Ельбрус Гурбанов і чотири члени його сім’ї.

У Єревані ввечері стверджували, ніби збройні сили Азербайджану першого дня втратили убитими близько 200 військовослужбовців 30 одиниць бронетехніки і 20 безпілотників. Також вірмени заявили, ніби на іншому боці воюють турецькі найманці.

Парламент Азербайджану прийняв постанову про запровадження воєнного стану в деяких регіонах країни.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв виступив зі зверненням до народу.

Він заявив, що внаслідок вогню противника є загиблі й поранені серед мирного населення і військовослужбовців Азербайджану, і їхня кров не залишиться невідплаченою.

“У даний час азербайджанська армія веде вогонь по військових позиціях ворога, і внаслідок цих ударів була знищена велика частина військової техніки супротивника”, – сказав глава Азербайджану в ефірі державного телеканалу АзТВ.

Ранкові обстріли з боку вірмен на різних напрямках фронту він назвав “ще одним проявом вірменського фашизму”.

Водночас Алієв підкреслив, що в Азербайджану немає військових цілей на території Вірменії.

“Останнім часом військові провокації Вірменії проти Азербайджану стали регулярними. У липні наші військовослужбовці та цивільна особа загинули в результаті артилерійського обстрілу на напрямку Товуз на вірмено-азербайджанському кордоні. Не секрет, що перший вогонь, в тому числі артилерійський, відкрила Вірменія, і першими загинули азербайджанські військові. Азербайджан дав гідну відповідь супротивнику, і вони не змогли просунутися ні на сантиметр. Ворог був зупинений, територіальна цілісність нашої країни захищена. Унаслідок нищівних ударів вірменська сторона була змушена погодитися на гірку поразку. Я говорив і хочу ще раз сказати, що при бажанні ми могли б вести бойові дії на території Вірменії. Однак у нас немає військових цілей в Вірменії, і тому вогонь був припинений через кілька днів”, – заявив Алієв.

27 вересня в МЗС Туреччини заявили, що вважають Вірменію відповідальною за загострення обстановки в Нагірному Карабасі та обіцяють надати підтримку Азербайджану.

Нагадаємо, на кордоні між Азербайджаном та Вірменією 12 липня спалахнули бої.

Як відомо, військовий конфлікт між двома південнокавказькими країнами спалахнув у 1988 році через територіальні претензії Вірменії до Азербайджану.
Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів – майже 20 відсотків території Азербайджану – залишаються під окупацією збройних сил Вірменії.
У травні 1994 року сторони узгодили режим припинення вогню. Надалі під егідою Мінської групи ОБСЄ, при співголовуванні Росії, Франції і США, тривають безуспішні мирні переговори.
Рада безпеки ООН ухвалила чотири резолюції щодо звільнення окупованого Нагірного Карабаху і прилеглих до нього територій, але вони не виконуються Вірменією, яку підтримує Російська Федерація.

Попереднього разу суттєві бої на кордоні між Азербайджаном та Вірменією зав’язувалися 12 липня.

Читайте також:
Азербайджан заявив про загибель свого генерала при сутичках на кордоні з Вірменією

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна