З Сектора Гази почали евакуацію іноземців до Єгипту, серед них ще немає українців

У середу, 1 листопада, контрольно-пропускний пункт “Рафах” між Сектором Гази та Єгиптом почав пропускати з боку Гази іноземців.

“Рафах” відкрився вперше після нападу на Ізраїль, здійсненого бойовиками “Хамасу” 7 жовтня, пише “Аль-Джазіра”  з посиланням на трансляцію.

Перші біженці вже перетинають кордон між Сектором Газа та Єгиптом. Очікується, що в перший після поновлення роботи пункту пропуску “Рафах” кордон перетнуть близько 400 іноземців і громадян із подвійним громадянством, а також близько 90 хворих і поранених.

Посольство України в Єгипті підтвердило “Суспільному” початок евакуації іноземців із Сектору Гази. Серед них наразі ще немає українців. Евакуюють в порядку черги.

Зараз в списку на евакуацію – 358 громадян України.

Читайте також:
МЗС: в Ізраїлі загинув 21 громадянин України, у секторі Гази – 4

Війна ХАМАСу проти Ізраїлю

Уранці 7 жовтня ісламістське угруповання ХАМАС почало наступ на територію Ізраїлю з території Сектора Гази, знищивши танк “Меркава” та захопивши військову базу зі значною кількістю бронетехніки, поліцейську дільницю тощо. Бойовики прорвалися в міста Сдерот, Ашкелон та деякі інші прилеглі населені пункти. Використовували для десанту човни, параплани, мопеди тощо.

Протягом першого дня війни терористи захопили в полон понад 230 ізраїльтян та іноземних громадян, яких утримують у Секторі Гази.

Прем’єр-міністр Біньямін Нетаніягу виступив із заявою: “Громадяни, ми в стані війни!”

Оглядачі називають цю операцію найбільшою збройною акцією палестинців проти Ізраїлю з часів другої інтифади (2005 року).

Протягом першого дня війни ХАМАС випустив по ізраїльській території, за різними даними, від 3000 до 5000 ракет. Обстріляли південні та центральні райони Ізраїлю. Очевидно, що збройну підтримку ХАМАСу надає Іран.

Надалі почалися бойові дії – поодинокі обстріли – і на північному кордоні, з Ліваном та Сирією.

ЦАХАЛ провів мобілізацію, закликавши 300 тис. резервістів, та назвав свою військову операцію “Залізні мечі”. ХАМАС дав своїм діям назву “Шторм Аль-Акси”.

Уряд Ізраїлю підтримав офіційне запровадження в країні воєнного стану. Надвечір 9 жовтня Ізраїль повернув контроль над усіма містами на кордоні з сектором Гази.

ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю) надалі завдає інтенсивних ударів у відповідь по цілях у Секторі Гази. Зокрема знищено “Палестинські вежі” – адмінбудівлю ХАМАС. В Армії оборони Ізраїлю заявляють, що протягом перших трьох днів війни було атаковано понад 1700 об’єктів у Газі, у тому числі 475 об’єктів ракетних сил терористів.

Від початку конфлікту, станом на 28 жовтня, внаслідок терористичної атаки ХАМАС загинуло понад 1400 ізраїльтян. Серед убитих є громадяни багатьох країн, зокрема й України (станом на 26 жовтня – щонайменше 21).

19 жовтня стало відомо про загибель українки в Секторі Гази. А 24 жовтня – про загибель двох дітей – громадян України в місті Газа внаслідок ракетного обстрілу.

Зокрема, було виявлено більш ніж 260 убитих ізраїльтян у районі лісу Реїм, де під час нападу терористів проходив музичний фестиваль. Також багатьох ізраїльтян убили у своїх авто на дорозі біля міста Сдерот. У захоплених населених пунктах євреїв убивали цілими сім’ями.

Поранено в Ізраїлі, за офіційними даними, понад 5500 осіб.

Подібних втрат Ізраїль не зазнав за останні 50 років, з часів Війни Судного дня.

Надвечір 8 жовтня ЦАХАЛ оприлюднив перший список із 13 загиблих ізраїльських військовослужбовців. На 15 жовтня Ізраїль підтверджував загибель 286 своїх військовослужбовців.

МОЗ Гази на 29 жовтня повідомляло про близько 7300 загиблих і понад 19000 поранених у Секторі від початку цієї війни. У цих даних не враховується ліквідація щонайменше 1500 палестинських терористів на території Ізраїлю.

Ізраїль відімкнув енерго- і водопостачання Сектора Гази (згодом водопостачання було частково відновлено).

Біньямін Нетаніягу закликав мешканців Гази негайно залишити сектор, а міністр оборони Йоав Галант заявив, що Ізраїль змінить реальність у Газі на 50 років вперед.

Глава міноборони США Ллойд Остін заявив, що Пентагон забезпечить Ізраїль усім необхідним для самооборони і захисту цивільного населення від атаки терористів ХАМАС.

Надалі тривають ракетно-мінометні обстріли прикордонних ізраїльських територій із Сектору Гази та масовані ракетні удари Ізраїлю по палестинській смузі.

17 жовтня після ракетного удару по лікарні в Секторі Гази загинули сотні людей. Ця подія значно підігріла антиізраїльські настрої в Палестині та арабському середовищі загалом. Але згодом британська розвідка слідом за ізраїльтянами заявила, що цю ракету випустили з палестинського боку, вона зійшла з курсу.

Єгипетське джерело повідомило, що уряд Ізраїлю готується до наземної операції в секторі Гази, яка може тривати кілька місяців. США стримують сухопутний наступ, наполягаючи на звільненні заручників.

14 жовтня Ізраїль ще завершував приготування до наземного наступу. 26 жовтня ізраїльські танки й піхоти вперше провели операцію на території Сектору Гази.

16 жовтня стало відомо, що Нетаньяху переговорив телефоном із Путіним, але не дав згоди на візит Зеленського до Ізраїлю.

Увечері 20 жовтня ХАМАС звільнив перших двох заручниць – Єгудіт та Наталі Раанан, матір та дочку, громадянок США.

Читайте також:
Вночі ЦАХАЛ уразив 150 підземних об’єктів ХАМАС і знищив командира повітряних сил терористичного угрупування. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна