ХАМАС почав масовану атаку на Ізраїль – тисячі ракет і снарядів, є прильоти і жертви, знищено танк Merkava. ФОТО

доповнено

Десятки бойовиків ісламістського бойового угруповання ХАМАС увійшли на південь Ізраїлю в ході несподіваного нападу. Перед тим у бік Ізраїлю запустили десятки ракет, по країні увімкнувся сигнал повітряної тривоги. Були повідомлення про вибухи в районі Тель-Авіва і місцевості  навколо сектора Гази.

Про це вранці 7 жовтня інформує ВВС.

Ізраїльська служба порятунку “Маген Давид Адом” спершу повідомила, що щонайменше одна людина загинула, ще 15 отримали поранення. Однак ці дані були лише попередні.

Станом на 11:45 лікарня “Барзилай” (Ашкелон) повідомляла вже про 94 поранених, доставлених до цієї медичної установи. До лікарні “Сорока” (Беер-Шева) було доставлено понад 140 поранених, понад 20 із них у тяжкому чи критичному стані.

Після 13-ї години ізраїльські речники повідомляли вже про щонайменше 22 загиблих від вогнепальних поранень і не менше 545 поранених унаслідок обстрілів.

На кадрах інформаційного агентства Reuters показано, як ізраїльські пожежники борються з полум’ям у місті Ашкелон, коли над обвугленими автомобілями піднімаються густі клуби диму.

На інших відео можна побачити, як бойовики, що ймовірно перейшли кордон, розстрілюють машини з водіями та інших ізраїльтян.

У мережі також показали підпалений палестинцями знаменитий ізраїльський танк Merkava MkIV вартістю 6 млн доларів.

За висновком спостерігачів, ХАМАСівці захопили ізраїльську військову базу на кордоні. Частина військових ЦАХАЛ потрапили в полон.

знищений ізраїльський танк Merkava Mark IV_3 знищений ізраїльський танк Merkava Mark IV_2 знищений ізраїльський танк Merkava Mark IV_1
<
>
Знищений на кордоні ізраїльський танк Merkava Mark IV

Палестинське бойове угруповання ХАМАС взяло на себе відповідальність за напад. Його збройне крило заявило, що в ході військової операції запустило 5 тисяч ракет і артилерійських снарядів за 20 хвилин.

Як стало відомо, ХАМАС застосовує зокрема і повітряний десант. Неофіційні палестинські джерела повідомляють про нові проникнення з повітря до району Шаар а-Негєв бойовиків “Бригад Ізаддіна аль-Касама” (військове крило ХАМАСу). Бойовики, як і вранці, використовують параплани.

Оглядачі називають цю операцію найбільшою збройною акцією палестинців проти Ізраїлю з часів другої інтифади (2005 року).

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) констатує, що угруповання ХАМАС “почало масований ракетний обстріл території Ізраїлю з сектора Газа” та що бойовики проникли на територію Ізраїлю в “різних місцях”.

У заяві йдеться про те, що начальник генерального штабу проводить “оцінку ситуації” і що ХАМАС “зіткнеться з наслідками та відповідальністю за ці події”.

Жителів району, який оточує сектор Газа, попросили залишитися в укриттях, тоді як цивільним у південних і центральних районах “потрібно залишатися поруч з укриттями”.

Офіс прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху оголосив зустріч очільників служби безпеки.

Збройні сили Ізраїлю у відповідь завдають ударів по цілях у секторі Газа на тлі “оцінки ситуації”.

Читайте також:
Днями Кабмін ухвалить рішення щодо призупинення безвізового режиму з Ізраїлем, – посол

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна