Чеська поліція завершила розслідування вибухів на складах боєприпасів у 2014-му: що кажуть

Чеські правоохоронці завершили розслідування вибухів на складах боєприпасів у Врбетіце, що трапилися в жовтні та грудні 2014, спричинили загибель двох громадян Чехії і завдали збитків на суму понад 1 млрд крон.

Про це йдеться в повідомленні поліції Чехії у понеділок, 29 квітня.

Слідство вважає, що до злочину причетна російська воєнна розвідка. Це була не ізольована акція, а частина тривалої диверсії Росії на території ЄС і України, повідомили в

Для подальших дій поліцейським органам бракує деякої інформації, особливо щодо переміщення окремих членів ГРУ на території Чеської Республіки.

“Можна лише припускати, які завдання виконували окремі члени, які перебували в Чехії та сусідніх країнах, або скільки інших військовослужбовців російських збройних сил та їх колабораціоністів брали участь у нападі”, – йдеться у повідомленні, яке цитує “Лівий берег”.

Підозрювані в організації вибухів перебувають у Росії. Можливості отримання додаткових доказів у Чеській Республіці або в країнах, які задовольнили запити Чехії про правову допомогу, вичерпано. Через це поліція не може отримати додаткову інформацію, яка б дозволила порушити кримінальну справу, у зв’язку з чим вирішила відкласти розгляд справи.

Читайте також:
Чехія вимагатиме від РФ мільярд крон компенсації за підрив арсеналів

Як інформувала “Новинарня“, 16 квітня 2021 року влада в Празі звинуватила російські спецслужби в організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на арсеналі у Врбетице в Моравії, призвів до численних руйнувань і загибелі двох людей. У грудні на арсеналі в Чехії стався ще один вибух.
Снаряди призначалися до постачання в Україну для ЗСУ. За висновком слідства, до підриву складу з цією зброєю імовірно причетні агенти ГРУ ЗС РФ “Петров” і “Боширов” – ті самі, що згодом труїли в Солсбері подвійного агента Скрипаля.

У зв’язку з цим Чехія заявила тоді про видворення з країни 18 російських дипломатів. Росія у відповідь вислала 20 чеських диппрацівників із Москви. Також Прага заявила намір зменшити територію посольства РФ.

21 квітня новий міністр закордонних справ Чехії Якуб Кульганек оголосив, що якщо Росія не прийме назад усіх 20 висланих дипломатів ЧР, то Прага скоротить кількість дипломатів у російському посольстві, адже чеських дипломатів у Росії набагато менше, аніж російських у Празі.

За висновком Bellingcat, вибухи на складах у Чехії могли бути частиною операції ГРУ проти України.

Читайте також:
Сенат Чехії визнав геноцидом злочини Росії в Україні

Вибухи на складах в Чехії і Балаклії пов’язані, їх мета – знищення 152-мм снарядів для України, – Бутусов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна