Ще один злочин ГРУ РФ: отруєння болгарського комерсанта Гебрєва, який перевозив снаряди для України з підірваного чеського арсеналу

 

Болгарський бізнесмен Еміліан Гебрєв, якого у 2015 році ймовірно отруїли російською нервово-паралітичною речовиною “Новичок”, займався пошуком боєприпасів для постачання через Чехію в Україну, що гостро потребувала їх після початку агресії Росії у 2014 році.
Тема отруєння Гебрєва актуалізувалася у зв’язку з розслідуванням у Чехії підриву арсеналу боєприпасів агентами ГРУ “Бошировим” і “Петровим”.

Про роль болгарина – власника компанії Imex Group Еміліана Гебрєва – розповів генерал-майор Віктор Ягун, який у 2014-2015 роках обіймав посаду заступника голови СБУ, в коментарі “Радіо Свобода“.

“Цей бізнесмен, який був отруєний і в отруєнні якого підозрюють російські спецслужби, займався пошуком у країнах колишнього Варшавського договору цих боєприпасів, і найкраще місце для їхнього транзитного зберігання перед відправкою до України була, власне, Чехія. І вони там зберігалися на перетримці, грубо кажучи, накопичувався якийсь об’єм для того, щоб можна було сформувати ешелон або якусь вантажну одиницю. І після того вже мало б бути відправлено в Україну”, – пояснив Ягун.

В Україні у 2014 році склалася така ситуація, коли фаза активних бойових дій не дозволяла нам використовувати в повному обсязі ті боєприпаси, які в нас були. Треба було розбиратися, що в нас є, чого немає, які боєприпаси йшли в першу чергу. І частина людей, які займалися логістикою постачання, вийшли на колишніх партнерів по Варшавському договору, де зберігалася значна кількість боєприпасів, яка їм на той момент вже не була потрібна, і вони шукали так само шляхи їхньої реалізації. І от одна з таких країн, яка постійно була на контакті з нашим Міністерством оборони і звідки ми неодноразово отримували якісь боєприпаси, – це була Болгарія”, – розповів колишній заступник голови СБУ.

Ягун також зазначив, що і в чеських правоохоронців, і в українських спецслужб виникала підозра, що вибухи боєприпасів, які мали бути передані Україні, не випадкові.

“Одна з версій розслідування – це була диверсія, друга – халатність. Тому що ті склади хоч і були колишні військові, але там не було повного обсягу умов для того, щоб зберігати озброєння, тобто не в повній мірі вони відповідали вимогам. Можливо, саме цей факт спонукав диверсантів до того, щоб вони реалізували свої наміри: там і охорона була не така посилена, як на військових складах, і система безпеки – все це було на досить початковому рівні.
Це нас тоді і спонукало до думки, що, можливо до цього причетні диверсанти. А кому це вигідно? В першу чергу це було вигідно Російській Федерації.”, – зауважив Віктор Ягун.

Новинарня” нагадує: болгарський бізнесмен Еміліан Гебрєв у 2015 році ледь не помер від отруєння, що за характеристиками було схоже на “ГРУшне” отруєння “Новичком” подвійного агента Скрипаля у Солсбері. Розслідування цього замаху не дало результатів.

На початку осені 2020 року прокуратура Болгарії припинила розслідування замаху на Гебрєва. Причину такого рішення тоді не назвали, але ЗМІ припускали, що його спричинила відмова Москви допомагати розслідуванню.

Згідно з даними слідства, підозрюваними в замаху на Гебрєва є росіяни Сергій Федотов, Сергій Павлов та Георгій Горшков. За твердженням групи розслідувачів Bellingcat, під цими іменами можуть ховатися офіцери російської військової розвідки – генерал-майор Денис Сергєєв, Сергій Лютенко і Петро Борисов. Сергєєв згодом міг брати участь в замаху на колишнього начальника кадрової служби ГРУ Сергія Скрипаля, припускають розслідувачі.

У відкритому листі, оприлюдненому наприкінці липня-2020, Гебрєв заявляв, що розслідування його справи навмисне гальмується. Він вважав, що слідство побоюється “геополітичних наслідків” розслідування.

Водночас речниця генерального прокурора Болгарії Сійка Мілєва тоді в коментарі “Радіо Свобода” заявила, що тимчасове припинення розслідування не означає його завершення.

Як інформувала “Новинарня“, 17 квітня 2021 року влада Чехії повідомила про видворення 18 російських дипломатів у зв’язку з викриттям нових обставин у вибуху складу боєприпасів у Врбетице 16 жовтня 2014 року. Чеська поліція дійшла висновку, що до підриву арсеналу ймовірно причетні агенти російської військової розвідки ГРУ (ГУ ЗС Росії) Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін, відомі також як “Олександр Петров” і “Руслан Боширов” – ті самі люди, що намагалися отруїти “Новічком” колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньку в британському Солсбері 2018 року.
На думку поліції, мотивом підриву арсеналу у Врбетицях могла бути спроба запобігти поставці снарядів в Україну, яка відбиває воєнну агресію Кремля. Якраз у той зброя, придбана болгарським посередником (Гебрєвим), мала бути вилучена зі складу в Чехії та надалі надіслана через Болгарію українським військам.

Читайте також:
Агенти ГРУ Боширов і Петров причетні до підриву арсеналу “українських” снарядів у 2014 році в Чехії, – слідство

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна