Агенти ГРУ Боширов і Петров причетні до підриву арсеналу “українських” снарядів у 2014 році в Чехії, – слідство

 

Вісімнадцять співробітників російського посольства в Празі, яких визнали співробітниками російських спецслужб, мають покинути Чехію протягом найближчих 48 годин. Уряд країни вдається до рішучих заходів після того, як слідство з’ясувало, що російські спецслужби (а саме – агенти “Петров” і “Боширов”) імовірно причетні до підриву арсеналу у Врбетице в жовтні 2014 року.

Про видворення росіян у суботу, 17 квітня, заявив прем’єр-міністр країни Андрей Бабіш, інформує Aktualne.cz.

“У п’ятницю ввечері ми з віцепрем’єр-міністром Гамачеком були чітко проінформовані про серйозні факти, що стосуються безпеки нашої країни. Сьогодні ми поінформували президента Земана про цю справу та запропонований курс дій, і президент висловив нам абсолютну підтримку”, – сказав Бабіш.

Він стверджує, що “є обґрунтована підозра щодо причетності офіцерів російської спецслужби ГРУ, підрозділ 29155, до вибуху складів боєприпасів у Врбетице у 2014 році”. Цей вибух завдав величезної матеріальної шкоди та призвів до загибелі двох місцевих мешканців.

За словами Бабіша, Чеська Республіка є суверенною державою і повинна відповісти відповідним чином на ці безпрецедентні висновки.

Ян Гамачек і Андрей Бабіш під час брифінгу. Фото: ЧТК

Віцепрем’єр-міністр – міністр закордонних справ Ян Гамачек порівняв втручання російських спецслужб у Чехію з нападом у британському Солсбері 2018 року.

“Мені дуже шкода, що чесько-російські відносини постраждають таким чином. Однак, як уже сказав прем’єр-міністр, Чеська Республіка повинна відреагувати”, – заявив Гамачек.

“Як міністр закордонних справ Чеської Республіки я вирішив вислати всіх співробітників посольства Росії в Празі, яких наші спецслужби чітко визначили як агентів російських спецслужб СЗР та ГРУ. 18 співробітників посольства Росії повинні покинути Чеської Республіки протягом 48 годин”, – додав він.

Керівники уряду Чехії оголосили, що у зв’язку з інцидентом поінформують партнерів по ЄС та НАТО та попросять їхньої підтримки.

Зазначається, що в цій справі поліція розшукує двох чоловіків із російськими паспортами, які були в Празі та Моравії у жовтні 2014 року. Поліція ЧР поширила фото розшукуваних, з яких видно, що це – співробітники російської військової розвідки ГУ ЗС РФ Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін, відомі також як “Олександр Петров” і “Руслан Боширов” – ті самі люди, які намагалися отруїти колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньку в Солсбері 2018 року.

За повідомленням видання Respekt, яке посилається на інформацію поліції, ця пара прибула до Праги 13 жовтня 2014 року регулярним рейсом “Аерофлоту” з Москви. При в’їзді вони використовували фальшиві паспорти на імена Руслана Боширова та Олександра Петрова – як і згодом у Великій Британії. Надалі “Петров” і “Боширов” зупинилися в готелі в Остраві, після чого виїхали до Австрії й вилетіли назад до столиці Росії.

Вони також використовували інші фальшиві паспорти – з іменами Руслан Табаров і Ніколай Попа (громадяни, відповідно, Таджикистану й Молодови).

Метою поїздки росіян було відвідування складу у Врбетицях 13-17 жовтня. При цьому склад боєприпасів №16 вибухнув уранці 16 жовтня.

Піротехнік на місці вибуху на арсеналі у Врбетіце, Чехія. Жовтень 2014. Фото: ЧТК

Хоча поліція не має доказів того, що ці чоловіки дійсно були у Врбетицях у цей період, слідчі вважають це дуже ймовірним – головними ознаками є перебування росіян у той час в Чехії, переїзд до Моравії, де розташований склад, прохання відвідати склад, використання фальшивих паспортів, а також подальша участь в отруєнні Скрипаля.

На думку поліції, мотивом контрольованого вибуху на складі у Врбетицях могла бути спроба запобігти поставці чеської зброї в Україну, яка відбиває воєнну агресію Кремля.

У цей період, за даними слідчих, зброя, придбана болгарським посередником, мала бути вилучена зі складу у чеських Врбетицях та надалі через Болгарію надіслана українським військам.

(ДОПОВНЕНО. Болгарський бізнесмен, власника’ компанії Imex Group Еміліан Гебрєв, який займався логістичними питаннями поставки озброєння, у 2015 році ледь не помер від отруєння, що за характеристиками було схоже на отруєння “Новичком” у Солсбері. Розслідування цього замаху не дало результатів.)

“Якби можна було знешкодити зброю за допомогою вибухового пристрою, розміщеного у вантажі, це завдало б шкоду постачальнику в очах його партнерів”, – пише “Респект”.

Але, на думку поліції, вибух, імовірно, стався передчасно.

“Вибуховий пристрій ще не знайдений, оскільки осередок Врбетице був повністю зруйнований. Вибух, мабуть, мав статися не в Чехії, а пізніше під час транспортування зброї в іншу країну”, – сказало добре знайоме зі слідством джерело в коментарі “Респекту”.

В інших версіях поліція опрацьовує можливість того, що вибух міг бути спричинений неналежним поводженням зі зброєю двох працівників складу, які загинули.

Як відомо, глава МЗС Чехії Ян Гамачек збирався наступного понеділка до Москви для обговорення деталей закупівлі російської вакцини “Спутник V”. Однак у п’ятницю його візит було несподівано скасовано.

Арсенал №16 у Врбетицях вибухнув 16 жовтня 2014 року, інший склад зброї №12 – 3 грудня того ж року. Двоє людей загинули під час першого вибуху. Щодо другого вибуху, то і його тепер приписують російським спецслужбам.
Обидва склади орендувала компанія Imex Group (Острава).

Читайте також:
Російську шпигунську базу в Альпах відвідували також Петров і Боширов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна