Вибухи на складах в Чехії і Балаклії пов’язані, їх мета – знищення 152-мм снарядів для України, – Бутусов

 

Метою вибухів на складах в Чехії та Балаклії є знищення 152-мм снарядів для України.

Таку думку висловив у вівторок, 4 травня, журналіст і головред видання “Цензор.Нет” Юрій Бутусов. 

Вибухи 16 жовтня 2014 року на складі в Чехії та вибухи на 65-му арсеналі в Балаклії 23 березня взаємопов’язані. За матеріалами слідства, вибух у Чехії стався одразу після доставки в Україну 5000 гаубичних далекобійних снарядів калібру 152 мм. Гаубиці калібру 152 мм є потужним засобом вогневої поразки Сухопутних військ, а боєприпаси до цих засобів – головний дефіцит у Збройних силах України. Снаряди Україна змушена була розпочати закуповувати одразу після початку війни – контракт з болгарською компанією Еміліана Гебрева став першим таким постачанням в історії”, – пише Бутусов.

Журналіст нагадав, що першим у Балаклії вибухнув майданчик саме з гаубичними снарядами 152 мм.

“На відеозапису чітко видно, що пожежі не було. Стався вибух – і після цього почалися вибухи на інших місцях зберігання.Снаряди зберігалися в забитих ящиках без вибухівки, і їм потрібна була дуже потужна детонація”, – підкреслює головред “Цензора”.

Він вважає, що ціллю вибуху на Харкіщині були саме 152-мм снаряди.

База в Балаклії була найбільшим стратегічним сховищем 152 мм снарядів, всі вони були знищені вибухами”, – резюмував він та додав, що це – радянський калібр, який виробляє дуже мало країн світу. Високі обсяги виробляє тільки Росія. Одна країна НАТО – Болгарія – виробляє малі обсяги.

“Майже всі інші країни світу, включаючи Китай, Індію, країни третього світу, перейшли на калібр НАТО 155 мм. Таким чином, дуже тонкий канал постачання для артилерії Збройних сил України, який легко зрізати саботажем. І немає сумнівів, що в разі загострення ситуації Росія знову проведе саботаж або обстріли і спробує знищити залишок запасів”, – підкреслює Бутусов.

Він нагадав, що Україна не налагодила виробництво своїх снарядів і не закуповує артилерію калібру 155 мм, що “робить нас надзвичайно залежними від одного-двох іноземних постачальників”, які виробляють снаряди калібру 152 мм в набагато менших об’ємах, ніж вони потрібні у випадку масштабних бойових дій.

Читайте також:
Пожежу на арсеналі в Балаклії спричинили закладені в землю заряди, а не БПЛА, – ТСК

“Не розслідування, а брехливий вкид в інтересах РФ”: Бутусов спростував версії Арахамії щодо підриву Балаклії

Нагадаємо, в ніч на 23 березня 2017 року на 65-му ракетно-артилерійському арсеналі сталася пожежа, в результаті якої почали масово детонувати артилерійські боєприпаси, ракети тощо. Пожежу остаточно загасили через кілька днів. Було поранено три людини, одна особа загинула.

Після того пожежі на 65-му арсеналі траплялися також у травні 2018-го та в листопаді 2019 року.

Ці пожежі спричинили дефіцит артилерійських снарядів у Збройних силах України.

Читайте також:
Історія пожеж на військових складах: де в Україні вибухали боєприпаси

Вибухи на складах у Балаклії: СБУ заперечила версію Арахамії та розповіла про БПЛА над арсеналом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна