Вибухи на складах у Балаклії: СБУ заперечила версію Арахамії та розповіла про БПЛА над арсеналом

 

Служба безпеки України продовжує досудове розслідування обставин вибухів на військових складах у Балаклії Харківської області, основною версією слідства є диверсія.

Про це у вівторок, 3 березня, повідомили у пресслужбі СБУ у відповідь на запит журналістів “Української правди”

“Ініційована Службою комплексна експертиза підтвердила основну версію слідства. Згідно з висновком експерта зафіксований радіолокаційними станціями Держпідприємства “Украерорух” “проліт безпілотного літального апарату над територією арсеналу пов’язаний з настанням подій, а саме із застосуванням (скиданням) некерованих боєприпасів по майданчиках відкритого зберігання боєприпасів”.

Напередодні глава фракції “Слуга народу” Давид Арахамія висловив думку, що версія про диверсію з безпілотником є “політично ангажованою”.

В СБУ зазначають, що детонацію на складах спричинили вибухи термобаричних боєприпасів, які були застосовані з безпілотного летального апарату.

Водночас зазначається, що слідчі не відкидають й інші версії, що призвели до вибухів на артилерійських складах, які перевіряються в ході розслідування.

Однак вказують, що версія приховування нестачі боєприпасів на суму 560 мільйонів не знайшла свого підтвердження.

Слідство встановило, що, дійсно, за результатами аудиторської перевірки від 28.02.2017 було встановлено “ризики нестачі боєприпасів” на суму 560 мільйонів гривень. Тобто на боєприпаси, які було відпущено з арсеналу, до військових частин не надійшли у встановленому порядку документи про їх отримання та оприбуткування.

Проте вже після подій на арсеналі шляхом зустрічних перевірок у більшості випадків було підтверджено відвантаження боєприпасів і суму “ризиків нестачі боєприпасів” зменшено до 748 тисяч гривень.

В СБУ кажуть, що сам факт підриву арсеналу ніяк не вплинув і не міг вплинути на результати аудиторської перевірки.

Читайте також:
Вибухи в Балаклії: Хомчак гарантує звільнення посадових осіб складу боєприпасів

Як повідомляла “Новинарня“, 15 листопада 2019 року на арсеналі ЗСУ в Балаклії Харківської області пролунало загалом близько 20 вибухів. У Генштабі ЗСУ пояснили, що в місці НП працювали сапери, які підривали нетранспортабельні боєприпаси та їхні залишки.
Утилізацію проводили в спеціально обладнаному для цього місці – котловані.

У перший день загинули двоє військових, четверо були поранені й госпіталізовані.

Слідчі ДБР кваліфікували подію як недбале ставлення військової службової особи до служби, що спричинило істотну шкоду, вчинене в умовах особливого періоду (ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу).

Причиною вибухів у ГШ назвали вибух твердопаливного двигуна до ракет 3М9 зенітно-ракетного комплексу “Куб”.

Читайте також:
В уряді може з’явитися віцепрем’єр із оборони, – Арахамія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна