На арсеналі у Балаклії прогриміли вибухи, є загиблі серед військових

оновлюється

Неподалік від міста Балаклія на Харківщині у п’ятницю, 15 листопада, лунають вибухи на складах 65-го арсеналу Збройних сил України.

Як повідомили у пресслужбі Міністерства оборони, за інформацією чергового Центральної артилерійської бази забезпечення боєприпасами, до медичних закладів було оперативно доставлено четверо військовослужбовців ЗС України.

За уточненими даними від чергового ЦАБЗБ, двоє військових саперів зазнали поранень, не сумісних із життям.
Про це після 16:00 повідомила пресслужба Генштабу ЗСУ.

“Четверо військовослужбовців ЗС України, про яких повідомлялось раніше, перебувають у медичних закладах. За уточненою інформацією медиків, троє з поранених – у важкому стані, один – середньої важкості”, – уточнили в ГШ.

Детонація боєприпасів почалася, коли сапери проводили планову утилізацію залишків снарядів.

“Військові проводили на технічній території військової частини утилізацію встановленим порядком залишків боєприпасів та їхніх елементів, які не можна транспортувати, з урахуванням всіх заходів безпеки, у спеціально обладнаному для цього місці — котловані. Для забезпечення безпеки проведення утилізації був задіяний черговий пожежний підрозділ військової частини”, – йдеться в повідомленні Міноборони.

Зараз на території військової частини проводять заходи щодо впорядкування місця для утилізації залишків боєприпасів та їхніх елементів.

За даними військових, місцевим мешканцям та об’єктам інфраструктури нічого не загрожує. Сховища боєприпасів у безпеці.

Ніякої евакуації зараз немає. Ні в яких установах”, – прокоментувала ситуацію директорка департаменту науки і освіти Лариса Карпова на запитання, чи відбувається евакуація.

За інформацією ексначальника районного ДСНС Сергія Черепахи, на території арсеналу відбуваються поодинокі вибухи, уламки розлітаються на десятки метрів, горить трава.

“Приблизно о 14.30 прогриміло більше 10 вибухів. До 2017 року це була найбільша база зберігання боєприпасів, але майже все було підірвано. Проте, частина цінних боєприпасів вціліла в декількох особливо захищених бункерах. За оцінками місцевих жителів, вибухи сталися не в бункерах, а в тій частині арсеналу, куди звозилися боєприпаси для утилізації, вибухи поодинокі”, – написав у ФБ близький до Генштабу журналіст Юрій Бутусов.

Як повідомляла “Новинарня“, у ніч на 23 березня 2017 року на 65-му ракетно-артилерійському арсеналі сталася пожежа, в результаті якої почали масово детонувати артилерійські боєприпаси, ракети тощо. Пожежу остаточно загасили через кілька днів. Було поранено три людини, одна особа загинула.

Через рік, 3 травня 2018-го, близько 13:40 на території колишнього технічного майданчика 65-го ракетно-артилерійського арсеналу на околиці Балаклії загорілася трава. На той час там іще відбулося очищення та розмінування території від залишків боєприпасів, що не розірвалися після пожежі 2017 року. Внаслідок нової пожежі почалася їх детонація, частину мешканців міста евакуювали. Постраждалих не було.

Читайте також:
На військових складах в Балаклії застрелився

Перша диверсія на складі РАО в Балаклії сталася ще 2015 року: атакували безпілотниками

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна