Пожежу на арсеналі в Балаклії гасять літаками. ОНОВЛЕНО

оновлено

Вибухи снарядів та пожежа сталися на 65-му ракетно-артилерійському арсеналі  в Балаклії Харківської області у четвер, 3 травня.

Про це повідомляє телеканал ОТБ із посиланням на мера міста Івана Столбового.

За словами чиновника, в Балаклії відбувалися планові підриви снарядів, які не можна було вивезти з арсеналу.

“А зараз почалося в районі арсеналу у двох місцях загоряння, що привело до тих снарядів, які лежали у частині території. Тому зараз ті будинки, що розташовані в безпосередній близькості, – людей евакуюють. Дітей забираємо зі шкіл”, – наводять журналісти слова мера.

Генеральний штаб ЗСУ повідомляє, що пожежа сталася внаслідок загоряння сухої трави під час робіт з очищення і розмінування залишків снарядів.

“До локалізації пожежі залучено два пожежні танки та інженерна машина розгородження. Особовий склад, який залучався до робіт з розмінування, евакуйовано”, – додають у Генштабі.

Водночас “Громадське радіо” із посиланням на власне джерело у Міністерстві оборони наводить третю версію події: протипожежний танк наїхав на снаряд, через що сталися вибух та пожежа.

ОНОВЛЕНО. Голова Харківської ОДА Юлія Світлична повідомила, що ситуація в Балаклії контрольована, про евакуацію всього міста не йдеться.

“Евакуюють вулицю Арсенальну та прилеглий до 65-го арсеналу приватний сектор”, – цитує чиновницю сайт ОДА.

Як інформувала прес-служба Міністерства оборони, для ліквідації пожежі було залучено два пожежні танки, інженерну машину розгородження, вісім пожежних автомобілів, літак Ан-32 та вертоліт Мі-8.
Також додатково направлено ще два пожежні танки.

Пожежний танк Міноборони. Фото: ФБ ГШ ЗСУ

За дорученням президента Петра Порошенка до ліквідації пожежі залучено авіацію ДСНС. О 16:50 вона приступила до гасіння, повідомляє прес-служба ДСНС.

Станом на 16:00 вибухи на арсеналі припинилися.
Про це повідомив “Радіо Свобода” начальник управління зв’язків з громадськістю Збройних сил України підполковник Богдан Сеник.

“Після 15:00 спостерігалося зменшення кількості вибухів, а вже станом на 16:12 вибухи не підтверджувалися. Триває комплексна локалізація займання і пожежі. За рішенням місцевої адміністрації, відбулася евакуація найближчих будівель”, – розповів Сеник.

За словами речника, особовий склад, який долучався до розмінування території, евакуювали у повному складі.

“Була деяка інформація про начебто якісь жертви. На цей час, за інформацією з різних джерел, це не підтверджується. Немає жертв і травмованих ані серед військовослужбовців, ані серед цивільних”, – сказав представник ГШ.

Він додав, що не має інформації, чи багато залишалося боєприпасів на тій території, де відбувається пожежа.

“Я знаю, що ті боєприпаси на тій технічній території… Було достатньо боєприпасів, до очищення і розмінування залишків яких залучалася численна кількість груп саперів”, – розповів Сеник.

Речник підкреслив, що “причин для паніки немає”.

“Вживаються всі необхідні заходи, щоб убезпечити, у першу чергу, місцевих жителів від наслідків пожежі”, – сказав підполковник.

Пожежа розповсюдилася на площі близько 35 га. Про це йшлося в розповсюдженій ДСНС оперативній інформації станом на 17:00.

За відомостями ДСНС, на технічній території 65-го арсеналу Міністерства оборони України виникло “загорання сухої трави з подальшими поодинокими вибухами боєприпасів”

Станом на 17:00 від ДСНС на місці події працював зведений загін Головного управління ДСНС України у Харківській області у складі 37 одиниць техніки та 150 чоловік особового складу.

Це друга пожежа з детонацією в Балаклії за останні 14 місяців.
Як повідомляла “Новинарня“, в ніч на 23 березня 2017 року на 65-му ракетно-артилерійському арсеналі в Балаклії (Харківська область) сталася пожежа, в результаті якої почали масово детонувати артилерійські боєприпаси, ракети тощо. Пожежу остаточно загасили через кілька днів. Було поранено три людини, одна особа загинула.
За даними Харківської ОДА, в Балаклії та прилеглих селах був пошкоджений 231 житловий будинок, з них 114 – приватних, 117 – багатоквартирних; пошкоджень зазнали 22 об’єкти інфраструктури та промисловості, 12 об’єктів соціальної сфери, у тому числі дві школи й два дитячі садки.

Читайте також:
Після Балаклії й Калинівки: у Генштабі підбили підсумки заходів
з посилення безпеки арсеналів

Історія пожеж на військових складах: де в Україні вибухали боєприпаси

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна