Пожежу на арсеналі в Балаклії спричинили закладені в землю заряди, а не БПЛА, – ТСК

 

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування вибухів на складах боєприпасів підготувала свій перший звіт, з якого випливає, що пожежу в Балаклії спричинив підрив закладених у землю спецзарядів, а не атака безпілотника.

Про це 26 квітня написав у фейсбуці голова фракції “Слуга народу”, член ТСК Давид Арахамія.

За його словами, комісія почала роботу з дослідження фактів пожежі на 65-му ракетно-артилерійському арсеналі ЗСУ в Балаклії, оскільки це був найпотужніший арсенал в Східній Європі, і там Україна втратила майна та боєприпасів на понад 12 мільярдів гривень.

Члени ТСК відкинули версію про атаку російського безпілотника, оскільки проти неї свідчать два факти:

  • експертиза встановила, що причиною одного з перших вибухів, з якого все почалося, був підрив спеціальних зарядів, які заздалегідь були закладені в землю. В результаті вибуху утворилася велика вирва;
  • після гасіння пожежі на території арсеналу виявили до 10 аналогічних вирв. Що, на думку Арахамії, свідчить про тотожний характер їх мінування.

Також нардеп вказує на наявність матеріалів слідства, які підтверджують, що в момент вибуху в районі Балаклії не було жодних літальних апаратів, а відомості Укравіаруху про проліт безпілотніка неможливо перевірити.

Давид Арахамія зазначив, що закласти велику кількість кумулятивно-фугасних зарядів неможливо так, щоб цього ніхто не помітив, а їх встановлення потребує спеціальних знань та навичок.

Через це парламентарій припускає, що все могло робитися в “умовах очевидності для військовослужбовців частини і не за один день”.

За його даними, в матеріалах справи цієї інформації немає, а ті, хто вів розслідування, “за дивним збігом обставин, після цього отримали підвищення по службі”.

Нардеп наголошує, що викладені факти можуть свідчити про фальсифікацію матеріалів кримінального провадження.

Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз ім. М. С. Бокаріуса надав ТСК результати своїх досліджень.

Результати експертизи показали, що “воронка в районі перших вибухів утворилася внаслідок фугасної дії направленого вибуху заглибленого в ґрунт заряду бризантної вибухової речовини, до складу якої входили тринітротолуол (тротил), гексоген, тетранітропентаеритрит (ТЕН), що є характерним для підривних зарядів кумулятивно-фугасного принципу дії”, – відзначив Арахамія.

За цими даними, судячи з розміру вирви, для цього в землю мало бути закладено два ряди кумулятивно-фугасних зарядів по п’ять штук у кожному. Це приблизно 760 кілограмів вибухівки, якщо вести мову про, наприклад, КФЗ-1.

Арахамія зауважив, що до 1 травня, за законом, парламентська тимчасова слідча комісія має надати повний звіт про свою роботу. “Але так як за цей час ми встигли повноцінно розслідувати вибухи лише на одному з п’яти об’єктів і частково почали Калинівку, ми будемо наполягати на продовженні роботи ТСК ще на шість місяців”, – написав голова фракції “Слуга народу”, анонсувавши також окремий брифінг з цього питання.

При цьому Арахамія визнав, що СБУ й зараз говорить про безпілотник як причину пожежі в Балаклії.

Читайте також:
Вибухи на складах у Балаклії: СБУ заперечила версію Арахамії та розповіла про БПЛА над арсеналом

Як повідомляла “Новинарня“, в ніч на 23 березня 2017 року на 65-му ракетно-артилерійському арсеналі сталася пожежа, в результаті якої почали масово детонувати артилерійські боєприпаси, ракети тощо. Пожежу остаточно загасили через кілька днів. Було поранено три людини, одна особа загинула.

Після того пожежі на 65-му арсеналі траплялися також у травні 2018-го та в листопаді 2019 року.

Ці пожежі спричинили дефіцит артилерійських снарядів у Збройних силах України.

Читайте також:
Історія пожеж на військових складах: де в Україні вибухали боєприпаси

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна