18 дипломатів РФ уже покинули Чехію. Прага тепер хоче зменшити територію російського посольства

 

Російські дипломати, яких уряд Чехії вислав за підозрою в причетності до вибухів на складах зі зброєю, вже вилетіли в Москву.

18 дипломатів покинули Чехію за рішенням уряду. За дипломатами прибув спеціальний урядовий борт Іл-96. Він приземлився в празькому аеропорту о 14:20, передає “Європейська правда”.

Пізніше кілька мікроавтобусів доставили депортованих росіян і їх сім’ї в аеропорт, і вони вилетіли до Росії. Чеська контррозвідка охарактеризувала групу російських дипломатів як співробітників російських спецслужб.

Відповідь Росії: персонами нон грата стали 20 чеських дипломатів

Росія також оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата у відповідь на рішення Праги вислати 18 російських дипломатів. У неділю ввечері, 18 квітня, в МЗС Росії повідомили про виклик посла Чеської Республіки в Російській Федерації Вітєзслава Півоньки.

“Послу заявлено рішучий протест у зв’язку з недружнім актом влади Чехії щодо персоналу російської дипмісії в Празі”, – йдеться в повідомленні, поширеному російським зовнішньополітичним відомством.

Послу повідомили, що двадцять співробітників посольства Чехії у Москві оголошуються “персона нон грата”, зазначили в МЗС Росії. Їм наказано до закінчення 19 квітня покинути територію Росії.

Чеській стороні також пред’явлено вимогу привести кількість співробітників дипмісії в Москві в категорії прийнятих на місці до паритету з кількістю співробітників аналогічної категорії посольства Росії в Чехії, додали в МЗС РФ.

Прага хоче змінити розмір російського посольства

Влада Праги закликала чеський уряд провести переговори з Росією і повернути частину міського парку Стромовка, де розташоване посольство РФ.

Про це заявив глава адміністративного району Прага 7 Ян Чижинський.

“Міська рада Праги щойно закликала уряд Чеської Республіки провести переговори щодо зміни розміру посольства Російської Федерації до вторгнення військ Варшавського договору 21 серпня 1968 року. Через 53 роки окупація частини Стромовки урядом Російської Федерації повинна остаточно закінчитися”, – написав Чижинський в Twitter.

Близько півгектара землі, про яку йдеться, належить Чеській Республіці. Під час вторгнення радянські війська зайняли Стромовку, де оселилися та використовували парк як базу.
Район посольства Радянського Союзу відтоді постійно розширювався частиною парку, і вихід окупаційних військ у 1990 та 1991 роках нічого не змінив.

Чехія обдумує подальші кроки та хоче підтримки від Європи

Чехія заявила, що видворення Росією 20 співробітників посольства у Москві у відповідь на висилку Праги 18 російських співробітників посольства стало сильнішою реакцією, ніж очікувалося, тому чеський уряд обговорить подальші кроки.
Про це в понеділок заявив віцепрем’єр Чехії Ян Гамачек, який також виконує обов’язки міністрів внутрішніх і зовнішніх справ.

“Реакція сильніша, ніж ми очікували. Дипломатів більше, ніж ми видворили співробітників спецслужб”, – сказав Гамачек на пресконференції.

Він повідомив, що обговорить з прем’єр-міністром Бабішем подальші кроки чеської дипломатії, зокрема, через висилку з Москви заступника посла Чехії. За словами Гамачека, висилка дипломата такого статусу зробила російську відповідь “на сходинку вищою” від чеського кроку.

“Я зустрінуся з прем’єр-міністром, і ми обговоримо, чи потрібно і коли робити подальші кроки чеської сторони”, – сказав Гамачек.

Він також заявив, що на відеоконференції в понеділок попросив колег-міністрів закордонних справ ЄС “висловити солідарність” з Чехією.

“Я сподіваюся, що також виходячи з цього… ми довідаємось про більше висловлювань підтримки, і держави-члени вирішать, чи додавати якісь конкретні рішення”, – сказав Гамачек.

Як інформувала “Новинарня“, 17 квітня прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що 18 співробітників російського посольства в Празі, яких визнали співробітниками російських спецслужб, мають покинути Чехію протягом найближчих 48 годин.
Уряд країни вдається до рішучих заходів після того, як слідство з’ясувало, що російські спецслужби (а саме – агенти “Петров” і “Боширов”) імовірно причетні до підриву арсеналу у Врбетице.
Йдеться про вибух, що стався ще 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

Читайте також:
Російські дипломати поверталися з Північної Кореї на дрезині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна