“Ракету випустили з палестинського боку”: Британія вважає Ізраїль непричетним до удару по лікарні в Газі

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак повідомив, що за даними британської розвідки, причиною вибуху в лікарні Аль-Ахлі в секторі Гази могла стати ракета, випущена з палестинського боку.

Про це він заявив під час слухань у Палаті громад британського парламенту, пише BBC.

“Уряд Великої Британії вважає, що вибух, імовірно, був спричинений ракетою або частиною ракети, яка була запущена з території Гази в бік Ізраїлю”, – зазначив Сунак, посилаючись на дані британської розвідки.

Він додав, що “неправильне повідомлення” про цю подію “негативно вплинуло на регіон, зокрема життєво важливі дипломатичні зусилля США, а також на напруженість у нас удома”.

“Ми повинні засвоїти уроки й переконатися, що в майбутньому ми не будемо поспішати з висновками”, – наголосив прем’єр-міністр Британії.

Раніше журналісти телеканалу CNN провели розслідування, проаналізувавши всі доступні фото та відеоматеріали з місця вибуху в лікарні Аль-Ахлі та опитавши експертів. Їхні висновки також свідчать про те, що ракету, яка спричинила вибух, було випущено з палестинського боку.

Журналісти, зокрема, дослідили відео телеканалу “Аль-Джазіра”, на якому відео, як ракета, випущена із Сектору Газа, рухалася висхідною траєкторією, а потім змінила напрямок і вибухнула, залишивши коротку яскраву смугу світла в нічному небі. За кілька хвилин на землі видно два вибухи, зокрема в лікарні Аль-Ахлі.

Перевіривши положення камери, CNN зміг визначити, що ракета була випущена з району на південь від міста Газа.

Як писала “Новинарня“, 17 жовтня в лікарні Аль-Ахлі, що в секторі Гази, стався вибух, внаслідок якого, ймовірно, загинули сотні людей. Палестинська влада заявила про щонайменше пів тисячі жертв і назвала причиною трагедії удар Ізраїлю по Газі. Оскільки в перші хвилини після вибуху іншої інформації не було, багато світових ЗМІ та інформагенцій написали про “удар Ізраїлю по лікарні” як констатацію факту.

Збройні сили Ізраїлю в ті хвилини заявили, що “все ще з’ясовують усі деталі”. За деякий час ЦАХАЛ, проаналізувавши свої оперативні дані, повідомив: усе свідчить про те, що це терористи “Ісламського джихаду” випустили ракетний залп у Секторі Гази, який пройшов у безпосередній близькості від лікарні “Аль-Ахлі”, і саме вони відповідальні за невдалий запуск ракети, яка влучила в лікарню.

Загибель цивільних в Аль-Ахлі спричинилась до хвилі антиізраїльських протестів у арабських країнах. Західні лідери засудили удар по лікарні, а в Єврокомісії закликали його розслідувати.

Згодом про непричетність Ізраїлю до того, що сталось, заявив президент США Джозеф Байден, також про це заявляла влада Франції.

Читайте також:
Байден у Тель-Авіві заявив, що Ізраїль не бив по лікарні в Газі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна