Після путчу і виходу до Білорусі Пригожин сплив десь в Африці та виконує нові “поставлені задачі”. ВІДЕО

Очільник російської ПВК “Вагнер” Євген Пригожин записав відеозвернення начебто з Африки.

Відео з’явилося 21 серпня в телеграм-каналі “Разгрузка Вагнера”, який пов’язаний з цією “приватною військовою компанією.”

Пригожин закликає добровольців “на роботу” до лав ПВК та каже, що вони “продовжують виконання задач, які були поставлені” та які вони обіцяли виконати.

У якій країні перебуває воєнний злочинець, не зрозуміло. Пригожин каже, ніби там температура +50, але картинка навряд чи це підтверджує.

“Працюємо… Все як ми любимо. ПВК “Вагнер” проводить РПД (розвідувально-пошукові дії). Робить Росію ще більш великою на всіх континентах, а Африку – ще більш вільною. Справедливість і щастя для африканських народів. Кошмаримо ІДІЛ, “Аль-Каїду” та інших бандосів”, – каже ватажок “Вагнера”.

Передісторія

Як відомо, до травня 2023 року “Група Вагнера” воювала в Україні як один із найбільш боєздатних підрозділів сил вторгнення, особливо активно – в районі Соледара й Бахмута, та наприкінці весни вийшла в польові табори. Перед цим очільник ПВК “Вагнер” Євген Пригожин різко критикував військове командування, генштаб та МО РФ нібито через ненадання “вагнерам” достатньої кількості боєприпасів.

Із вечора 23 червня в Росії розгорталося силове протистояння між керівником ПВК “Вагнер” Євгеном Пригожиним та офіційною російською верхівкою. Колона “вагнерівців” пішла “маршем справедливості” на Москву, захопивши перед тим силові структури в Ростові-на-Дону, зокрема штаб Південного військового округу.

Президент Путін у спеціальному зверненні заявив про громадянську війну і збройний заколот, але не називав ім’я Пригожина.
По ходу руху “вагнерівці” збили із ПЗРК щонайменше шість вертольотів та один літак ЗС Росії, вбивши приблизно 20 льотчиків. Збитим літаком Іл-22 виявився повітряний командний пункт ВПС РФ.

Однак увечері 24 червня Євген Пригожин заявив, що “вагнерівці” припиняють так званий “марш справедливості”, розвертають колони від Москви і повертаються до місць дислокації в польові табори.

Мирних домовленостей було досягнуто за посередництва самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, який нібито погодився прийняти у себе в країні старого знайомого Пригожина – хоча насправді, ймовірно, ішлося про форму домовленостей із Путіним. 27 червня стало відомо, що Пригожин прибув до Білорусі.

Згодом, 6 липня, Лукашенко заявив, що ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина немає на території його країни. Білоруський диктатор знову наголосив на своїй упевненості в тому, що Пригожин перебуває в Росії.
Лукашенко також заявив, що Володимир Путін не буде “мочити” Євгена Пригожина, а стосунки президента і глави ПВК “Вагнер” “можливо, навіть більше, ніж добрі”.

Надалі частина “вагнерівців” без важкого озброєння перебувала в таборі в Білорусі, загрожувала країнам ЄС та інструктувала білоруську армію.

Читайте також:
Імовірно, Кремль більше не фінансує групу “Вагнера”, – британська розвідка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна