Бунт Пригожина: в Ростові “вагнерівці” зайшли у штаб Південного округу та хочуть іти на Москву

доповнено

Ватажок приватної військової компанії “Вагнер” Євген Пригожин на продовження свого антивладного виступу вранці в суботу заявив, що його війська зайшли на територію Росії з України та досягли Ростова-на-Дону, захопивши об’єкти силових структур – управління поліції, ФСБ, штаб Південного округу тощо.

Про це вранці 24 червня інформує AP News.

Пригожин, який напередодні анонсував так званий “марш справедливості”, заявив, що “вагнерівці” не зустріли опору з боку молодих строковиків на блокпостах та що його бійці “не воюють проти дітей”.

“Але ми знищимо кожного, хто стане на нашому шляху, — сказав очільник ПВК в одному з гнівних відео- та аудіозаписів, опублікованих у телеграмі увечері в п’ятницю. – Ми йдемо вперед і будемо йти до кінця”.

“Незважаючи на заяви Пригожина про те, що колони “Вагнера” увійшли в Ростов-на-Дону, підтвердження цьому в російських соцмережах поки не було. На відео, опублікованому в інтернеті, видно, як бронетехніка, включно з танками, перебуває на вулицях, військові переміщуються на позиції, але незрозуміло, чи були вони під командуванням “Вагнера”. Раніше було помічено, як великі вантажівки перекрили траси, що ведуть до міста, а на дорозі помічені довгі колони вантажівок росгвардії”, – зазанчало АР рано-вранці.

Натомість станом на 8-му годину ранку суботи близький до Пригожина канал “Разгрузка Вагнера” поширив відео “ПВК Вагнер в штабі ЮВО в Ростові”.
Ідеться про те, що очільник ПВК “Вагнер” із групою своїх прибічників нібито “захопив” штаб Південного військового округу ЗС РФ у Ростові, інші силові установи, та висунув свої вимоги.

На відео показано озброєних людей у камуфляжі, а Пригожин розмовляє з одним з офіцерів, що ймовірно представляє регулярну армію, та закидає йому удар по своїх тилах та по “мирняку”.

“Ми хочемо отримати начальника генштабу [ЗС Росії Валерія Герасимова] та [міністра оборони Сергія] Шойгу. Поки їх не буде, ми перебуваємо тут, блокуємо місто Ростов та йдемо в Москву”, – заявив Пригожин.

На прохання вивести своїх бійців з території штабу ЮВО він відповів відмовою.

Також Пригожин заявив, що найманці ПВК “Вагнер” вже збили три гелікоптери російської армії, які намагались атакувати його колони.

Телеграм-канал Fighterbomber, пов’язаний із військово-повітряними силами ЗС РФ, підтверджує збиття “вагнерівцями” щонайменше двох вертольотів – Мі-8МТПР та Мі-35.

За словами Пригожина, під його орудою є 25 тисяч найманців, і якщо їх знищать, на це місце прийдуть ще 25 тисяч таких самих “вагнерівців”.

Він сказав, що ПВК “Вагнер” збирається йти “до кінця”.

Також Пригожин прокоментував повдіомлення про кримінальну справу, яку порушила проти нього ФСБ. За його словами, у тих, хто такі заяви робить, немає честі.

Як передає Telegram-канал Baza, в Ростові-на-Дону вранці не працюють вуличні вебкамери. Під час вибору відеотрансляції вказано, що доступ до неї тимчасово обмежений.

“Новини Ростова-на-Дону” публікують серію відео з центру міста. Бійці ПВК “Вагнер” зайняли позиції в місті та сидять на сходах, що ведуть у підвальні приміщення будівлі штабу Південного військового округу ЗС РФ, у цей час повз них ходять перехожі.

Губернатор Ростовської області Василь Голубєв попросив жителів Ростова-на-Дону утриматися від поїздок до центру міста і за можливості не залишати свої домівки.

Губернатор Воронезької області повідомив жителям, що по головній трасі рухається колона військової техніки, та порадив триматися подалі від дороги.

Поки російські генерали вночі записували звернення до “Вагнера” з проханням не встромляти “ніж у спину президенту”, московський військовий гарнізон підняли по тривозі, а на трасі “Дон” СОБР і ФСБ виставили блокпости, повідомляє Російська служба ВВС.

На трасі “Дон” у бік Москви виник кількакілометровий затор.

БТР у Москві ввечері 23 червня 2023

По тривозі були підняті співробітники УФСБ по Москві та Московській області, на вулицях Москви та Ростова ще з  вечора помічені бронетранспортери.

Уранці 24 червня в Москві, Московській та Воронезькій областях оголошено режим “контртерористичної операції”.

Путч “Вагнера” в Росії. Передісторія

У п’ятницю, 23 червня, ватажок приватної військової компанії “Вагнер” Євген Пригожин зробив чимало гучних заяв. У відео, яке розповсюдила його пресслужба, Пригожин повідомив, що російські війська відступають на Запорізькому та Херсонському напрямку на тлі контрнаступу ЗСУ, звинуватив міністерство оборони Росії в тому, що військові обманюють президента Росії Путіна, а вторгнення РФ в Україну охарактеризував як “бездарно сплановану операцію”, розпочинати яку не було жодної потреби.

Пригожин знову вдався до різких випадів на адресу міністра оборони РФ Сергія Шойгу, якого він назвав “старим дідом”, що “занапастив тисячі людей — найбоєздатнішу частину армії”. Пізніше вдень Пригожин оголосив, що надіслав до слідчого комітету РФ заяву зі скаргою на Шойгу та начальника генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова, адже вони “несуть відповідальність за геноцид російського народу”.

Увечері 23 червня пов’язаний із Пригожиним телеграм-канал “Розгрузка Вагнера” ​​опублікував ролик, із якого випливало, що військова база “вагнерівців” зазнала обстрілу. Після 21:00 очільник ПВК особисто оголосив, що по таборах найманців “завдано ракетного удару”, в них є “багато жертв”. За інформацією очевидців, удару було завдано з тилового боку, тобто стріляли війська МО РФ, заявив Євген Пригожин.
Вочевидь ідеться про лісові табори, куди бійці “Вагнера” відійшли після багатомісячних битв у Бахмуті.

За словами Пригожина, “вагнерівці” нібито “були готові піти на поступки міноборони, здати зброю та знайти рішення, як далі захищати країну”. “Але ці мерзотники не заспокоїлися”, – оголосив бізнесмен, пообіцявши, що “Вагнер” вирішить, як “відповісти на злодіяння”, і “ця тварюка буде зупинена”, маючи на увазі Сергія Шойгу.

Після цього Пригожин пообіцяв розпочати “марш справедливості” на Москву — багато хто сприйняв цю загрозу як спробу влаштувати військовий переворот.

“Рада командирів ПВК “Вагнера” ухвалила рішення. Зло, яке несе військове керівництво країни, має бути зупинене”, – оголосив Пригожин близько 22:30. Він попросив тих, хто чує його, “не чинити опір”, пообіцявши при цьому, що “президентська влада, уряд, МВС, росгвардія та інші структури працюватимуть далі у звичному порядку”. “Розібратися” Пригожин обіцяв лише з тими, хто “знищує російських солдатів”.

Надалі Пригожин оголосив, що міністр Шойгу “боягузливо, як баба”, втік із Ростова, куди нібито приїхав, щоб санкціонувати ракетні удари по базі “Вагнера”. А також повідомив, що “25 тисяч” “ідуть розбиратися, чому в країні таке свавілля”.

“Це не військовий переворот. Це марш справедливості. Наші дії не заважають військам”, — заявив Пригожин.

Публічний конфлікт бізнесмена на чолі ПВК “Вагнер”, військового злочинця Євгена Пригожина та міністерства оборони Росії розпочався ще торік і загострився навесні 2023 року. Восени Пригожин був серед тих, хто відкрито критикував російську армію та її воєначальників за провали під час українського наступу у Херсонській та Харківській областях. Надалі, з лютого, ватажок ПВК “Вагнер” постійно скаржився на те, що керівництво МО РФ нібито створює “снарядний голод” і не видає “Вагнеру” достатньо боєприпасів для наступу на Бахмут.

Пізніше конфлікт перейшов у особисту площину — Пригожин регулярно вчиняв прямі особисті випади на адресу Сергія Шойгу та Валерія Герасимова, критикував сім’ю міністра оборони, а у травні поставив їм ультиматум, погрожуючи відвести своїх бійців із Бахмута, якщо йому не дадуть достатньо снарядів. Погрозу Пригожин так і не втілив. “Вагнери” вийшли з Бахмута вже після того, як оголосили, що взяли місто (ціною величезних втрат) і здали позиції регулярним частинам армії РФ.

Така поведінка перетворила кримінальника, колишнього “кухаря Путіна” Пригожина за одного з найбільш впливових російських політиків, до того ж опозиційно налаштованого.

На тлі конфлікту з міністерством оборони у Пригожина забрали можливість вербувати до лав ПВК російських в’язнів, які з літа 2022 року були одним з основних джерел поповнення “Вагнера” — тепер таким вербуванням займається напряму армія.

Наразі немає незалежних джерел, які підтверджували б, що російські війська справді завдали ударів по таборах “Вагнера”.
Міністерство оборони Росії назвало заяви Пригожина “інформаційною провокацією”, яка “не відповідає дійсності”.

Національний антитерористичний комітет, який є частиною Федеральної служби безпеки (ФСБ РФ), порушив кримінальну справу за статтею 279 кримінального кодексу Російської Федерації, обвинувативши Пригожина у закликах до збройного повстання, що карається до 20 років позбавлення волі.

Вночі російські “воєнкори” опублікували відеозвернення, яке записав генерал Сергій Суровікін – колишній командувач сил вторгнення в Україну, із закликами до керівництва та бійців ПВК “Вагнера” “зупинитися”. “Противник (Україна) тільки й чекає, коли у нас загостриться внутрішньополітична обстановка. Не можна грати йому на руку”, — сказав Суровікін, закликавши “підкоритися волі та наказу всенародно обраного президента РФ, зупинити колони, повернути їх до пунктів постійної дислокації”.

Однак о другій годині ночі Євген Пригожин заявив, що з’єднання ПВК “Вагнер” перетнули “у всіх місцях” державний кордон, прикордонники “обіймалися з бійцями”, а підрозділи міноборони “відійшли убік”.

У Москві та Ростові силовиків підняли по тривозі, запровадивши план “Крепость”.

Офіційна пропаганда РФ, зокрема соцмережа “Вконтакте” блокує інформацію про виступ “Вагнера”.

Читайте також:
Конфлікт Пригожина та армії РФ: ГУР спрогнозувало, чим все завершиться

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна