Ченці МП відмовляються виселятися з Лаври

Ченці та керівництво так званої “Української православної церкви Московського патріархату” не збираються виселятися з Києво-Печерської лаври, попри припинення державою договору оренди.

Про це йдеться у відеозверненні намісника Києво-Печерської лаври Павла (Лебедя), поширеного в понеділок, 13 березня.

“Ми не намірені виселятися, і не будемо, тому що зараз є закони, які на стороні людини”, – сказав у відеозверненні проросійський архієрей.

При цьому він зазначив, що “УПЦ МП” не проти “всіх законних дій”, зокрема інспекцій.

Нагадаємо, 10 березня стало відомо, що національний заповідник та Міністерство культури й інформаційної політики із 29 березня 2023 року розривають договір про оренду “Нижньої лаври” так званою “УПЦ МП”.

Міністр Олександр Ткаченко заявляв, що ченці зможуть після завершення державних перевірок залишитись у Києво-Печерській лаврі за певних умов – “це привід для того, щоб ченці змогли визначитися з тим, яким чином вони можуть залишатися в Лаврі”. (Імовірно, йдеться про перехід ченців до ПЦУ).

Також міністр наголосив, що ніхто не вдаватиметься до насильницьких дій, якщо монахи відмовляться виконати умови та не захочуть покинути територію лаври, але влада діятиме в межах закону.

За словами очільника МКІП, Лавра залишиться місцем проведення богослужінь та релігійних обрядів.

Читайте також:
“Лунали молитовні прохання за воїнів”: у день преподобних отців Києво-Печерських глава ПЦУ знову служив у Лаврі

Контекст

7 січня 2023 року митрополит Київський і всієї України (помісна ПЦУ) Епіфаній уперше звершив святкову різдвяну службу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, що перебуває в державній власності.

Це стало можливим після того, як 1 січня для так званої “УПЦ МП” був закритий доступ до Верхньої лаври через завершення терміну оренди двох храмів – головного Свято-Успенського собору та Трапезного храму Феодосія і Антонія Печерських.

31 грудня 2022 року відбулися останні богослужіння московської церкви в Успенському соборі і Трапезному храмі, якими користувалася “УПЦ МП” після отримання їх в “безстрокову” оренду за часів Януковича.

Намісник Лаври митрополит “УПЦ МП” Павло (Лебідь), який перебуває під санкціями, закликав президента Володимира Зеленського не забирати в їхньої церкви храми на території Лаври, які були в неї в оренді. Він записував відеозвернення, скаржився, однак відповіді від глави держави не дочекався. Натомість державна комісія підписала акт про повернення храмів у користування балансоутримувача.

Перед цим 1 грудня 2022 року Рада нацбезпеки і оборони України ухвалила рішення із вказівкою уряду “внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій”.

Президент Володимир Зеленський заявив про потребу відновити “духовну незалежність” України та ввів у дію рішення РНБО. Він сказав, що за результатами засідання РНБО має бути проведена перевірка наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Також президент запровадив санкції проти намісника Києво-Печерської лаври Павла Лебедя (архієрея УПЦ МП), колишнього нардепа Вадима Новинського – куратора РПЦ в Україні, митрополита Антонія (Паканича) тощо.

В останні два місяці 2022 року СБУ проводила багато обшуків у приміщеннях так званої УПЦ Московського патріархату в Києві та регіонах. У ході цих обшуків виявляють проросійську літературу, велику кількість готівки російськими рублями тощо.
Перед тим Служба безпеки України виявила десятки ворожих агентів серед священників УПЦ МП.

Загалом у 2022 році СБУ відкрила 52 кримінальні справи, в яких фігурують 55 священнослужителів УПЦ (МП), у т. ч. 14 архієреїв церкви. Майже 200 клірикам РПЦ заборонено в’їзд в Україну.

27 грудня Конституційний Суд визнав конституційним закон про перейменування “УПЦ” – так, аби зазначався її російський центр.

Наприкінці грудня соціологи встановили, що санкції проти “УПЦ МП” підтримують три чверті українців.

У 2023 році Православна церква України провела вже кілька заходів у Лаврі, зокрема там відбулася зустріч військових капеланів із президентом Зеленським на роковини повномасштабного вторгнення РФ.

Читайте також:
СБУ оголосила підозру священнику з Лаври – у нього на богослужінні прославляли “рускій мір”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна