Президент ввів у дію санкції проти митрополита Антонія (Паканича) і ще низки діячів “УПЦ МП”

Президент Володимир Зеленський відповідним указом надав чинності рішенню Ради національної безпеки й оборони про застосування санкцій проти ще низки діячів так званої “УПЦ МП”, включно з “правою рукою” предстоятеля Онуфрія, митрополитом Антонієм (Паканичем).

Про це йдеться в документі, оприлюдненому на сайті президента.

Обмежувальні заходи передбачають блокування активів, припинення торговельних операцій, припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень Україною, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань, анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів на дільність та інші санкції.

Список діячів “УПЦ МП”, проти яких запроваджено санкції указом від 11 грудня:

  • митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (в миру – Іван Паканич), керуючий справами “УПЦ МП”, член Міжсоборної присутності Російської православної церкви;
  • митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (Андрій Коваленко);
  • митрополит Луганський і Алчевський  Пантелеймон (Василь Поворознюк);
  • митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій (Валентин Єгоренко), голова відділу зовнішніх церковних зв’язків Української православної церкви;
  • архієпископ Костянтинівський, вікарій Горлівської єпархії Паїсій (Віктор Шинкарьов);
  • настоятель Мелітопольського Свято-Савинського чоловічого монастиря Олександр Прокопенко;
  • настоятель Свято-Успенського кафедрального собору в Херсоні Олександр Федоров.

У більшості осіб із цього списку або на повʼязаних із ними обʼєктах правоохоронці проводили слідчі дії. Наприклад, у митрополита Мелетія знайшли паспорт громадянина Росії.

Під час обшуків “УПЦ МП” в Херсоні знайшли рушницю без відповідних дозвільних документів, прапор і золотий герб РФ. А інформацію щодо декількох священнослужителів, які ймовірно, контактують з громадянами Росії та Білорусі, спецслужба взяла на опрацювання.

У Запорізькій єпархії виявили диякона, який публічно схвалював проведення незаконного референдуму щодо “приєднання” регіону до складу РФ.

“Робимо все для того, щоб держава-агресор не мала жодної ниточки, за яку могла б смикати українське суспільство”, – прокоментував рішення РНБО щодо чергового запровадження санкцій президент Зеленський.

Читайте також:
Профільний комітет Ради підтримав законопроєкти про заборону МП і спрощений перехід до ПЦУ

Контекст

1 грудня Рада нацбезпеки і оборони України ухвалила рішення із вказівкою уряду “внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій”.

Президент Володимир Зеленський заявив про потребу відновити “духовну незалежність” України та ввів у дію рішення РНБО. Він сказав, що за результатами засідання РНБО має бути проведена перевірка наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

2 грудня президент запровадив санкції проти намісника Києво-Печерської лаври Павла Лебедя (архієрея УПЦ МП), колишнього нардепа Вадима Новинського – куратора РПЦ в Україні тощо.

В останні тижні СБУ проводить серію обшуків у приміщеннях так званої УПЦ Московського патріархату в Києві та регіонах. У ході цих обшуків виявляють проросійську літературу, велику кількість готівки російськими рублями тощо.
Перед тим Служба безпеки України виявила десятки ворожих агентів серед священників УПЦ МП.

Читайте також:
Схвалений комітетом законопроєкт не передбачає заборони УПЦ, – “слуга народу” Потураєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна