Зеленський анонсував закон про ймовірну заборону УПЦ Московського патріархату

доповнено

Рада національної безпеки і оборони доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні “афілійованих із центрами впливу в РФ релігійних організацій”.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками засідання РНБО в четвер, 1 грудня.

Цього ж дня підписано указ президента №820/2022, яким введено в дію рішення Радбезу від 1 грудня “Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”.

Головний пункт цього рішення: “Кабінетові Міністрів України – внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій відповідно до норм міжнародного права у сфері свободи совісті та зобов’язань України у зв’язку зі вступом до Ради Європи”.

Державній службі з етнополітики та свободи совісті доручено забезпечити проведення релігієзнавчої експертизи статуту так званої УПЦ (МП) на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московською патріархією і “за необхідності вжити передбачених законом заходів”, сказав президент.

Також за результатами засідання РНБО має бути проведена перевірка наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

“Ми забезпечимо для нашої держави всю повноту незалежності. Зокрема, духовну незалежність. Ми ніколи й нікому не дозволимо будувати імперію всередині української душі”, – сказав Володимир Зеленський.

Крім іншого, за підсумками засідання РНБО вказано “всім органам, до компетенції яких належить питання у сфері забезпечення національної безпеки, активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України. І застосувати персональні санкції – прізвища будуть оприлюднені невдовзі”, розповів президент.

“Застосувати персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до фізичних осіб згідно з додатком”, – сказано в указі й рішенні РНБО.

Також президент сказав про потребу “підвищення статусу й посилення можливостей” Держслужби з етнополітики та свободи совісті.

“Відбудеться реформа цієї структури, яка дасть їй змогу реально захищати права та законні інтереси українців і держави. Цими та іншими рішеннями ми гарантуємо Україні духовну незалежність”, – додав Зеленський.

Нагадаємо, раніше цього та минулого тижня СБУ провела серію обшуків у приміщеннях так званої УПЦ Московського патріархату в Києві та регіонах.
Перед тим Служба безпеки України виявила десятки ворожих агентів серед священників УПЦ МП

Читайте також:
У керівників Чернівецької єпархії УПЦ МП виявили російське громадянство. І хлопчика в трусиках

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна