Є Новинський і Лебідь, немає Паканича: оприлюднено список діячів “УПЦ МП”, що потрапили під санкції РНБО

Служба безпеки України опублікувала повний перелік осіб із “церковного списку”, які потрапили під санкції РНБО від 1 грудня, затверджені президентом Володимиром Зеленським

Загалом ідеться про 10 фігурантів, які є представниками так званої УПЦ МП або тісно пов’язані з цією організацією, зазначає пресслужба СБУ.

Як і повідомляли джерела, найбільш відомими персонами в цьому списку є “православний олігарх” та колишній народний депутат Вадим Новинський і намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь).

Водночас у перелік підсанкційних діячів “УПЦ МП” не потрапили деякі інші вкрай одіозні особи цієї філії РПЦ в Україні. Передусім ідеться про митрополита Бориспільського Антонія (Паканича), який є правою рукою предстоятеля “УПЦ МП” Онуфрія й головним провідником ідей “русского міра” в цій церкві.

Перелік осіб, що потрапили під “церковні” санкції згідно з рішенням РНБО від 1 грудня:

◾️ Новинський Вадим Владиславович (клірик УПЦ);
◾️ Лебідь Петро Дмитрович (митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври);
◾️ Швець Ростислав Пилипович (Лазар, митрополит Сімферопольський и Кримський);
◾️ Удовенко Володимир Петрович (Платон, митрополит Феодосійський і Керченський);
◾️ Опанасенко В’ячеслав Олександрович (єпископ Коктебельский Агафон);
◾️ Овсянніков Олександр Олександрович (єпископ Джанкойський і Роздольненський Олексій);
◾️ Чернишов Костянтин Валерійович (єпископ Бахчисарайський Калленік);
◾️ Таранов Олександр Борисович (архієпископ Ровеньківський і Свердловський Аркадій);
◾️Іванов Олег Олександрович (колишній митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей);
◾️ Масленіков Олексій Олександрович (колишній митрополит Роменський і Буринський Iосиф).

Як зазначають в СБУ, фігуранти санкційних списків виступали з різними ініціативами, зокрема запропонували приєднати очолювані ними єпархії до РПЦ, погодилися на співпрацю з окупаційною владою; просувають проросійські наративи; виправдовують військову агресію РФ в Україні.

“Обмежувальні заходи щодо цих осіб запроваджуються строком на п’ять років і стосуватимуться блокування активів, обмеження торговельних операцій, блокування на виведення капіталів за межі України тощо. Крім того, усі вони позбавляються державних нагород України, а також інших форм відзначення”, – повідомили в СБУ.

Відтепер ці особи не зможуть набувати у власність земельні ділянки, приватизувати державне майно та права інтелектуальної власності.

Зауважимо що більшість церковних діячів із цього списку перебувають на тимчасово окупованих територіях України або за кордоном. Окрім Новинського та Лебедя, це переважно представники кримської єпархії “УПЦ МП”, яка не погодилася з рішенням Собору цієї організації від 27 травня, згідно з яким “УПЦ” нібито порвала з РПЦ й оголосила про “повну незалежність і самостійність”.

Кримські владики, які підключалися до засідання по відеозв’язку (Собор відбувався в Києві, а вони залишалися на тимчасово окупованому півострові), не погодилися з цим рішенням і вже наступного дня звернулися до Московської патріархії з проханням прийняти їх у пряме підпорядкування. Там, зрозуміло, погодились.

Також у списку фігурує троє колаборантів, які співпрацювали з окупантами і втекли в РФ після звільнення їхніх єпархій: Єлисей (Ізюмський), Іосиф (Роменський) та Аркадій (Ровеньковський).

Як зауважує в статті для LB.ua журналістка Соня Кошкіна, що знається на церковних справах, окрім Антонія Паканича, не потрапили в перелік підсанкційних осіб і ще деякі особливо проросійські архієреї.

“Де запорізький Лука і Паїсій Костянтинівський (сепаратисти, на яких немає де клейма ставити)? Кума Медведчуків (разом з Х*йлом хрестила їхню дочку) Стефанія (Бандура)? Одеський Агафангел (нагадаю його знамениту фразу від 2014 року: “В Києві на Майдані зібралися всі сили пекла”…

Де Черновецький Мелетій, начальник босого Нікіти, у якого є російський паспорт?

Ну, і зовсім просто: де – троє чортів, що сиділи в Кремлі на церемонії “приєднання нових територій”? Це, нагадаю, митрополит Луганський і Алчевський Пантелеймон; настоятель мелітопольського Свято-Саввинського монастиря архимандрит Іоанн (Прокопенко); настоятель Свято-Успенського кафедрального собору у Херсоні, архимандрит Алексій (Федоров). Останній – духівник колаборанта Сальдо, і посадили його не десь там за колоною, а біля цілого Кадирова”, – зауважує Кошкіна.

Як писала “Новинарня“, 2 грудня президент Володимир Зеленський ввів у дію персональні санкції щодо деяких представників релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації.

Рішення про санкції РНБО ухвалила на засіданні 1 грудня після “розгляду діяльності релігійних організацій на території України в умовах військової агресії Росії і для забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу у суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів України”.

Читайте також:
Зеленський анонсував закон про ймовірну заборону УПЦ Московського патріархату

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна