Різдвяне богослужіння ПЦУ в Києво-Печерській лаврі. ТРАНСЛЯЦІЯ

У Києво-Печерській лаврі з 9:00 суботи, 7 січня, відбувається різдвяне богослужіння під проводом предстоятеля ПЦУ Блаженнійшого митрополита Київського і всієї  України Епіфанія.

Це перша служба помісної Православної церкви України у Свято-Успенському соборі на території Лаври. Українська мова вперше залунала як мова Різдвяного богослужіння в Києво-Печерській лаврі.

Трансляцію різдвяного богослужіння ведуть “Суспільне”, телеканали “Прямий”, “5-й канал”, “Еспресо”, YouTube-канал ПЦУ тощо.

Митрополит Епіфаній привітав вірян, весь український народ, керівництво держави та уряду й особливо подякував українським воїнам на фронті.

В окремій промові він сказав, що з Лаври зникає дух “русского міра”, а приходить дух істинного служіння святому православ’ю і українському народу.

На літургії присутні сотні людей. Через наплив охочих долучитися до історичної події напередодні було оголошено акредитацію та обмежено число учасників богослужіння.

Стефанчук, Ткаченко, Тимошенко в Лаврі

Серед інших, на богослужінні були голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, міністр культури Олександр Ткаченко, заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко, деякі народні депутати України.

Для уникнення провокацій вірян пропускали через металошукачі.

Велика кількість людей залишилися назовні собору. Для них було організовано відеотрансляцію на великому плазмовому екрані.

Військовослужбовець Олександр Лавренюк розповів “Суспільному“, що прийшов на богослужіння разом зі своїми побратимами по службі.

“Ми далеко від дому, і ми мусимо відволікатися хоч на декілька хвилин від подій, що відбуваються в країні, — сходити до Лаври, наприклад. Тим більше в такий визначний день, коли відбуваються зміни”, — сказав він.

Подружжя Тимофій та Олена Липські назвали богослужіння “історичною подією”.

Ольга Кобець розповіла, що протягом 30 років не відвідувала храм, оскільки він перебував під контролем Московського патріархату.

“Для мене це настільки визначна подія, що я навіть не можу уявити, що йду на службу Божу в Успенський собор Києво-Печерської лаври. Я 30 років не могла зайти в цю церкву, тому що тут весь час прославляли Росію”, — зауважила жінка.

Вона переконана, що передача Києво-Печерської лаври під контроль Московського патріархату була помилкою.

“Коли сюди були заведені московські священники, це було зроблено за сприяння влади. Прикро, що так недалекоглядно тоді було вирішено. А потім було, звичайно, набагато складніше їх звідси виселити. І мені хотілося б, щоб наша влада була послідовною — щоб це було не на один день, щоб тут могла працювати українська церква. Бо без української церкви української держави не буде, це ж доведено історією”, — підкреслила Ольга.

Наприкінці служби заспівали колядок.

Напередодні Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України зустрівся з воїнами та звершив у кафедральному Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі молебень за перемогу України над агресором та за всіх захисників Батьківщини, а також очолив Всенічне бдіння у Михайлівському Золотоверхому, виголосивши Різдвяне послання.

Читайте також:
Держава надала ПЦУ Успенський собор Лаври на один день

ПЦУ зможе служити в соборах Лаври і надалі, – Держслужба

Контекст

4 січня стало відомо, що 7 січня 2023 року митрополит Київський і всієї України (помісна ПЦУ) Епіфаній звершить святкову різдвяну службу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, що перебуває в державній власності.

Це стало можливим після того, як 1 січня для так званої “УПЦ МП” був закритий доступ до Верхньої лаври через завершення терміну оренди двох храмів – головного Свято-Успенського собору та Трапезного храму Феодосія і Антонія Печерських.

31 грудня 2022 року відбулися останні богослужіння московської церкви в Успенському соборі і Трапезному храмі, якими користувалася “УПЦ МП” після отримання їх в “безстрокову” оренду за часів Януковича.

Намісник Лаври митрополит “УПЦ МП” Павло (Лебідь), який перебуває під санкціями, закликав президента Володимира Зеленського не забирати в їхньої церкви храми на території Лаври, які були в неї в оренді. Він записував відеозвернення, скаржився, однак відповіді від глави держави не дочекався. Натомість державна комісія підписала акт про повернення храмів у користування балансоутримувача.
Надалі “УПЦ МП” заявила, нібито митрополит Епіфаній не має дозволу на службу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

Перед цим 1 грудня Рада нацбезпеки і оборони України ухвалила рішення із вказівкою уряду “внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій”.

Президент Володимир Зеленський заявив про потребу відновити “духовну незалежність” України та ввів у дію рішення РНБО. Він сказав, що за результатами засідання РНБО має бути проведена перевірка наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Президент запровадив санкції проти намісника Києво-Печерської лаври Павла Лебедя (архієрея УПЦ МП), колишнього нардепа Вадима Новинського – куратора РПЦ в Україні, митрополита Антонія (Паканича) тощо.

В останні два місяці 2022 року СБУ проводила багато обшуків у приміщеннях так званої УПЦ Московського патріархату в Києві та регіонах. У ході цих обшуків виявляють проросійську літературу, велику кількість готівки російськими рублями тощо.
Перед тим Служба безпеки України виявила десятки ворожих агентів серед священників УПЦ МП.

27 грудня Конституційний Суд визнав конституційним закон про перейменування “УПЦ” – так, аби зазначався її російський центр.

Наприкінці грудня соціологи встановили, що санкції проти “УПЦ МП” підтримують три чверті українців.

Багато парафій та вірян ПЦУ вже відзначили Різдво 25 грудня за григоріанським (новоюліанським) календарем.

Читайте також:
СБУ оголосила підозру священнику з Лаври – у нього на богослужінні прославляли “рускій мір”


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.