На “старе” Різдво предстоятель ПЦУ вперше служитиме в головному соборі Лаври, звільненому від МП

Богослужіння з нагоди Різдва Христового (за юліанським календарем) предстоятель ПЦУ Епіфаній звершить в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, який із початком 2023 року покинула церква Московського патріархату.

Про це в середу, 4 січня, повідомляє пресслужба Київської митрополії Української православної церкви (ПЦУ).

“Після отримання відповідного дозволу повідомляємо вірних та громадськість, що святкову Божественну літургію з нагоди Різдва Христового предстоятель Православної церкви України та священноархімандрит Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершить 7 січня 2023 року в Успенському соборі Києво-Печерської лаври”, – заявили в ПЦУ.

Початок богослужіння анонсовано на 9-ту годину ранку 7 січня.

ПЦУ запрошує українських вірних до спільної молитви в лаврі – вперше за багато років – та просить стежити за додатковими оголошеннями.

Нагадаємо, з 1 січня для так званої “УПЦ МП” закритий доступ до Верхньої лаври у Києві через завершення терміну оренди двох храмів, зокрема Успенського собору.




Читайте також:
З 1 січня “УПЦ МП” не пускатимуть в Успенський собор і Трапезну Києво-Печерської лаври, – намісник

Контекст

1 грудня Рада нацбезпеки і оборони України ухвалила рішення із вказівкою уряду “внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій”.

Президент Володимир Зеленський заявив про потребу відновити “духовну незалежність” України та ввів у дію рішення РНБО. Він сказав, що за результатами засідання РНБО має бути проведена перевірка наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Президент запровадив санкції проти намісника Києво-Печерської лаври Павла Лебедя (архієрея УПЦ МП), колишнього нардепа Вадима Новинського – куратора РПЦ в Україні, митрополита Антонія (Паканича) тощо.

В останні тижні СБУ проводить серію обшуків у приміщеннях так званої УПЦ Московського патріархату в Києві та регіонах. У ході цих обшуків виявляють проросійську літературу, велику кількість готівки російськими рублями тощо.
Перед тим Служба безпеки України виявила десятки ворожих агентів серед священників УПЦ МП.

27 грудня Конституційний Суд визнав конституційним закон про перейменування “УПЦ” – так, аби зазначався її російський центр.

Наприкінці грудня соціологи встановили, що санкції проти “УПЦ МП” підтримують три чверті українців.

Читайте також:
СБУ оголосила підозру священнику з Лаври – у нього на богослужінні прославляли “рускій мір”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна