З 1 січня “УПЦ МП” закритий доступ до Верхньої лаври у Києві

З 1 січня 2023 року клірики так званої “УПЦ МП” не мають доступу до храмів Верхньої лаври, після того як Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” не продовжив цій конфесії термін оренди Успенського собору і Трапезної церкви.

Це підтвердив у коментарі одному з проросійських ЗМІ намісник лаври митрополит Павло (Лебідь).

“На сьогодні в нас немає доступу до Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”, а є доступ до тієї території, яка була наша. Вони всі наші, ці території, але нас туди не пускають”,- заявив митрополит.

Під “нашою” намісник має на увазі територію Нижньої лаври, яку за президенства Віктора Януковича у 2013 році було віддано в безстрокову оренду “УПЦ МП”.

Натомість термін оренди храмів Верхньої лаври, в тому числі головного Успенського собору, сплив 31 грудня 2022 року. Власником усіх приміщень комплексу є держава в особі заповідника “Києво-Печерська лавра”, що підпорядковується Міністерству культури та інформаційної політики.

Раніше міністр культури Олександр Ткаченко в ефірі телемарафону “Єдині новини” повідомив, що МКІП рекомендував не продовжувати оренду для “УПЦ МП”. Він зазначив, що принаймні до моменту завершення перевірки використання майна Верхньої лаври новоствореною міжвідомчою урядовою комісією богослужіння в цих приміщеннях не відбуватимуться.

Міністр зазначив, що майно Нижньої лаври також пройде перевірку на правомірність його використання так званою “УПЦ МП”. Результати перевірки вирішать подальшу долю монастирського комплексу.

Намісник лаври Павло звертався до президента з проханням “захистити УПЦ МП” й закликати уряд та депутатів не ухвалювати рішення щодо закінчення оренди храмів лаври. Публічної відповіді Зеленського на це звернення не було.

Натомість юридичний відділ “УПЦ МП” поширив коментар, в якому наголошує, що ця церква “має всі підстави” й надалі звершувати богослужіння у храмах Верхньої лаври, позаяк “відповідно до п. 5 постанови Кабміну від 27 травня 2022 р. № 634 договори оренди державного та комунального майна, строк дії яких завершується у період воєнного стану, вважаються продовженими на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану”.

Це не стосується випадків, коли власник повідомив орендарю про закінчення договору оренди за 30 календарних днів до його закінчення. А дирекція заповідника, як стверджують в МП, цього не зробила.

“Якщо Мінкультури та Заповідник вважають зворотнє, вони можуть довести свою правоту в суді, а до тих пір користування Успенським собором і Трапезною церквою лаври є правомірним та законним”, – заявили в “УПЦ МП”, додавши, що перешкоджання такому користуванню “є незаконними, створюють ворожнечу на релігійному ґрунті і порушують права парафіян та братії” монастиря.

Тим часом територію Верхньої лаври закрито з вечора 31 грудня, коли в Трапезній церкві відбулося останнє богослужіння “УПЦ МП”, і до 2 січня 2023 року.

“Шановні відвідувачі! Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” зачинено з 22:00 31.12.2022 по 10:00 02.01.2023“, – йдеться в оголошенні на брамі заповідника.

Фото: ФБ Олег Сабоспицький

Читайте також:
СБУ оголосила підозру священнику з Лаври – у нього на богослужінні прославляли “рускій мір”

КСУ визнав конституційним закон про перейменування УПЦ МП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна