З 1 січня “УПЦ МП” не пускатимуть в Успенський собор і Трапезну Києво-Печерської лаври, – намісник

У так званої “УПЦ МП” з 1 січня завершується термін оренди двох храмів Києво-Печерської Лаври: Трапезного собору Антонія і Феодосія Печерських та Успенського собору.

Про це повідомив своїм вірянам намісник лаври митрополит Павло (Лебідь), пише обізнана на релігійній тематиці журналістка Соня Кошкіна.

Лебідь записав з цього приводу відеозвернення, в якому поскаржився, що УПЦ не отримала письмового повідомлення про припинення оренди Трапезної церкви й Успенського собору з 1 січня. За словами митрополита, їх оренда закінчується 31 грудня. Це останній день, коли УПЦ МП правитиме в цих храмах богослужіння.

Власником усіх приміщень лаври є держава в особі заповідника “Києво-Печерська лавра”. Як зазначив намісник, про завершення терміну оренди йому повідомив директор заповідника.

Митрополит Павло сказав, що звертався з цього приводу до міністра культури Олександра Ткаченка, але не отримав відповіді. Лебідь також попросив президента Володимира Зеленського захистити УПЦ МП, а саме закликати уряд та депутатів не ухвалювати рішення щодо закінчення оренди храмів Лаври.

Ієрарх також вимагає, щоб “люди, які не мають стосунку до церкви, не вказували, коли нам святкувати Різдво і до якої церкви ходити”.

Напередодні Кошкіна оприлюднила відео промови митрополита Павла у лаврі 24 грудня, в якій він російською мовою скаржиться пастві на ймовірне завершення оренди згаданих соборів.

“Негласно нам підтвердили про те, що вже наступні суботу і неділю нас не пустять в цей храм. Ні в один, ні в інший”, – заявив він.

Намісник Лаври також згадав про тих, “за кого ми голосували”, і сказав, що вони “чинять козні святій церкві”.

Успенський собор є головним храмом Києво-Печерської лаври. Він розташованій на території так званої Верхньої лаври.

Є ще Нижня лавра, яка за часів президентства Віктора Януковича була безстроково передана в оренду “УПЦ МП”.

Читайте також:
СБУ оголосила підозру священнику з Лаври – у нього на богослужінні прославляли “рускій мір”

СБУ розповіла й показала, що знайшла під час обшуків у Київській Лаврі. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна