Санкції проти “УПЦ МП” підтримують три чверті українців

Три чверті українців підтримують санкції проти керівництва так званої “УПЦ Московського патріархату”.

Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова в середині грудня.

“Абсолютна більшість (74%) населення України підтримує рішення президента України про накладення санкцій на вище духовенство Української православної церкви Московського патріархату. З них 54% безапеляційно підтримують це рішення”, – ідеться в пресрелізі.

За цими даними, проти санкцій щодо РПЦ в Україні виступають 12% українців. Ще 14% на сьогодні не визначилися зі свою позицією щодо цього питання.

Цікаво, що за санкції проти МП виступає майже третина вірян цього самого Московського патріархату.

“Найменша підтримка запровадження санкцій проти вищого духовенства УПЦ МП зберігається серед мешканців Півдня (лише 34% підтримують це рішення) та серед парафіян самої ж УПЦ МП (30%)”, – зазначають соціологи.

Серед інших християн, зокрема православних, та атеїстів підтримка введення санкцій на УПЦ МП вище 60%.

Найбільшу підтримку санкцій виявляють парафіяни ПЦУ – 88%.

Контекст

1 грудня Рада нацбезпеки і оборони України ухвалила рішення із вказівкою уряду “внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій”.

Президент Володимир Зеленський заявив про потребу відновити “духовну незалежність” України та ввів у дію рішення РНБО. Він сказав, що за результатами засідання РНБО має бути проведена перевірка наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Президент запровадив санкції проти намісника Києво-Печерської лаври Павла Лебедя (архієрея УПЦ МП), колишнього нардепа Вадима Новинського – куратора РПЦ в Україні, митрополита Антонія (Паканича) тощо.

В останні тижні СБУ проводить серію обшуків у приміщеннях так званої УПЦ Московського патріархату в Києві та регіонах. У ході цих обшуків виявляють проросійську літературу, велику кількість готівки російськими рублями тощо.
Перед тим Служба безпеки України виявила десятки ворожих агентів серед священників УПЦ МП.

Читайте також:
КСУ визнав конституційним закон про перейменування УПЦ МП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна