ПЦУ зможе служити в соборах Лаври і надалі, – Держслужба

Після Різдвяної служби Православної церкви України в Успенському соборі Києво-Печерської лаври тут можуть проводитися й наступні богослужіння ПЦУ.

Про це сказав новопризначений голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський у коментарі “Радіо Свобода” перед службою помісної церкви в соборі 7 січня.

“Лавра належить державі, і держава дає можливість служити в ній. Це її вибір, це її рішення. Думаю, що це далеко не останній раз, коли ПЦУ буде служити в соборах Лаври. Очевидно, монастирська братія, і не тільки Києво-Печерської лаври, будуть вирішувати: чи вони будуть належати до Московського патріархату чи – як це є настрій серед багатьох священиків, духовенства, серед монашества – вони цей зв’язок перервуть”, – сказав Єленський.

Говорячи про роль у передачі Лаври в користування Помісній церкві президента Володимира Зеленського, голова ДЕСС висловив думку, що кожен державницький президент України усвідомлює важливість духовної незалежності.

“Кожен президент України рано чи пізно (очевидно, крім Януковича) розуміє важливість духовної незалежності України. Мені здається, що президент [Зеленський] достатньо глибоко осягнув цю проблему. Безумовно, заслуга його очевидна”, – зазначив Єленський.

Предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній 7 січня, у свято Різдва Христового за юліанським календарем, вперше здійснює богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

Це стало можливим після того, як держава повернула у свою власність два головні храми лаври – Свято-Успенський собор і Трапезну церкву.

Наразі лаврський заповідник надав ПЦУ дозвіл на проведення богослужінь на один день – 7 січня.

Читайте також:
Різдвяне богослужіння ПЦУ з Києво-Печерської лаври. ТРАНСЛЯЦІЯ

Контекст

4 січня стало відомо, що 7 січня 2023 року митрополит Київський і всієї України (помісна ПЦУ) Епіфаній звершить святкову різдвяну службу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, що перебуває в державній власності.

Це стало можливим після того, як 1 січня для так званої “УПЦ МП” був закритий доступ до Верхньої лаври через завершення терміну оренди двох храмів – головного Свято-Успенського собору та Трапезного храму Феодосія і Антонія Печерських.

31 грудня 2022 року відбулися останні богослужіння московської церкви в Успенському соборі і Трапезному храмі, якими користувалася “УПЦ МП” після отримання їх в “безстрокову” оренду за часів Януковича.

Намісник Лаври митрополит “УПЦ МП” Павло (Лебідь), який перебуває під санкціями, закликав президента Володимира Зеленського не забирати в їхньої церкви храми на території Лаври, які були в неї в оренді. Він записував відеозвернення, скаржився, однак відповіді від глави держави не дочекався. Натомість державна комісія підписала акт про повернення храмів у користування балансоутримувача.

Перед цим 1 грудня Рада нацбезпеки і оборони України ухвалила рішення із вказівкою уряду “внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій”.

Президент Володимир Зеленський заявив про потребу відновити “духовну незалежність” України та ввів у дію рішення РНБО. Він сказав, що за результатами засідання РНБО має бути проведена перевірка наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Президент запровадив санкції проти намісника Києво-Печерської лаври Павла Лебедя (архієрея УПЦ МП), колишнього нардепа Вадима Новинського – куратора РПЦ в Україні, митрополита Антонія (Паканича) тощо.

В останні два місяці 2022 року СБУ проводила багато обшуків у приміщеннях так званої УПЦ Московського патріархату в Києві та регіонах. У ході цих обшуків виявляють проросійську літературу, велику кількість готівки російськими рублями тощо.
Перед тим Служба безпеки України виявила десятки ворожих агентів серед священників УПЦ МП.

27 грудня Конституційний Суд визнав конституційним закон про перейменування “УПЦ” – так, аби зазначався її російський центр.

Наприкінці грудня соціологи встановили, що санкції проти “УПЦ МП” підтримують три чверті українців.

Читайте також:
СБУ оголосила підозру священнику з Лаври – у нього на богослужінні прославляли “рускій мір”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна