Головою Держетнополітики стане Віктор Єленський, – ЗМІ

Кабінет міністрів України погодив призначення на посаду голови Державної служби з етнополітики та свободи совісті колишнього народного депутата, відомого релігієзнавця й експерта з питань релігії та віри Віктора Єленського.

Таке рішення Кабмін ухвалив на своєму засіданні 16 грудня, з посиланням на власні джерела повідомляє LB.ua.

Очікується, що офіційно розпорядження про це призначення буде опубліковано в понеділок, 19 грудня.

Віктор Єленський – депутат Верховної Ради VIII скликання від партії “Народний фронт”, був радником прем’єр-міністра Арсенія Яценюка у 2014 році. Вчений, релігієзнавець, доктор філософських наук. Палкий прибічник і лобіст автокефалії Української церкви й томосу.

Його призначення на посаду “міністра релігій” оглядачі з цієї тематики вітають і називають дуже правильним рішенням. Водночас прибічники РПЦ його дуже активно критикують і не схвалюють, називаючи Єленського “недругом УПЦ” (йдеться про так звану “УПЦ МП”, яка де-факто є Російською православною церквою в Україні).

18 листопада президент України Володимир Зеленський на зустрічі з журналістами розповів, що в питаннях релігії консультується з “людиною з прізвищем, схожим на його власне, тільки без однієї літери” – Віктором Єленським. Тоді президент також визнав існування проблеми з проросійськими елементами в УПЦ й анонсував зміну державної політики у цій сфері.

Невдовзі Служба безпеки України в межах контррозвідувальних заходів розпочала перевірки храмів та єпархії “УПЦ МП”, під час яких було знайдено чималу кількість проросійських матеріалів, російських паспортів ієрархів цієї церкви тощо.

Як писала “Новинарня“, попередню очільницю Держетнополітики Олену Богдан Кабмін звільнив 6 грудня через “низку зауважень до її роботи”.

Крім того, Державну службу з питань етнополітики та свободи совісті перевели в пряме підпорядкування Кабінету Міністрів. Раніше Кабмін координував її діяльність через міністра культури та інформаційної політики. Відтепер всі структурні підрозділи обласних і Київської міської державних (військових) адміністрацій з питань етнополітики та свободи совісті будуть підзвітні та підконтрольні ДЕСС.

Читайте також:
Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо заборони УПЦ МП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна