Курс на боротьбу з РПЦ: Кабмін звільнив Олену Богдан з посади голови Держслужби з етнополітики й свободи совісті

доповнено

На своєму засіданні у вівторок, 6 грудня, Кабінет Міністрів звільнив Олену Богдан з посади голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті.

Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Крім того, Держслужбу з питань етнополітики перевели в пряме підпорядкування уряду.

Як нагадав під час засідання прем’єр-міністр Денис Шмигаль, минулого тижня на засіданні РНБО було розглянуто питання зв’язків окремих релігійних кіл в Україні з державою-агресором, а днями президент Зеленський заявив, що влада повинна гарантувати духовну незалежність народу і не дати ворогу послабити українців зсередини.

“Тому сьогодні на виконання указу президента ухвалюємо перше рішення в цьому напрямку. Державна служба України з етнополітики та свободи совісті буде віднесена до центральних органів виконавчої влади, які підпорядковуються безпосередньо Кабінету Міністрів України”, – сказав Шмигаль.

Згідно з інформацією на сайті Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС), раніше було встановлено, що служба є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабміном через міністра культури та інформаційної політики і який реалізує державну політику у сфері міжнаціональних відносин, релігії та захисту прав національних меншин в Україні.

1 грудня РНБО доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в росії.

Також 1 грудня президент Зеленський заявив, що в Україні потребують підвищення статусу й посилення можливостей Державної служби з етнополітики та свободи совісті. Він анонсував, що відбудеться реформа цієї структури, яка дасть їй змогу реально захищати права та законні інтереси українців і держави.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів призначив головою Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті Олену Богдан у лютому 2020 року.

Релігійні оглядачі неодноразово зауважували симпатії пані Богдан до так званої “УПЦ МП” (де-факто – РПЦ в Україні).

“Звільнення ключової чиновниці, від якої залежить реалізація політики в релігійній царині – це справжній прояв політичної волі президента Володимира Зеленського по боротьбі з Московським патріархатом, зокрема й тому, що Олена Богдан послідовно і цілеспрямовано захищала РПЦ в Україні, блокувала перереєстрацію громад, що виходили з духовної неволі РПЦ і приєднувалися до Православної церкви України…

Очевидно, що в офісі президента України зрозуміли: ігнорувати останню надію Путіна в Україні – Московський патріархат – більше не можна. РПЦ в Україні – це наразі єдина і найбільша структура Кремля в Україні, що має покриття по всій території нашої держави й очевидно має неабиякий вплив на свідомість громадян України. Простіше кажучи, це свідчення того, що курс влади на боротьбу з Московським патріархатом, читай п’ятою колоною Кремля – не показуха, а реальні рішення і заходи із захисту державної безпеки”, – прокоментував громадський і церковний активіст, а нині – військовослужбовець ЗСУ Андрій Ковальов.

Читайте також:
Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо заборони УПЦ МП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна