Шмигаль показав перші польські “леопарди”, що прибули в Україну. ФОТО

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль показав фото чотирьох танків Leopard 2, які прислала Україні Польща.

Про це йдеться в дописі глави уряду в телеграмі ввечері в п’ятницю, 24 лютого.

“Рік тому танки заїхали в Україну, щоб позбавити українців свободи. Сьогодні в Україну також заїхали танки, однак для того, щоб свободу захистити. Перші 4 танки Leopard 2, надані партнерами, зустріли разом із Прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким”, – зазначив Шмигаль.

“Привітали екіпажі українських танкістів, що вже мають успішний бойовий досвід. Дякуємо нашим військовим за надійний захист. Вдячні Польщі та всім партнерам за рішучі кроки, що наближають перемогу України. За лідерства Президента України продовжуємо розширювати танкову коаліцію, аби повернути свободу на всі українські території”, – додав глава уряду.

На світлинах на тлі перших західних танків, які прибули в Україну, позують сам Шмигаль, польський прем’єр Матеуш Моравецький, міністр оборони Олексій Резніков та екіпажі бойових машин.

Фотогалерея (гортайте):

Леопарди приїхали - танки Leopard 2 - Шмигаль і Моравецький_1 Леопарди приїхали - танки Leopard 2 - Шмигаль і Моравецький Леопарди приїхали - танки Leopard 2 - Шмигаль і Резніков Леопарди приїхали - танки Leopard 2 - Шмигаль і Резніков Леопарди приїхали - танки Leopard 2 - Шмигаль і танкісти
<
>

Раніше цього дня під час візиту до Києва Моравецький заявив, що Польща доставила в Україну перші чотири танки Leopard та що найближчим часом його країна передасть Україні решту обіцяних танків. Крім того, днями в Україну прибудуть 60 танків PT-91 Twardy.

Читайте також:
Швеція приєдналася до танкової коаліції: передає ЗСУ десяток Leopard 2 A5 та компоненти для ППО

Танкова коаліція для України: передісторія

Україна тривалий час закликала західних партнерів надати сучасні бойові танки для відбиття російської агресії та деокупації своїх територій. 15 січня Велика Британія оголосила про намір передати Україні ескадрон із 14 танків Challenger 2. Це рішення стало каталізатором для подальших рішень партнерів по НАТО нарешті надати Україні основні важкі танки, які можуть вплинути на хід війни.

Президент США Джо Байден 25 січня підтвердив наміри передати Україні 31 танк M1 Abrams, що дорівнює одному українському батальйону. Того ж дня, після тривалих вагань і акцій громадського впливу, нарешті погодився надати “леопарди” уряд Німеччини. Також Берлін дозволив реекспорт Україні танків свого виробництва і з інших країн.

Наразі відомо, що Британія передасть 14 танків Challenger 2, Німеччина – 14 танків Leopard 2A6.

Також Німеччина погодила також надання ЗСУ більш як сотні танків Leopard 1 старого зразка – вони використовують снаряди калібру 105 мм, яких майже ніде не залишилося на озброєнні (крім Бразилії).

Про свої наміри надати “леопарди” оголошували ПольщаНорвегія, Канада тощо. Водночас Франція ще не ухвалила рішення про передачу танків Leclerc.

Посол України у Франції Вадим Омельченко 27 січня оприлюднив інформацію про те, що західні країни загалом пообіцяли надати Києву 321 важкий танк.

Перший “Леопард 2” 4 лютого послала Канада.

5 лютого стало відомо, що українські танкісти починають навчання на “леопардах”.

7 лютого данське видання DR Nyheder повідомило, що Данія планує передати Україні танки Leopard 1A5, які вже не входять до складу збройних сил країни, у рамках коаліції з Нідерландами та ФРН.

15 лютого стало відомо, що Нідерланди нададуть Україні 20 тисяч снарядів до танків Leopard 2, запчастини й вишкіл.

Читайте також:
Танкісти ЗСУ почали навчання на Leopard у Німеччині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна