Норвегія підтвердила намір надати Україні танки Leopard 2A4

Міністр оборони Норвегії Бйорн Аріль Грам підтвердив наміри Осло передати Україні танки західного зразка Leopard 2A4.

Про це він сказав в ефірі NRK в середу, 25 січня.

“Зараз на танки дуже високий попит. Норвегія та норвезький уряд підтримують надання танків Україні. Норвегія повинна брати в цьому участь”, – сказав міністр.

Грам не уточнив, про яку кількість танків ідеться, але зазначив, що це будуть Leopard 2A4. Це та сама модифікація, яку передасть Україні Польща.

“Це має підкріплюватись підготовкою українських військових і фінансуванням. Якщо підсумувати, ми повинні якнайкраще підтримувати Україну в оборонній війні”, – підсумував очільник МО Королівства Норвегії.

Напередодні видання Dagens Næringsliv повідомило, що Норвегія розглядає можливість поставки Україні до восьми танків Leopard 2 (із 36 одиниць, наявних у неї).

Контекст

Як повідомляла “Новинарня“, президент США Джо Байден 25 січня офіційно оголосив про намір передати Україні 31 танка M1 Abrams, що дорівнює одному українському батальйону, для посилення її обороноздатності на тлі російської агресії. Разом із танками Штати “якнайшвидше” забезпечать підготовку українських військових та нададуть запчастини.

Раніше цього дня уряд Німеччини офіційно повідомив про рішення передати ЗСУ основні бойові танки Leopard 2 у кількості двох батальйонів та дозволити реекспорт іншим країнам, які також хочуть зробити це.

На цьому тлі формується “танкова коаліція” для надання Україні “леопардів”. Різні країни заявляють про свої наміри надати ЗСУ танки німецького виробництва. Зокрема, такий запит до Берліна вже спрямувала Польща.

Читайте також:
Столтенберг закликає посилити Україну танками та важкою технікою, бо РФ планує нові наступи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна