Байден офіційно оголосив про надання Україні M1 Abrams та підготовку українських танкістів

Президент США Джо Байден офіційно оголосив про рішення Білого дому передати Україні 31 танк M1 Abrams для посилення її обороноздатності на тлі російської агресії.

Про це він сказав у спеціальній промові о 19-й годині за київським часом у середу, 25 січня.

“Сьогодні я оголошую, що США передадуть Україні 31 танк Abrams, що дорівнює одному українському батальйону”, – сказав американський лідер.

Він додав, що ухвалив таке рішення за рекомендацією очільника Пентагону Ллойда Остіна.

Разом із танками США “якнайшвидше” забезпечать підготовку українських військових та нададуть запчастини.

Байден зауважив, що на це “піде час”, який буде використано також для інтеграції західних танків в українську армію.

“Ми також узгоджували це оголошення з нашими союзниками. Допомога США буде доповнена додатковими оголошеннями, яка буде готова швидше й легше інтегруватись у найближчі тижні й місяці”, – зазначив президент США.

“Росія очікувала, що ми розпадемося, але ми повністю єдині. Україна намагається захистити свої території та провести контрнаступ. Їм потрібні можливості для того, щоб чинити відсіч російським військам, в короткостроковій перспективі”, – наголосив Байден.

Він підкреслив: “Франція, Польща, Канада, Словаччина та інші країни говорять про те, що допомагатимуть Україні захистити небо. Інші країні також надають оборонну допомогу. Путін очікував, що буде розбрат в Європі, але разом із нашими союзниками ми надаємо 3 тис. артилерійських систем, більше 2 млн боєприпасів, системи ПРО та ППО для того, щоб дати відсіч його брутальній агресії”.

“Війна припинилася б зараз, якби цього захотіла Росія. Ми не дозволимо одній країні забрати території іншої країни силою. Непорушність кордонів закладена в статуті ООН. Його підтримали 143 країни. І ми підтримуватимемо Україну”, – наголосив президент США.

Байден нагадав, що уряд Німеччини вже зробив заяву про передачу Україні основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони (по 40 машин).

Контекст

Нагадаємо, в середу уряд Німеччини офіційно повідомив про рішення Берліна надати Києву основні бойові танки Leopard 2 та дозволити реекспорт іншим країнам, які також хочуть зробити це.

Раніше канцлер Шольц ставив своє рішення щодо “Леопардів” для ЗСУ у залежність від надання Сполученими Штатами своїх танків M1 Abrams.

США не поспішали надавати “Абрамси”, адже вони складніші в експлуатації та мають витратні газотурбінні двигуни.

Читайте також:
“Tanke shön”: як світ реагує на історичне рішення Німеччини щодо Leopard 2 для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна