Швеція приєдналася до танкової коаліції: передає ЗСУ десяток Leopard 2 A5 та компоненти для ППО

Королівство Швеція надасть Україні до десятка сучасних важких танків “Леопард-2” та додаткові компоненти до систем протиповітряної оборони IRIS-T і HAWK.

Про це в п’ятницю, 24 лютого, повідомили міністр оборони Швеції Поль Йонсон та прем’єр-міністр Ульф Крістерссон, оголосивши про приєднання до танкової коаліції для допомоги Україні.

“Прем’єр-міністр і я щойно оголосили, що Швеція приєднується до танкової коаліції Leopard 2. Швеція передасть Україні до 10 основних бойових танків Leopard 2 A5. Це на додачу до 50 бойових машин піхоти CV90 значно посилить Збройні сили України”, – написав міністр Йонсон у твіттері.

Він також зазначив, що Швеція передасть для ЗСУ значну кількість компонентів для системи ППО HAWK і ракет до них “на кілька сотень мільйонів євро”.

За повідомленням Йонсона, Швеція також постачатиме необхідні компоненти для системи ППО IRIS-T.

“У співпраці з Німеччиною це дозволяє збільшити потужність IRIS-T в Україні”, – зазначив міністр.

“У грудні я був в Одесі та Миколаєві. Я спілкувався з військовими й цивільними. За їхніми словами, підтримка зброєю значною мірою сприяла обороні України. Це уможливлювало контратаки для звільнення окупованих земель. Цей візит надихнув мене надати більше військової допомоги”, – зазначив Поль Йонсон.

Він додав, що “найбільшу загрозу європейській та шведській безпеці становить Росія”.

“Жорстокі напади та бомбардування мають бути припинені. Допомога Україні також сприяє нашій власній безпеці”, – наголосив міністр оборони Швеції.

“Я впевнений, що українська перемога можлива, і що Україна, включаючи Крим та чотири незаконно анексовані області, знову може і буде вільною і незалежною країною, яка живе в мирі. Слава Україні!” – резюмував Йонсон.

Нагадаємо, у лютому стало відомо, що Швеція надасть Україні військової допомоги ще на понад $400 млн.

Читайте також:
Швеція не проти надати Україні винищувачі Gripen, але чекає коаліції

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна