Британія “негайно” надасть Україні 4 танки Challenger 2, ще 8 відправлять невдовзі, – ЗМІ

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак схвалив план відправки в Україну 12 танків Challenger 2, чотири з них мають передати негайно.

Про це в суботу, 14 січня, пишуть одразу кілька британських ЗМІ, зокрема британський таблоїд The Sun, на який посилається “Європейська правда“.

За даними джерела на Даунінг-стріт, Сунак має повідомити президенту України Володимиру Зеленському про план передачі танків із коментарем, що він хоче, аби “наші (британського уряду) дії говорили голосніше за слова”.

“Прем’єр-міністр чітко заявив, що Велика Британія має дотримуватися своїх зобов’язань перед Україною, і це включає забезпечення критично важливого обладнання для захисту та зміни розстановки сил на полі бою”, – зазначило джерело.

“Група з чотирьох танків Challenger 2 буде негайно доставлена ​​в Східну Європу, а ще 8 – незабаром після цього”, – йдеться в публікації.

Стверджується, що цього тижня Сунак провів переговори з керівниками відомств оборони та безпеки, сказавши їм, що доставка танків в Україну має бути оперативним пріоритетом.

І прем’єр-міністр Сунак, і міністр оборони Уоллес вирішили відправити кількість танків, що приблизно дорівнює українському танковому батальйону (англійською мовою – squadron) після інтенсивного лобіювання президента Зеленського, сказано в публікації.

За даними ЗМІ, уряд Британії офіційно оголосить про рішення передати Україні бойові танки в понеділок, 16 січня.

Невелика кількість танків, взятих з запасів Британії, які налічують 227 одиниць, сама по собі не матиме великого значення на полі бою, але це буде перший випадок, коли будь-яка західна країна погодиться відправити свою важку бронетехніку в Україну.

Читайте також:
Україна хоче зібрати з “леопардів” нову бригаду – вже 5 країн готові передати ЗСУ такі танки

Плани Британії надати танки Україні не змінили позицію уряду Німеччини, – речник

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна