Захід пообіцяв надати Україні 321 танк, – посол

Посол України у Франції Вадим Омельченко має інформацію про те, що західні країни загалом пообіцяли надати Києву 321 важкий танк.

Про це, як повідомляє “Європейська правда“, він сказав в етері французького каналу BFMTV 27 січня.

“На сьогоднішній день багато країн офіційно підтвердили свою згоду на поставку 321 важкого танка в Україну”, – заявив дипломат, не уточнивши, про які саме країни йдеться.

Омельченко наголосив на важливості того, щоб українські війська отримали танки якнайшвидше.

“Що стосується термінів поставки, то вони варіюються в кожному конкретному випадку. Деяким потрібно провести технічне обслуговування, інші розв’язувать питання логістики, треті чекають на отримання інших моделей, щоб віддати ті, які вони мають”, – пояснив посол.

“Нам потрібна ця допомога якнайшвидше. Якщо чекати до серпня чи вересня, то буде занадто пізно”, – наголосив посол України.

За словами Омельченка, Україна готується до можливого наступу Росії на різних фронтах навесні 2023 року.

“Ми не боїмося, ми готуємося дуже серйозно”, – зазначив дипломат.

Контекст

Наприкінці 2022 року головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний стверджував в інтерв’ю The Economist, що Україні потрібно надати не менш як 300 танків для успішного наступу, не враховуючи іншої техніки.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що Україні для війни з Росією потрібно додатково від 300 до 500 танків.

Президент США Джо Байден 25 січня підтвердив наміри передати Україні 31 танк M1 Abrams, що дорівнює одному українському батальйону.
Британія передасть 14 танків Challenger 2, Німеччина – 14 танків Leopard 2A6.
Ці числа будуть збільшені. Про свої наміри оголошували Польща, Норвегія тощо. Водночас Франція ще не ухвалила рішення про передачу танків Leclerc.

Читайте також:
Польща, крім роти Leopard, планує передати Україні ще 60 своїх танків PT-91

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна