Британія передає Україні 14 танків Challenger і 30 САУ AS90 та стимулює Німеччину

В уряді Британії підтвердили плани передати Україні 14 танків Challenger 2 і близько 30 самохідних артилерійських установок калібру 155 мм AS90.

Про це, як передає “Європейська правда”, йдеться в повідомленні уряду Британії в суботу, 14 січня.

Посадовці з питань оборони і безпеки Великої Британії вважають, що у військовому протистоянні України й російських агресорів відкрилося вікно, в якому Росія відступає через проблеми з постачанням і падіння морального духу. Тому прем’єр Британії закликає союзників розгорнути заплановану на 2023 рік підтримку якнайшвидше, щоб досягти максимального ефекту.

“Відправка танків Challenger 2 в Україну є початком зміни тактики підтримки з боку Великої Британії. Ескадрон із 14 танків відправиться в Україну в найближчі тижні. Очікується, що за ними прибудуть близько 30 AS90 – великих самохідних гармат, якими керують п’ять навідників”, – йдеться в повідомленні з Лондона.

Міністр оборони викладе подальші деталі цієї допомоги у Палаті громад у понеділок, 16 січня.

Найближчими днями Велика Британія також почне навчати військовослужбовців ЗС України користуватися цими танками та гарматами, що є частиною ширших зусиль, в рамках яких тисячі українських військовослужбовців пройшли підготовку у Британії протягом останніх шести місяців.

“Прем’єр-міністр чітко усвідомлює, що довга і статична війна слугує лише цілям Росії. Саме тому він та його міністри будуть говорити з нашими союзниками по всьому світу найближчими днями та тижнями, щоб посилити тиск на Путіна та забезпечити краще майбутнє для України” – заявив речник Даунінг-стріт.

Напередодні річниці російського повномасштабного вторгнення прем’єр Ріші Сунак намагатиметься продемонструвати силу Великої Британії як міжнародного каталізатора, що має вплив у НАТО, G7, Об’єднаних експедиційних силах та інших організаціях. В рамках цих зусиль міністр оборони відвідає Естонію і Німеччину, щоб попрацювати з союзниками по НАТО та іншими міжнародними партнерами з метою прискорення надання військової підтримки Україні. Міністр закордонних справ відвідає Сполучені Штати й Канаду.

Невелика кількість танків, взятих з запасів Британії, які налічують 227 одиниць, сама по собі не матиме великого значення на полі бою, але це перший випадок, коли будь-яка західна країна погоджується відправити свою важку бронетехніку в Україну. Київ сподівається, що це прокладе шлях для позитивного рішення Німеччини щодо передачі танків.

За інформацією агентства Bloomberg, федеральний уряд Німеччини наступного тижня може оголосити рішення стосовно постачання Україні танків Leopard 2.

За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, вже п’ять країн готові передати Україні танки Leopard, але чекають рішення Німеччини, яка є виробником “леопардів”.

Читайте також:
Сунак підтвердив, що Британія передає Україні танки

Британія “негайно” надасть Україні 4 танки Challenger 2, ще 8 відправлять невдовзі, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна